RTS – Radio televizija Srbije – Politika

RTS – Radio televizija Srbije – Politika


Internet portal Javnog medijskog servisa aktiviran je, sa novim, srpskim, domenom: www.rts.rs, 28. juna 2008. godine, višestruko uvećavši broj poseta u odnosu na prethodni period.

Time se RTS svrstao među vodeće “onlajn” medije u Srbiji i u sam vrh internet izdanja regionalnih javnih servisa.

Dačić: Odnosi sa SAD među prioritetima državne politike

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da Srbija i Sjedinjene Države nisu dozvolile da godina, koju je "pojela korona, pojede i međusobne odnose dve zemlje". Američki ambasador Entoni Godfri je naveo da je veliki optimista kad je reč o budućnosti srpsko-američkog partnerstva.

Sednica SB UN nakratko prekinuta zbog kosovske zastave; Selaković: Ponižavajuće stanje srpske baštine na KiM

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković je u obraćanju na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj KiM, ukazao na brojne fizičke napade na objekte SPC na Kosmetu, ističući da se samo tokom dve nedelje, čak sedam pravoslavnih objekata u pokrajini našlo se na meti vandala, ali skrenuo pažnju i na slučaj manastira Dečani. Novi verbalni obračun SAD i Rusije oko budućnosti UNMIK-a. Specijalni predstavnik GS i šef UNMIK-a Zahir Tanin izjavio je da je dijalog sa Beogradom osnova napretka, koja "mora doći iznutra" i da to moraju shvatiti političari u Prištini. Sednica je nakratko prekinuta kada je predstavnik Rusije zatražio da predstavnica Prištine promeni ili ukloni zastavu tzv. Kosova.

Kosovska vlada priprema teren za suđenja optuženima u odsustvu

Vlada u Prištini usvojila je nacrt dopuna i izmena zakonika o krivičnom postupku, kako bi obezbedila održavanje sudskih procesa protiv optuženih osoba u odsustvu.

Premijerka Srbije razgovarala sa novoimenovanom predstavnicom generalnog sekretara UN

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa novoimenovanom predstavnicom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šeficom Kancelarije UN u Beogradu Mari Jamašitom o političkoj i bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, a povodom sednice Saveta bezbednosti UN o KiM koja se održava preko video-konferencije.

Zastava bivše OVK u centru Prištine

Predstavnici neparlamentarne Socijaldemokratske partije podigli su zastavu nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova u dvorištu zgrade kosovskog predsedništva, protestujući zbog nespominjanja te organizacije od strane nove predsednice Vjose Osmani.

Vučić sa Fabricijem o vladavini prava, demokratskom upravljanju i međustranačkom dijalogu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa šefom Delegacije Evropske unije Semom Fabricijem, sa kojim je razgovarao o ključnim kratkoročnim i dugoročnim prioritetnim radnjama u vezi sa vladavinom prava i demokratskim upravljanjem, saopšteno je iz Predsedništva.

Vučić i Tanin uoči sednice SB UN o dijalogu

Specijalni predstavnik generalnog sekretara i šef Unmika Zahir Tanin razgovarao je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o važnosti nastavka dijaloga Beograda i Prištine, sveobuhvatnom sporazumu i intenziviranju procesa očuvanja i unapređenja regionalnog mira i stabilnosti.

Poslanička pitanja o zahtevu za izgradnju memorijalnog kompleksa OVK

Sednica republičkog parlamenta je počela postavljanjem poslaničkih pitanja izvršnoj vlasti i nadležnim institucijama.

Varhelji poziva Kurtija da što je pre moguće nastavi dijalog sa Beogradom

Komesar Evropske unije za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji poručio je premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju da "povratak evropske perspektive u stvarnosti za Kosovo zahteva brzi nastavak dijaloga" sa Beogradom i normalizaciju odnosa.

Poslanici o sudijama koji se prvi put biraju na funkcije

Poslanici Skupštine Srbije razmatraju odluku o prestanku funkcije javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Smederevu zbog odlaska u penziju, kao i predlog odluke o izboru 37 sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju.

SAD opredelile dodatna 22 miliona dolara pomoći za reforme u Srbiji

Ministarstvo za evropske integracije i Vlada SAD zvanično su potpisali produžetak razvojnog partnerstva koje traje već dvadeset godina. SAD su opredelile dodatna 22 miliona dolara kako bi USAID, agencija američke vlade zadužena za pružanje razvojne pomoći, sarađivao s Vladom Srbije na reformama.

Srpske NVO na Kosovu traže zaštitu Save Janjića i reakciju međunarodne zajednice

Grupa srpskih nevladinih organizacija na Kosovu osudila je napad Saveta za zaštitu ljudskih prava na Kosovu (KMDLNj) na igumana manastira Visoki Dečani Savu Janjića, ocenivši ga neosnovanim.

Igumana Savu Janjića, osvedočenog borca za mir, napada tvorac lažnih vesti i ratni huškač

U danima kada međunarodne organizacije podsećaju na ugroženost srpske kulturne baštine na KiM, stižu optužbe na račun manastira Visoki Dečani i igumana Save Janjića. Savet za zaštitu ljudskih prava na Kosovu i Metohiji izražava sumnju da je starešina manastira učestvovao u ratnim zločinima pre više od dve decenije. Sava Janjić odgovara: optužbe u kosovskim medijima su laži i uvrede.

