RTS – Radio televizija Srbije – Najnovije vesti iz ekonomije

RTS – Radio televizija Srbije – Najnovije vesti iz ekonomije


Najnovije vesti iz ekonomije –

Internet portal Javnog medijskog servisa aktiviran je, sa novim, srpskim, domenom: www.rts.rs, 28. juna 2008. godine, višestruko uvećavši broj poseta u odnosu na prethodni period.

Time se RTS svrstao među vodeće “onlajn” medije u Srbiji i u sam vrh internet izdanja regionalnih javnih servisa.

Ekipa RTS-a na trasi budućeg auto-puta Niš–Merdare, početak gradnje narednog meseca

Izgradnja prve deonice auto-puta Niš–Merdare u dužini od 5,5 kilometara počeće narednog meseca, potvrđeno je RTS-u u "Putevima Srbije". Istovremeno će se raditi i rekonstrukcija postojećeg kolovoza između petlje Merošina i petlje Merošina 1. Ekipa Dopisništva iz Prokuplja proveravala je da li je završena eksproprijacija i kakav je značaj izgradnje auto-puta.

Radnici Fijata u Kragujevcu ponovo na odmoru

Zaposleni u kragujevačkoj fabrici Fijat Krajsler automobili Srbija ponovo su upućeni na plaćeno odsustvo, do ponedeljka, 4.oktobra.

Konferencija o zelenoj energiji u Varšavi, učestvuje i ministarka Mihajlović

Poljska je domaćin "Partnerstva za transatlantsku energiju i saradnju u oblasti klime" koju organizuju Sjedinjene Američke Države sa evropskim partnerima, a u okviru kojeg je i ministarska konfencija. Traže se rešenja koja će osigurati energetsku bezbednost zemalja kroz ulaganja u obnovljive izvore energije.

Sve bolja srpska vina – niču novi čokoti i vinarije

Vinogradi u Srbiji i regionu puni su berača. Grožđe je dobro rodilo, pa se koristi lepo vreme da se obere i preradi u sve bolja srpska vina. Svake godine sade se novi čokoti i niču vinarije. Ekipa RTS-a bila je sa beračima oko Ramske tvrđave.

Rast cena voća i povrća jedan od najvećih u poslednjih deset godina, šta je sve poguralo inflaciju

Generalni direktor Sektora za ekonomska istraživanja i statistiku Narodne banke Savo Jakovljević rekao je za RTS da je u avgustu zabeleženo jedno od najvećih poskupljenja voća i povrća za poslednjih desetak godina. Svi faktori govore da je inflacija privremena, naveo je Jakovljević i dodao da se očekuje da se do kraja sledeće godine ona nađe na nivou na kom je bila i prethodnih osam godina.

Ovčarstvo trpi bez slavlja i svatova, gde se krije razlog za veselje

I pandemija i suša pogodile su ovčarstvo u Srbiji. Koliko je to veliki problem najbolje znaju stočari iz Banata. Pala je otkupna cena jagnjadi i teško je sačuvati stado.

Vučić otvorio pogon kompanije "Regent" u Svilajncu

Novi pogon švajcarske kompanije "Regent lajtning" u Svilajncu, koja će zaposliti više od 120 radnika, otvorio je predsednik Aleksandar Vučić. Najavio je da će se vrlo brzo krenuti u realizaciju obilaznice sa dva mosta preko reka Resave i Morave.

Opredeljeno 177,6 miliona evra za razvoj digitalne ekonomije i inovacionog poslovanja

Predsednica Vlade Ana Brnabić predsedavala je prvoj sednici Saveta za podsticanje razvoja digitalne ekonomije, inovacija, visoko-tehnološkog preduzetništva i digitalizacije. Novoformirani Savet za razvoj digitalne ekonomije je nastavak Saveta za IT i inovaciono preduzetništvo, i u fokusu njegovog rada biće digitalizacija celokupne privrede.

