RTS – Radio televizija Srbije – Najnovije vesti iz ekonomije

RTS – Radio televizija Srbije – Najnovije vesti iz ekonomije


Internet portal Javnog medijskog servisa aktiviran je, sa novim, srpskim, domenom: www.rts.rs, 28. juna 2008. godine, višestruko uvećavši broj poseta u odnosu na prethodni period.

Time se RTS svrstao među vodeće “onlajn” medije u Srbiji i u sam vrh internet izdanja regionalnih javnih servisa.

Frilenseri traže poreske olakšice, država podseća na obaveze

Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ) smatra da bi zakonski trebalo da se reguliše status frilensera, a onda i odredi poreski model koji će omogućavati i stimulisati rad ljudi u ovom sektoru.

Rekordi na Produktnoj berzi - ogromna potražnja za žitaricama, cene značajno rastu

Protekle nedelje je zabeležen dupli rekord na Produktnoj berzi u Novom Sadu - rekordno visok nedeljni rast cena od 10 odsto za kukuruz i pšenicu, kao i rekordno visok promet. Direktor Produktne berze u Novom Sadu Miloš Janjić kaže za RTS da tome doprinosi velika potražnja iz sveta.

Povratak starog giganta - "Budimka" punim kapacitetom

Četiri meseca od pokretanja proizvodnje u privatizovanoj požeškoj "Budimci", nekadašnjem gigantu u preradi voća i povrća, proizvodne linije rade punim kapacitetom. Od 110 kooperanata, mahom iz Zapadne Srbije, otkupljeno je oko 10.000 tona jabuke. Prave se sokovi i drugi proizvodi, obnavlja i investira, s trenutno 110 zaposlenih.

Na kom nivou će biti euribor u narednim godinama i kako će se to odraziti na kredite

Nizak nivo euribora naročito odgovara građanima koji su uzeli stambene kredite indeksirane u evrima, jer im ne podiže ratu kredita, a sudeći prema prognozama bankara, ni sledećih nekoliko godina ne bi trebalo očekivati bitniji rast ove evropske međubankarske kamatne stope.

Dva prioriteta koja Svetska banka stavlja pred novu vladu Srbije

Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ngdeva je preporučio dva prioriteta za novu vladu Srbije – konsolidaciju zdravstvenog sistema i nastavak reformi.

Guvernerka NBS: Za Srbiju najbolje projekcije MMF-a

Nove prognoze MMF za Evropu nešto su manje pesimistične nego pre tri meseca, a za Srbiju se projektuje ubedljivo najbolji rezultat u Evropi u ovoj godini, rekla je guverner Jorgovanka Tabaković koja je sa guvernerima i ministrima finansija srednje, istočne i jugoistočne Evrope učestvovala na konferenciji koju je organizovala generalni direktor MMF Kristalina Georgijeva.

Kako prodati Centar "Sava" – neprocenjiva vrednost i stotine miliona duga

Grad Beograd zakazao je 9. novembra još jednu, treću, prodaju javnim nadmetanjem Centra "Sava". Sada je početna cena 17,54 miliona evra, što je 10 miliona evra manje nego u prvom pokušaju prodaje jednog od simbola Beograda. Do sada nije bilo zainteresovanih, a od budućeg kupca se očekuje da u obnovu kongresnog centra koji zauzima gotovo tri hektara građevinskog zemljišta, uloži najmanje 50 miliona evra u roku od pet godina.

EBRD i EU: Novih 10 miliona evra kredita za firme u Srbiji

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i EU proširuju svoju podršku za mala i srednja preduzeća u Srbiji novom kreditnom linijom od 10 miliona evra za jačanje njihove konkurentnosti.

Poreska uprava privremeno zatvorila 24 benzinske pumpe

Zbog utvrđenih nepravilnosti u radu, Poreska uprava je za 24 benzinske pumpe izrekla meru privremenog zatvaranja objekta.

Štednja u bankama u porastu, građani potpuno sigurni u svoje depozite

Štednja u bankama je i dalje u porastu bez obzira na to što kamate nisu tako primamljive kao nekada. Računica pokazuje da je najisplativije štedeti u dinarima jer su kamatne stope gotovo tri puta veće kada su u pitanju štedni ulozi u toj valuti.

Zašto će naredna godina biti najbolja za poljoprivrednike i koje se kulture najviše isplate

Urednik "Agrobiznis magazina" i stručnjak za poljoprivredu Goran Đaković kaže za RTS da su se poljoprivrednici veoma brzo prilagodili poslovanju u vreme epidemije, a da će naredna godina biti najbolja za njih, jer će na raspolaganju biti najviše sredstava za investicije.

Guvernerka NBS: Građani više ne moraju da brinu o stabilnosti kursa i inflaciji

Stabilnost dinara više nikoga ne brine, a što je najvažnije ni strane investitore koji ulažu novac u Srbiji, rekla je za RTS guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Nova prodaja Centra "Sava" - ponuđen za 17,5 miliona evra

Grad Beograd ponudio je ponovo na prodaju Centar "Sava" po početnoj ceni od 17,5 miliona evra. Prodaja javnim nadmetanjem zakazana je za 9. novembar.

Zanemarljiv broj jutjubera i influensera platio porez, knjigovođama se usijali telefoni

Brojne su reakcije na objavu Poreske uprave da takozvani frilenseri i jutjuberi moraju da plate porez. Nadležni odgovaraju da prijavljivanje i plaćanje poreza na prihode iz inostranstva nije ništa novo, a da je Poreska uprava sada samo saopštila kako je indentifikovala one koji to ne čine. Pozvala ih je da popune obrazac za samooporezivanje, kako bi izbegli kazne koje mogu biti i krivične.