Kfor: Celokupna baština na Kosovu mora biti zaštićena

Celokupna verska i kulturna baština na Kosovu mora biti zaštićena i mora se poštovati, saopštio je Kfor, navodeći da je sveukupna bezbednosna situacija na Kosovu stabilna i da zadržavaju "fleksibilno prisustvo na terenu kako bi je sučavali".

Mihajlovićeva sa crnogorskim ministrom o novim projektima u oblasti rudarstva i energetike

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović sastala se sa Mladenom Bojanićem, ministrom za kapitalne investicije Crne Gore, i sa njim razgovarala o saradnji dve države u rudarskom i energetskom sektoru.

Brnabić: Sava Janjić meta zato što čuva Visoke Dečane

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić postao je meta napada na Kosovu i Metohiji samo zato što čuva taj manastir, ocenila je premijerka Ana Brnabić.

Zečević za RTS: Kurtijev cilj je ujedinjenje sa Albanijom

Na Kosovu i Metohiji je prisutan agresivan albanski nacionalizam koji pokušava da etnički očisti KiM i da ga pripoji Albaniji, navodi za RTS Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije.

Brnabić: Vučić do kraja aprila otvara još jednu fabriku

Premijerka Ana Brnabić kaže da u Srbiju i dalje dolaze investitori i najavljuju ulaganja uprkos krizi izazvanoj pandemijom koronavirusa.

Iguman Sava Janjić o optužbama iz Prištine: “Blaženi ste kada vas sramote i progone“

Iguman manastira Visoki Dečani, Sava Janjić odgovorio je na optužbe Saveta za zaštitu ljudskih prava i sloboda iz Prištine koji je zatražio istragu protiv njega zbog navodnih “ratnih zločina“.

Kancelarija za KiM: Optužbe na račun Save Janjića smišljene da se maskira istina o Dečanima

Optužbe koje su plasirane na račun igumana manastira Visoki Dečani, oca Save Janjića pažljivo su smišljene da bi se zamaskirala prava istina o ugroženosti tog svetog mesta, koje se zbog učestalih napada ekstremista punih 20 godina nalazi pod oružanom zaštitom međunarodnih snaga, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda iz Prištine zatražio je istragu protiv igumana manastira Visoki Dečani Save Janjića zbog navodnih ratnih zločina.

Petković: Budućnost u miru, nema mesta oružju u dijalogu

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je na izjavu člana Samoopredeljenja Fidana Ademija da će se, "ako treba, za stvaranje velike Albanije boriti i puškama" reagovao porukom da je budućnost u dijalogu i miru.

Mihajlovićeva najavila subvencije za zamenu stolarije i ložišta

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović najavila je subvencije države za povećanje energetske efikasnosti zamenom vrata i prozora, kao i za rešavanje pitanja individualnih ložišta. Istakla je da država svakodnevno u svakoj oblasti, radi na tome da životna sredina bude zdravija i kroz donošenje propisa i kroz inspekcijski nadzor.

Vujović: Ekološki problemi nisu nastali preko noći, problemi prisutni više decenija

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović poručila je, povodom najavljenog protesta ekoloških udruženja u Beogradu, da ekološki problemi u Srbiji nisu nastali preko noći i da ministarstvo i ostali nadležni resori u Vladi posvećeno, odgovorno i transparentno rade.

Globalna organizacija parlamentaraca za borbu protiv korupcije predstavila program rada

Globalna organizacija parlamentaraca za borbu protiv korupcije u Srbiji održala je konstitutivni sastanak na kojem je izabrano rukovodstvo i predstavila program rada. Dubravka Filipovski reizabrna je za predsednicu Izvršnog odbora GOPAK-a.

Dačić: Srbija posvećena borbi protiv korupcije

Srbija je posvećena borbi protiv korupcije na svim nivoima, a u toj borbi uloga parlamenta i svakog narodnog poslanika pojedinačno zauzima važno mesto, izjavio je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

Savet bezbednosti UN 13. aprila o Kosovu

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija raspravljaće 13. aprila o Kosovu i radu Unmika.

Borelj uskoro očekuje Kurtija i Osmanijevu u Briselu

Portparol EU Peter Stano rekao je da nakon konstituisanja institucija u Prištini, tamošnji lideri sada mogu jasno da se usredsrede na reformski proces i dijalog sa Beogradom.

Vučić o izjavi Šiba: Ne pravimo neprijatelje od onih koji su nam prijatelji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ne bi govorio ništa loše i uvredljivo na račun ambasadora Nemačke Tomasa Šiba povodom komentara o bombardovanju, ukazujući da nije ništa drugo rekao nego što je svih 19 zemalja koje su učestvovale u bombardovanju imalo kao objašnjenje za agresiju.

Saučešće predsednika Srbije povodom smrti princa Filipa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća povodom smrti princa Filipa, vojvode od Edinburga, u kojem je naveo da je princ Filip uvek bio primer nesebične javne službe, kao i stalnih nastojanja da svojim autoritetom i zalaganjem doprinese dobrobiti Ujedinjenog Kraljevstva.

Smajlović: Srbija dobija pozitivan publicitet nakon vakcinisanja stranaca

Srbija danas popravlja reputaciju na najbolji mogući način, tako što se svuda u zapadnim medijima ponavljaju dve stvari – da je Srbija stavila zdravlje ispred geopolitike, kao i da je solidarna sa susedima kada je reč o raspodeli vakcina protiv kovida i vakcinaciji stranaca, navodi za RTS kolumnistkinja "Nedeljnika" Ljiljana Smajlović.
Related posts