Kako da se srpske firme vrate na afričko tržište – samit Nesvrstanih nova prilika

Sajamski kompleks u Laosu, hotel sa kongresnim centrom u Harareu, brane, putevi, železnice, bolnice – tragovi su dominacije jugoslovenskih kompanija na afričkom kontinentu tokom druge polovine 20. veka. Afrika danas ima najveći prirodni priraštaj i najmlađe stanovništvo – a među deset zemalja sa najbržim rastom u svetu sedam je sa tog kontinenta. U međuvremenu, mesto nekadašnjih jugoslovenskih giganata zauzeli su novi iz nekih drugih zemalja.

Momirović za RTS: Srbija širi mrežu puteva, gradimo preko 1.200 kilometara

Putevi i infrastruktura su preduslov za razvoj ekonomije, za dolazak investitora i rast plata, navodi za RTS ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

Poljoprivrednici na sajmu u Novom Sadu ukazali na najčešće probleme u godini suše

Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu, privukao je veliki broj posetilaca iz zemlje i sveta - da upoznaju novu mehanizaciju i tehnologiju poljoprivredne proizvodnje. Osim znanja, proizvođači su sajamski prostor iskoristili da ukažu na probleme s kojima se suočavaju u godini suše a koji se, pre svega, pokazuju na tržištu mleka i mesa.

Nedimović za RTS: Povećanje premije za mleko za 40 odsto, ko ima tri krave ispunjava uslove

Cena mleka je u krizi, moramo učiniti iskorak i zato je Vlada Srbije donela odluku o povećanju premije sa sedam na deset dinara za svaki litar mleka, što je povećanje od 40 odsto, rekao je za RTS ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. Tvrdi da uvoza mesa mesecima uopšte nema.

Veći broj punjača, besplatan parking – kako još podstaći kupovinu električnih automobila

Ekološka vozila na alternativna pogonska goriva više nisu budućnost, već sadašnjost. Gotovi svi proizvođači ih sada imaju u ponudi, ali ne može se tek tako preći sa klasičnih motora na električne, pre svega jer je potrebno obezbediti izvore energije iz obnovljivih izvora.

Otvoren sajam poljoprivrede u Novom Sadu

U Novom Sadu je otvoren 88. međunarodni Poljoprivredni sajam na kojem učestvuju izlagači iz 17 zemalja. Ovogodišnji partner sajma je Češka. Na sajmu se predstavlja i više od 40 proizvođača organske hrane, a u okviru najznačajnije domaće izložbe grla biće prikazane autohtone rase ovaca, koza i goveda.

Sajam saobraćajnih tehnologija u Beogradu, kragujevački Majnd park prikazao potencijale železnice

Beograd je domaćin jedinog međunarodnog sajma za saobraćajne tehnologije i usluge na Zapadnom Balkanu – CEE Mobility. Na sajmu učestvuju kompanije iz 16 zemalja Srednje i Istočne Evrope, od proizvođača komponenti, istraživačkih centara do kreatora softvera u drumskim i šinskim vozilima. Majnd park kod Kragujevca ugostio je posetioce iz zemlje i sveta, koji su bili u prilici da se upoznaju sa potencijalima železnice.

Žetva suncokreta u Južnom Banatu, ratare brine niska otkupna cena

U Južnom Banatu lepo vreme poljoprivrednici koriste za žetvu suncokreta, a oni koji još nisu počeli taj posao priželjkuju da miholjsko leto još potraje. Prinosi su veći od očekivanih, ali brine ih najavljena niska otkupna cena.

Svetska banka obustavila objavljivanje godišnje Duing biznis liste

Svetska banka saopštila je da je, zbog nepravilnosti u izveštajima iz 2018. i 2020. godine, obustavila objavljivanje godišnje Duing biznis list. Rukovodstvo Svetske banke pokrenuo je niz pregleda i revizija izveštaja, kao i njihove metodologije.

Srbija prvi put emitovala "zelenu obveznicu" od milijardu evra

Srbija je na međunarodnom finansijskom tržištu realizovala dve emisije evroobveznica u evrima, saopštila je Narodna banka Srbije, ističući da je prvi put emitovana "zelena" evroobveznica u iznosu od jedne milijarde evra, ročnosti sedam godina.

