RTS – Radio televizija Srbije – Najnovije vesti iz ekonomije

RTS – Radio televizija Srbije – Najnovije vesti iz ekonomije


Najnovije vesti iz ekonomije –

Internet portal Javnog medijskog servisa aktiviran je, sa novim, srpskim, domenom: www.rts.rs, 28. juna 2008. godine, višestruko uvećavši broj poseta u odnosu na prethodni period.

Time se RTS svrstao među vodeće “onlajn” medije u Srbiji i u sam vrh internet izdanja regionalnih javnih servisa.

U Srbiji se godišnje proizvede 12 miliona tona otpada, kako ga vratiti u proizvodnju

Privredna komora i Vlada su se dogovorile – brzo ćemo otkloniti barijere koje koče "cirkularnu ekonomiju". To podrazumeva vraćanje otpada, kao novog izvora energije, u proizvodnju čime se smanjuje i emisija štetnih gasova. Potencijal Srbije za proizvodnju energije iz otpada je ogroman, a neznatno iskorišćen.

Nekretnine sve skuplje, a potražnja sve veća – zašto

I dalje se placevi i vikendice u Srbiji prodaju po neverovatnim cenama. Potražnja je velika. S druge strane, u Beogradu je prodat najskuplji stan čija je cena po kvadratu skoro 8.800. Da li to znači da je tržište nekretnina ipak odolelo pandemiji?

Povlastice Srbiji za izvoz voća i povrća u EU i narednih pet godina

Evropska unija je produžila za još pet godina povlasticu Srbiji za izvoz voća i povrća bez carina. Prethodni takav aranžman je dobro iskorišćen, jer je Srbija izvezla voće i povrće za 116 miliona evra.

Mali i Godfri potpisali sporazum za početak aktivnosti DFC-a u Srbiji

Ministar finansija Siniša Mali i ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri potpisali su Međudržavni sporazum o podsticanju investicija, koji je preduslov za početak aktivnosti američke Međunarodne razvojne korporacije (DFC) u Srbiji. Cilj je da se do kraja prvog kvartala ove godine sa DFC-om usaglasi garantna šema za srpska preduzeća vredna milijardu dolara.

Dve milijarde bespovratne pomoći privredi – kome je novac namenjen

Vlada Srbije je na današnjoj sednici usvojila četiri programa finansijske podrške Ministarstva privrede malim i srednjim preduzećima, za koje je izdvojeno dve milijarde dinara.

Mali: O rešenju za frilensere za nedelju dana

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da razgovori sa predstavnicima frilensera o naplati poreza idu u dobrom smeru i da će za nedelju dana, nakon još nekoliko sastanaka, biti izneto rešenje za njih.

Ledeni dani povećali prodaju ogreva – stovarišta puna, a cene čak i niže

Ledeni dani podstakli su prodaju ogreva. Stovarišta su puna, a cene stare. Pelet je čak jeftiniji za 10 odsto nego u istom periodu prošle godine. Zanimljivo je da mnogi snabdevači, po uzoru na druge trgovce, nude ogrev po sniženim cenama.

Gde je u Srbiji prodat najskuplji stan i koliko je koštao

Najskuplji kvadrat stana u Srbiji i u četvrtom kvartalu prošle godine bio je u "Beogradu na vodi" i iznosio je 8.754 evra, a za isti stan je dato i najviše novca – 1.426.888 evra, navodi se u izveštaju Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) o prometu nekretnina za poslednje tromesečje 2020.

Pejović: Nenaplaćena potraživanja u 2019. premašila 135 milijardi

Nenaplaćena potraživanja po osnovu izvornih prihoda jedinica lokalnih samouprava 31. decembra 2019. godine iznosila su najmanje 135 milijardi dinara, što je dvostruko više od iznosa naplaćenih prihoda po istom osnovu u istoj godini, kaže predsednik Državne revizorske institucije Duško Pejović.

