Večernje novosti – Kultura

Večernje novosti – Kultura


– Kultura

„Večernje novosti“ su dnevne novine koje izlaze u Srbiji. Kompanija „Novosti“ izdaje 12 dnevnih i nedeljnih listova, a u njenom sastavu je i radio „Novosti“. Osnovane su 16. oktobra 1953. godine u jeku Tršćanske krize kao večernje novine, a ubrzo su prerasle u dnevnopolitički list.

Novosti.rs – Zvanična internet prezentacija najtiražnijeg dnevnog lista u Srbiji – Večernjih novosti. Saznajte najnovije vesti iz zemlje i sveta. Uz vas 0-24

"ПЕЧАТ" ВУКИЦИ СТРУГАР: Признање националног театра припало новинарки “Новости”


ДУГОГОДИШЊЕМ новинару културне рубрике нашег листа Вукици Стругар, припала је награда коју наш национални театар додељује само изузетнима - "Печат Народног позоришта".

„КОДОВИ“ ОТВАРАЈУ НЕДЕЉУ СВЕТОСАВЉА: У Суботици вечерас почиње традиционална манифестација


ИЗЛОЖБОМ „Кодови“ Данила Вуксановића вечерас ће у Српском културном центру „Свети Сава“ почети „Светосавска недеља“.

ИЗБОР ЗА НАЈБОЉУ ЗБИРКУ ПРИЧА: Расписан конкурс за књижевну награду „Ђура Ђуканов“


СЕДАМНАЕСТУ годину узастопно Народна библиотека „Јован Поповић“ у Кикинди расписала је литерарни конкурс за књижевну награду „Ђура Ђуканов” која се додељује за најбољу збирку прича аутора млађег од тридесет пет година писану на српском језику.

ПРОЈЕКАТ “ФРАНКОФОНИЈА И НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ”: Нови короак у зближавањ културе Француске и Србије


СПОРАЗУМ о пројекту „Франкофонија и Нарадног позоришта“ потписан је јуче у Народном позоришту у Београду, а потписали су га управница Народног позоришта Ивана Вујић, директор Француског института у Србији Мануел Буар и аташе за културу Амбасаде Француске у Београду Катрин Фодри.

МИСТЕРИЈА АГАТЕ КРИСТИ: Нови роман Мери Бенедикт о нестанку славне књижевнице


НАЈВЕЋА мистерија Агате Кристи био је њен нестанак у децембру 1926. године. Када је напуштен аутомобил тада већ познате књижевнице нађен у Сарију, фанови су правили поређење између нестанка и њених мистериозних романа.

ПОЧИЊЕ "ЗИМСКА ИЗЛОЖБА СЛИКА": Најава градске галерије савремене уметности у Пожаревцу


У ГАЛЕРИЈИ савремене уметности у Пожаревцу, од 22. јануара може се погледати „Зимска изложба слика“ коју приређују чланови УЛИС „Милена Павловић-Барили“.

24.ФЕСТИВАЛ КОРЕОГРАФСКИХ МИНИЈАТУРА: "Охрабрење" за Марију Обрадовић и Александру Аризановић


НАГРАДЕ “Охрабрење” 24. Фестивала кореографских минијатура (ФКМ) деле две кореографкиње: Марија Обрадовић за минијатуру Ever since my house burned down I see the moon more clearly и Александра Аризановић за кореографију “О љубави”, која је такође понела и награду публике освојивши највише лајкова на друштвеним мрежама ФКМ-а.

ЕСЕЈИ ПРОТИВ ПРОПАГАНДЕ: Нови број часописа „Наш траг“ доноси неколико занимљивих текстова о Владимиру Пишталу


У НАЈНОВИЈЕМ броју часописа „Наш траг“ објављено је неколико занимљивих текстова посвећених писцу Владимиру Пишталу.

ПИОНИР СРПСКОГ ВАЈАРСТВА: На данашњи дан, пре 160 година, рођен Ђорђе Јовановић


ПРЕ 160 година, на данашњи дан, рођен је један од наших најзначајнијих вајара Ђорђе Јовановић (1861-1953). Рођен је у Новом Саду, школовао се у Минхену, Бечу и Паризу, био је један од оснивача сликарског друштва „Лада”, члан уметничког друштва „Медулин”, члан Српске краљевске академије, професор и директор Уметничке школе у Београду.