Evropa masovno obnavlja zgrade i mi moramo da požurimo

Evropska komisija objavila je Strategiju masovne obnove zgrada u Uniji kako bi samo naredne decenije iz njih smanjila emisije štetnih gasova za 60 odsto, a potrošnju enrgije za 14 procenata. Računaju da će energetska obnova pomoći i u pokretanju privrede posle pandemijske krize kovida 19. I naša zemlja treba da sledi te, sve oštrije, direktive Unije.

Može li se živeti samo od gajenja ratarskih kultura

Nesigurno tržište i nestabilna cena proizvoda, najveća su briga poljoprivrednika. Najugroženiji su mali proizvođači, koji kažu da su zbog toga prinuđeni da se bave proizvodnjom različitih kultura.

Zbog velikog interesovanja produžena akcija – za mesec dana prodato preko hiljadu "fijata 500 L"

Pandemija je smanjila prodaju novih vozila za oko 34 odsto u prvih devet meseci ove godine. Različitim povoljnostima prodavci su se trudili da umanje očekivano loše rezultate, jer je pad prodaje u Evropi na nekim tržištima dostigao 50 procenata. Akcija reciklaže domaće fabrike iz Kragujevca dala je odlične rezultate, i nastaviće se do kraja godine, poručuju iz "Fijata".

Srbija ima 27.866 milionera, najviše na Novom Beogradu, najmanje u Vranju

Poreska uprava je primila 27.866 prijava za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana čija su primanja 2019. godine bila veća od 2,7 miliona dinara.

Beograd i Ljubljana na zajedničkom putu razvoja brze železnice

Gradonačelnici Beograda i Ljubljane potpisali su u glavnom gradu Srbije pismo o namerama, kojim se definiše inicijativa za razvoj brze železnice između Centralne i Jugoistočne Evrope.

MMF: Još bolji izgledi Srbije – pad BDP-a 1,5 odsto

Međunarodni monetarni fond (MMF) zvanično je potvrdio da je ponovo poboljšao prognozu bruto domaćeg proizvoda Srbije za 2020. godinu i sada procenjuje pad od minus 1,5 posto, a ne minus 2,5 procenata, kako je predvideo u jesenjem izveštaju objavljenom ranije ove nedelje.

MMF: Oporavak Srbije snažniji od predviđenog

Oporavak Srbije od pada u drugom kvartalu, izazvanog pandemijom koronavirusa, snažniji je od prvobitnih procena zahvaljujući obimnoj reakciji srpskih vlasti, ocenila je misija Međunarodnog monetarnog fonda na kraju zvaničnih razgovora s delegacijom Republike Srbije.

Siniša Mali najavio povećanje plata u javnom sektoru

Ministar finansija Siniša Mali kaže za RTS da je Međunarodni monetarni fond dao zeleno svetlo za povećanje plata u javnom sektoru.

Prodaja vikendica u Srbiji dvostruko veća nego prošle godine

U trećem kvartalu ove godine zabeležen je povećan promet građevinskog zemljišta u celoj Srbiji. Republički geodetski zavod beleži smanjenje prometa stanova u Beogradu i Nišu a porast prodaje stanova i garaža u Kragujevcu. Broj kupljenih vikendica je dupliran.

Jelena ne odustaje ni od prava, ni od oranja 17 hektara imanja

Tek svaka deseta žena je vlasnica seoskog gazdinstva, 60 odsto nema platu i retko ostvari pravo na penziju, samo su neki od podataka koji upozoravaju na Međunarodni dan žena na selu. Jelena Maletić iz Klenja kod Bogatića je buduća pravnica i uspešna poljoprivrednica. Na porodičnom imanju radi sve poslove i planira da proširi i unapredi proizvodnju.

Čadežu treći mandat u Bordu direktora Evrokomore

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ponovo je izabran za člana Borda direktora Evrokomore, najveće evropske poslovne asocijacije, saopšteno je iz PKS.

Mali: Preuzimanje Komercijalne banke gotovo do kraja godine

Transakcija preuzimanja Komercijalne banke od strane slovenačke NLB biće zatvorena do kraja godine, izjavio je Tanjugu ministar finansija Siniša Mali i dodao da je državi već isplaćeno oko 60 miliona evra kroz dividendu.

Brnabićeva sa direktorom nemačke kompanije "Brose" o investicijama

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa izvršnim direktorom nemačke kompanije "Brose" Urlihom Šrikelom, koja je započela izgradnju fabrike za proizvodnju auto-moto delova u Pančevu. "Brose" planira zapošljavanje 1.100 radnika i ulaganja u Srbiji od najmanje 180 miliona evra do kraja 2026. godine.

Ne vidiš ga, a možeš da se obogatiš – Srbija reguliše promet digitalnih valuta

Ministarstvo finansija objavilo je Nacrt zakona o digitalnoj imovini i uputilo ga na javnu raspravu. Tom regulativom Srbija će se naći među zemljama liderima inovativnih tehnologija, i otvoriti vrata razvoju digitalne ekonomije. Privrednici će lakše da finansiraju inovativne ideje, unapređuju likvidnost i uključe se u tržište digitalne imovine.

Ponovo se pije prokupac-rskavac s čokota starih vinograda

U toku je berba crvenog grožđa kasne epohe, u koje se svrstava i prokupac, najvažnija autohtona sorta u Srbiji. Prokupac, u narodu poznatiji kao rskavac, zahvaljujući kvalitetu zrna, prva je vinska sorta iz ovog dela Evrope koja je dobila svoj Međunarodni dan, 14. oktobar.

Vučić razgovarao sa šefom Delegacije MMF-a

Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je putem video-linka sa šefom delegacije Misije Međunarodnog monetarnog fonda Janom Kejsom Martejnom.


Related posts