Dokle se stiglo sa projektom Jadar, ispod zemlje se pravi mali grad – ljudi zabrinuti za reke

Zeleno svetlo za realizaciju projekta "Jadar" dobila je rudarska kompanija Rio Tinto u Srbiji, jer je država usvojila Prostorni plan posebne namene "Jadar" po kome bi na 293,9 kvadratnih kilometara na teritoriji Loznice i Krupnja eksploatisali rudu litijuma i borata. Vesna Prodanović, direktorka kompanije "Rio Sava eksplorejšn", kaže da danas ne postoji ekološki izazov koji ne može da se reši.

Šta za fabriku Kragujevcu znači spajanje dva automobilska giganta

Spajanje kompanije "Fijat Krajsler automobili" i "Pežo Sitroen grupe" i formalno-pravno je završeno u subotu. Iz "Fijatove" fabrike u Kragujevcu pozdravljaju spajanje i očekuju da će im doneti više posla i novi model.

Stevanović: Očekujemo i u 2021. trend rasta ekonomije

Državni sekretar Ministarstva privrede Dragan Stevanović, izjavio je za Prvi program Radio Beograda da su privredne aktivnosti iz prethodnih godina omogućile da domaća privreda, u odnosu na druge, možda bude otpornija, snalažljivija i vitalnija na posledice pandemije kovida, što bi u narednom periodu trebalo da potvrdi i zvanična statistika.

Podrška privredi u tri smera, kako raspodeliti 17,6 milijardi dinara

Za podsticaj privredi u budžetu Ministarstva privrede za 2021. godinu izdvojeno je 17,6 milijardi dinara, kažu u Ministarstvu i navode da je najveći deo budžeta tog resora usmeren na programe podrške privredi za nove investicije koje će nastaviti pozitivno da utiču na rast BDP-a.

Ministarstvo finansija: Razmišlja se i o podršci za nezaposlene

U okviru pripreme novog paketa mera za pomoć privredi i građanima razmišlja se i o nekoj vrsti podrške za nezaposlene, potvrđeno je Tanjugu u Ministarstvu finnansija.

Sledeće nedelje paušalcima stižu elektronska poreska rešenja

Poreska uprava će tokom naredne nedelje od 18. do 25. januara svim preduzetnicima – paušalcima dostaviti elektronska rešenja o utvrđenim poreskim obavezama za 2021. godinu, saopštila je Poreska uprava.

Pivo se ne pije pre podne – katanac na pogonima mnogih proizvođača

Među mnogobrojnim proizvođačima kojima je pandemija koronavirusa zakočila poslovanje su mali, nezavisni proizvođači piva. Zanatska proizvodnja piva pre virusa bila je na uzlaznoj putanji, ali je protekle godine više od 20 odsto nijh stavilo katanac na svoje pogone. Gubici su im, procenjuju, više od 70 odsto.

Šta je EMS dobio kupovinom akcija crnogorskog elektroprenosnog sistema

Sa novom kupovinom akcija "Elektromreža Srbije" od danas je i zvanično vlasnik 15 odsto crnogorskog elektroprenosnog sistema. Vest o širenju poslovanja EMS-a, i u vreme pandemije, odjeknula je na evropskom tržištu struje i u medijima.

Kojim preduzetnicima je odobren reprogram poreskog duga

Svi koji su se prošle godine opredelili za petomesečno odlaganje plaćanja poreza i doprinosa, dobili su od Poreske uprave obaveštenje da otplata počinje 10. februara, uz podelu duga na 24 rate. Sa porezom na dobit i na prihode od samostalnih delatnosti, u prošloj godini traženo je ukupno odlaganje poreskih obaveza od 130 milijardi dinara.

Stav NBS o bitkoinu: Trgovina na sopstvenu odgovornost

Kada kupuju ili koriste bitkoin, građani treba da budu oprezni i svesni da to rade na sopstvenu odgovornost i da sami snose finansijske rizike koji proističu iz toga, kažu u Narodnoj banci Srbije, povodom sve češćih priča o bitkoinu i trgovini njime u poslednje vreme.

Čadež o pomoći privredi – Država pokazala da može i da hoće da sačuva najbitnije

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež povodom najavljenih novih mera pomoći privredi navodi za RTS da su Vlada Srbije i predsednik Aleksandar Vučić reagovali od samog početka krize i da to i sada rade ulazeći u nove pakete pomoći.