ФЕСТИВАЛ "КУСТЕНДОРФ" ОНЛАЈН: Уживо разговор са Кончаловским, Зејтлином, Кустурицом


ЧЕТРНАЕСТО издање Међународног филмског и музичког фестивала Кустендорф почиње сутра 22. јануара и то у онлајн формату, због здравствене ситуације у свету. На Мећавнику први пут неће бити препознатљиве атмосфере по којој значај и лепоту Србије препознају на свим меридијанима, али ће публика преко сајта kustendorf.online моћи да види нове филмове Андреја Кончаловског, Бена Зејтлина, кратка такмичарска остварења, разговоре Емира Кустурице са учесницима...

БЕБА ЛИЛИ УВЕК У ПРВОМ РЕДУ: Маја Богдановић и Даниел Роланд, са двомесечном ћеркицом у њеној првој посети Београду


НАША популарна челисткиња Маја Богдановић до данас је, са супругом виолинистом Даниелом Роландом, боравила у свом Земуну, до кога су се пробили кроз силне блокаде и мере не би ли Мајини најближи најзад и уживо упознали новог члана породице - њену малену кћи Лили, рођену крајем новембра.

РАЗБИЈЕНА СЛИКА ПОРОДИЧНЕ ИДИЛЕ: Кантаутор Срђан Марјановић романом "Нисам ти баш све рекао" показао да у себи носи списатељски таленат


НОВОМ песмом Срђан Марјановић најавио је свој трећи роман под називом "Нисам ти баш све рекао" - у издању "Нове поетике".Песму је снимио са саксофонистом Јованом Маљоковићем, јер главни јунак књиге свира саксофон.

СЛИКЕ У ДЕПОУ: Неспоразум око "Илијанума" у Шиду


МУЗЕЈ наивне уметности "Илијанум" и легат светски признатог сликара Илије Башичевића Босиља у Шиду, од понедељка ће бити поново отворен за посетиоце, јер се очекује да ће до тада бити враћене слике које су смештене у депоу - каже, за "Новости", Љубинка Пантић, директорка Музеја.

ДА ЛИ ЋЕ СЕ ДАНТЕ ПОСЛЕ СЕДАМ ВЕКОВА ВРАТИТИ У РОДНИ ГРАД: Актуелизовано питање да се његови посмртни остаци пребаце из Равене у Фиренцу


ТОКОМ ове године обележава се 700 година од смрти Дантеа Алигијерија (1265-1321), а у томе ће учествовати 70 италијанских градова. У Фиренци, Дантеовом родном граду, славна галерија Уфици дигитализовала је и на својим страницама објавила 88 непроцењивих и ретко показиваних цртежа "Божанствене комедије" из 16. века ренесансног сликара Федерика Зукарија. Цртежи су досад излагани свега два пута - 1865. у Фиренци и 1993. на изложби у Абрузу.

ЏОКЕР ИГРА НАПОЛЕОНА: У новом филму Ридлија Скота оскаровац Хоакин Финикс тумачи лик једног од најпознатијих војсковођа


ОСКАРОВАЦ Хоакин Финикс глумиће у новом биографском филму који режира Ридли Скот, једног од најпознатијих војсковођа у историји. Филм „Ранац“ („Kitbag“) говори о животу Наполеона Бонапарте, његовом успону на власт, а финансира га студио „Епл“.

КЊИГЕ ИЗ ВРЕМЕНА ВЕЛИКЕ КРИЗЕ: За награду „Златни сунцокрет“ надмеће се 18 књижевних дела


ЖИРИ књижевне награде „Златни сунцокрет“издвојио је у ужи избор за ово признање 18 књига од 250 из прошлогодишње издавачке продукције.

ПРИЗНАЊЕ ЗА МИКИЈА МАНОЈЛОВИЋА: Фестивал у Трсту наградио српског глумца


ПОЗНАТОМ српском глумцу Предрагу Микију Манојловићу биће данас уручена награда Eastern Star 2021 ("Источна звезда"), на отварању 32. филмског фестивала у Трсту, а након тога биће приказан филм "Подземље" Емира Кустурице, у коме он игра главну улогу.

Related posts