RTS – Radio televizija Srbije – Najnovije vesti iz ekonomije

RTS – Radio televizija Srbije – Najnovije vesti iz ekonomije


Internet portal Javnog medijskog servisa aktiviran je, sa novim, srpskim, domenom: www.rts.rs, 28. juna 2008. godine, višestruko uvećavši broj poseta u odnosu na prethodni period.

Time se RTS svrstao među vodeće “onlajn” medije u Srbiji i u sam vrh internet izdanja regionalnih javnih servisa.

Zorana Mihajlović: U Srbiji obnovljeno 140 kilometara auto-puta

U ovoj godini je do sada, završena rehabilitacija oko 140 kilometara auto-puta, od planiranih 191 kilometar na Koridoru 10, saopštila je potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Manje radnika s Balkana problem za nemačke građevinare

Broj izdatih viza za radnike sa Zapadnog Balkana tokom krize sa koronavirusom znatno je opao. Istovremeno, nemačke građevinske firme upozoravaju da neće biti u stanju da izvedu sve radove.

Republički zavod procenjuje: Pad BDP-a 6,5 odsto u drugom kvartalu

Republički zavod za statistiku objavio je fleš procenu po kojoj je realni pad bruto domaćeg proizvoda Srbije u drugom kvartalu ove godine iznosio 6,5 odsto u stalnim cenama, u odnosu na isti period godinu ranije.

Na tržištu rada najtraženiji lekari i sestre, ali ako vam zatreba majstor čekanje vam ne gine

Od početka krize, naše tržište rada bilo je deficitarno. Nedostajali su aj-ti stručnjaci, prodavci, zanatlije, vozači za koje je konkurs bio stalno otvoren. Međutim, sa koronavirusom došao je i opravdan strah od gubitka posla, a i promene na rang list traženih zanimanja. Istraživali smo kakva je sada situacija na tržištu rada.

Više od 400 miliona evra doznaka stiglo na KiM od početka godine

Albanci sa Kosova i Metohije na radu u inostranstvu uplatili su u prvih šest meseci 433 miliona evra doznaka, što je 28 miliona evra više nego u istom periodu prošle godine.

Rekordna cena zlata, Nemci u kupovini prešišali Kineze

Cena zlata na svetskom tržištu premašila je tokom vikenda rekordnu vrednost od 2.000 dolara za uncu, ali za sada samo u terminskim ugovorima. Nemci su u prvoj polovini ove godine kupili 83,5 tona zlata, čime su pretekli i Kineze.

"Aramko" više nije najvrednija kompanija na svetu, "Epl" preuzeo tron

"Epl" je pretekao saudijskog naftnog giganta, kompaniju "Aramko", i postao kompanija sa najvećom tržišnom vrednošću na svetu.

Naledove poruke budućoj Vladi

Unapređenje elektronske uprave i elektronskog poslovanja, smanjenje sive ekonomije i unapređenje poreskog sistema kao i razvoj sektora zdravstva, prioriteti su koje Naled predlaže narednoj Vladi Srbije. Na svečanom zatvaranju 14. godišnje skupštine ovog udruženja uručena su i priznanja partnerima koji su pomogli u sprovođenju najvažnijih reformi.

Narodna banka: Nadmašena očekivanja

Industrijska proizvodnja u Srbiji u junu nadmašila je očekivanja, saopštava Narodna banka Srbije.

Otkazano javno nadmetanje za deo Beograđanke, nije bilo zainteresovanih

Javno nadmetanje za deo Beograđanke", koje je bilo zakazano za danas, je otkazano, jer nije bilo zainteresovanih kupaca, saznaje RTS.

Od Beograda do Novog Sada za pola sata od jeseni 2021.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, obišla je gradilište izgradnje železničkog vijadukta u okviru projekta modernizacije brze pruge Beograd-Budimpešta i istakla da će se na jesen sledeće godine od Beograda do Novog Sada putovati 27 minuta.

Premijerka razgovarala sa predstavnicima grupacije "Rio Tinto"

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić održala je putem video-linka sastanak sa predstavnicima međunarodne rudarsko-metalske grupacije "Rio Tinto", saopšteno je iz Vlade.

"Rio tinto" odobrio finansiranje Studije izvodljivosti za projekat "Jadar"

Rio Tinto je odobrio dodatno ulaganje od gotovo 200 miliona američkih dolara za dalji razvoj litijum-bor projekta "Jadar" u Srbiji. Ovim sredstvima će se primarno finansirati izrada Studije izvodljivosti, uključujući završetak detaljnih inženjerskih planova, otkup zemljišta i ishodovanje neophodnih dozvola do kraja 2021. godine u skladu sa rasporedom projekata.

Država traži kupca za "Ivana Milutinovića"

Ministarstvo privrede objavilo je javni poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti za učestvovanje u postupku privatizacije preduzeća za vodne puteve "Ivan Milutinnović-PIM" iz Beograda.

Do marta sledeće godine 4.000 stanova za službe bezbednosti

U Srbiji se trenutno gradi 4.000 stanova za pripadnike službi bezbednosti, koji će biti gotovi do marta sledeće godine, izjavila je ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović prilikom obilaska gradilišta u Sremskoj Mitrovici.