EPS: Hidroelektrana "Zvornik" obara rekorde u proizvodnji

Hidroelektrana "Zvornik" postavila je novi dnevni rekord u proizvodnji električne energije sa 2,84 miliona kilovat-sati proizvedenih 11. januara zahvaljujući revitalizovanim agregatima, saopštila je Elektroprivreda Srbije (EPS).

Koja preduzeća će biti privatizovana ove godine

Ostalo je da se privatizuje još 78 preduzeća, a država će da se opredeli u kojima će da zadrži vlasništvo. Sagovornici emisije "Upitnik" na RTS-u ističu da javna preduzeća imaju javni značaj. Najavljena je i strategija o državnom vlasništvu, kao i akcioni plan. Koja preduzeća će biti oglašena ove godine?

Branko Milanović prognozira koliko će trajati ekonomski oporavak i kako će izgledati svet posle pandemije

Pandemija ne bi uništila Donalda Trampa, nego je on sam sebe uništio haotičnim pristupom pandemiji, kaže ekonomista Branko Milanović. Dodaje da je tokom pandemije porasla nezaposlenost u svetu, ali da su mnogi postali još bogatiji. Smatra da je Pacifik sada ekonomski najznačajniji deo sveta i da će sledeće dve godine biti veoma teške, a oporavak od pandemije postepen. Milanović i prognozira da li će mnogi nastaviti da radnj od kuće ili će se vratiti u kancelarije.

Sve krupnije investicije iz Japana – da li stižu ulaganja u tehnologiju ili jeftinu radnu snagu

Krajem prošle godine, u Inđiji je postavljen kamen temeljac za izgradnju japanske fabrike za proizvodnju guma "Tojo tajers". Vrednost te investicije je 382 miliona evra. Sve ozbiljnije japanske investicije u Srbiji znak su da kompanije iz Japana Srbiju vide kao stabilnu i sigurnu zemlju, navode iz Japanske poslovne alijanse u Srbiji.

DRI: Greške u reviziji finansijskih izveštaja 437,09 milijardi dinara

Državna revizorska institucija (DRI) je u izveštajima o reviziji finansijskih izveštaja u 2019. godini utvrdila greške i nepravilnosti u iznosu od 437,09 milijardi dinara, kaže predsedik DRI Duško Pejović.

Od marta nova fabrika "Kontinentala" u Novom Sadu, posao za 500 radnika

Nemačka kompanija „Kontinental" otvoriće početkom marta novu fabriku za proizvodnju automobilske elektronike u Novom Sadu, saopšteno je iz Vlade Vojvodine. Investicija se procenjuje na 140 miliona evra.

Digitalizacijom administracije do konkurentnije privrede

Otvorena diskusija "Nove elektronske usluge za privredu" pružila je priliku privrednicima da, u razgovoru sa predstavnicima države, saznaju više o novih 27 potpuno digitalizovanih postupaka za izdavanje dozvola, licenci i saglasnosti koji su sada su dostupni na portalu eUprava, u okviru programa ePapir.

EMS kupio još pet odsto akcija prenosnog sistema Crne Gore

Preduzeće Elektromreže Srbije EMS kupilo je pet odsto akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema za oko sedam miliona evra, saznaje RTS.

Nafta u svetu sve skuplja – šta čeka kupce u Srbiji

Niko ne može da prognozira cenu nafte od koje zavisi i da li će poskupeti ili pojeftiniti gorivo u Srbiji. Reč je o globalnom tržištu na koje utiču brojni faktori. Jer, pre samo tri dana došla je vest da svetske cene nafte nastavljaju da rastu, a cena barela sirove nafte "Brent" prvi put je od 26. februara prošle godine premašila 55 dolara. Iz Udruženja naftnih kompanija poručuju da cena goriva u Srbiji prati globalnu cenu nafte i snabdevanje gorivom u našoj zemlji stabilno.

Vučić: Uspostaviti Zelene koridore na granicama Zapadnog Balkana i EU

Razvoj regionalne mreže i saobrćajano povezivanje sa Evropskom unijom donelo bi brojne prednosti građanima i kompanija koje posluju u našoj zemlji, rekao je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić na sastanku s direktorom Stalnog sekretarijata Transportne zajednice Matejom Zakonjšekom.

Related posts