Nakupcima upala kašika u med, kilogram paradajza samo 10 dinara

U poslednjoj deceniji ovo je jedna od najgorih godina za leskovačke povrtare, posebno proizvođače paradajza. Vanredna situacija zatvorila je proletos pijace. Loše vreme usporilo je zrenje i pogodovalo biljnim štetočinama. Izvoza nema, a dotukle su ih niske cene. Kilogram košta samo 10 dinara što je dva i po puta manje od proizvođačke cene. I dok proizvođači ne mogu da povrate ni uloženo, nakupcima je pala kašika u med.

EPS objašnjava: Ziđin plaća stare dugove

Zbog izveštaja EPS-a o 20 najvećih dužnika po računu za struju u zemlji koji su mediji preneli, u kojem se između ostalih navode "Železara Smederevo" i "Srbija Ziđin Bor", to javno preduzeće objašnjava da je reč o zaostalim dugovanjima kineske kompanije.

Otvorena digitalna benzinska pumpa na auto-putu Novi Sad-Beograd

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev, obišli su novootvorenu Gasprom benzinsku stanicu "Novi Sad 16" na auto-putu Novi Sad-Beograd, saopšteno je iz Naftne industrije Srbije.

Dugovanja za struju u milijardama, objavljena lista najvećih dužnika

"Elektroprivreda Srbije" objavila je spisak od 20 najvećih dužnika po računu za struju u zemlji, a čiji ukupan dug prelazi 19 milijardi dinara.

Vučić: Od Beograda do Niša za sat i dvadeset minuta do kraja 2023.

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je nekoliko velikih infrastrutkurnih projekata, uključujući brzu prugu Beograd-Niš.

Budućnost mladih stočara je uspešnija s fakultetskom diplomom

Da mladi ostaju na selu i bave se stočarstvom retki su primeri. Batu Vasoviću iz Prislonice kod Čačka u tom poslu uskoro će pomoći i fakultetska diploma.

Za uspeh u pčelarstvu potrebna široka lepeza proizvoda

Suncokretova paša u Južnobanatskom okrugu je pri kraju. Pčelari iz okoline Pančeva zadovoljni su kako je prošla, mada je trajala kraće nego obično. Taj med se trenutno prodaje po ceni od 650 dinara.

Šta Srbija dobija ugovorom o slobodnoj trgovini

Ratifikacija ugovora o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU) daje mogućnost da bez carine srpski poljoprivredni proizvođači izvoze na tržište od gotovo 200 miliona stanovnika mnoge proizvode kaže ministar poljoprivrede Branislav Nedimović za "Tanjug". Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović ocenjuje da ugovorom sa EAEU Srbija može da postane ekonomski most između zapada i istoka, da privuče nove investicije iz EU, kao i iz Rusije, i da dodatno ojača naše političke i ekonomske pozicije u regionu.

Potrošnja goriva u Srbiji pala, šta će biti sa cenama

Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, kaže za RTS da je u prethodnih šest meseci u zemlji zabeležen pad potrošnje goriva od 10 procenata, ali da je realan pad još veći.

Ruska Vlada odobrila ratifikaciju ugovora EAEU i Srbije

Ruska Vlada saopštila je da je odobrila ratifikaciju ugovora o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU).

Kako Srbija može da iskoristi evropska sredstva za oporavak

Deo evropskog višegodišenjeg zajedničkog budžeta i fonda za opravak predviđa sredstva i za zemlje u procesu evrointegracija. Konkretno, zemlje kandidati među kojima je i Srbija, iz tog fonda mogle bi da povuku deo od 12,5 milijadri evra u narednih sedam godina. Šta je potrebno da bi evropska sredstva bila u potpunosti iskorišćena i šta još Srbija može da očekuje od Evropske unije?

Privrednici krpe rupe, kako potrošači mogu da im pomognu

Osnivač sajta "Kamatica" Dušan Uzelac rekao je za RTS da priveda radi da bi zaradila novac, a ako joj date novac gubi smisao rada. Ako od privrednika kupimo proizvod to je najveća pomoć, ukazao je Uzelac.

Dokle se stiglo sa radovima na Moravskom koridoru

Budući auto-put od Pojata do Preljine dug 112 kilometara povezaće sve veće gradove i opštine u centralnoj Srbiji sa oko pola miliona žitelja i 25.000 kompanija i preduzeća. Trenutno se radi prva deonica kod Kruševca.

Godfri: Srpska privreda jaka, ponosni smo na saradnju

Privreda Srbije bila je jaka na početku pandemije korona virusa i biće jaka i posle zahvaljujući mudrim investicijama, važnim projektima i autoputevima, rekao je ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri.

Prosečna neto plata za maj 58.892 dinara

Prosečna neto plata u Srbiji za maj 2020. iznosila je 58.892 dinara i veća je za 6,3 posto nominalno, odnosno za 5,6 procenata realno u odnosu na isti mesec prošle godine, objavio je Republički zavod za statistiku.


Related posts