Počela berba kukuruza, ratari zadovoljni prvim prinosima

Petnaest dana pre uobičajenog roka, a zbog dugotrajne suše, u Vojvodini je počela žetva kukuruza kojim je proletos u Srbiji zasejano nešto više od milion hektara. Iako vremenske prilike tokom vegetacije nisu pogodovale razvoju ove kulture, ratari su zadovoljni prvim prinosima.

Drugi ciklus programa "Moja prva plata" - nova prilika za 10.000 mladih

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da se država odlučila na drugi ciklus programa "Moja prva plata" u kojem će šansu za prvo radno iskustvo dobiti još 10.000 mladih.

Pozitivna ocena za "zeleni zaokret" Srbije, investitori zainteresovani za nove projekte

Srbija je ove godine krenula na put energetske tranzicije. "Zelenom agendom" predviđeno je da do 2040. godine 40 odsto električne i toplotne energije proizvodimo iz obnovljivih izvora, a do polovine veka više od 50 procenata. Nadležni poručuju da "Zelena agenda" ne znači gubitak posla, niti gubitak investicija, već pokretanje potpuno druge strukture ekonomije i nova radna mesta.

Moravski koridor - fabrika pod otvorenim nebom

U Srbiji se trenutno gradi preko 300 kilometara auto-puteva, a najintenzivniji su radovi na Moravskom koridoru. Na deonicama Pojate-Kruševac i Kraljevo-Čačak radi se na više od 100 lokacija. Plan je da do 2024. godine bude završeno svih 112 kilometara prvog digitalnog auto-puta.

"Leoni" otvorio fabriku u Kraljevu, radiće 5.000 ljudi

Fabrika kompanije "Leoni" u Kraljevu, u koju je uloženo oko šezdeset miliona evra i gde će biti zaposleno pet hiljada radnika, otvorena je u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Početak školske godine, spremanje zimnice, ogreva – kako da finansijski preživimo septembar

Na polovini smo septembra, jednog od finansijski najzahtevnijih meseci, kažu stručnjaci. Nakon godišnjih odmora dočekao nas je početak školske godine, spremanje zimnice, ogreva. Kako da najbezbolnije i najuspešnije odgovorimo na ove jesenje zahteve?

Mali: Penzionerima 22. septembra 6.000 dinara pomoći

Ministar finansija Siniša Mali potvrdio je da će svim penzionerima 22. septembra biti isplaćeno 50 evra državne pomoći.

NBS: Inflacija u Srbiji manja nego u većini zemalja regiona

Povećanje inflacije od početka ove godine karakteristično je za većinu zemalja, izazvano je globalnim faktorima, pri čemu je inflacija u Srbiji niža nego u većini zemalja regiona sa istim režimom monetarne politike, navodi se u saopštenju Narodne banke Srbije povodom raznih komentara u javnosti koji se odnose na inflaciju.

Nestašica čipova mogla bi da pogura cene "polovnjaka" u Srbiji

Trgovci upozoravaju da bi u Srbiji mogli da poskupe polovni automobili. Razlog tome je što kupci u Evropi i do šest meseci čekaju na nove automobile, jer za njihovu proizvodnju nedostaju čipovi i poluprovodnici koji se prave u Kini.

Joksimović i Žofre: Zajednički rad na ubrzanju evropskog puta

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se sa novim šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanueleom Žofreom, sa kojim je razgovarala o evropskoj integraciji Srbije i o saradnji sa institucijama EU u tom procesu.

Pametna brojila za 205.000 domaćinstava – korist i energetska i ekološka

U Vladi je potpisan ugovor sa EBRD za nabavku 205 hiljada pametnih brojila. U prvoj fazi ti strujomeri biće instalini u tri grada, a plan je da u narednih šest godina obezbedi daljinsko očitavanje u čitavoj zemlji. To donosi višestruku korist, a neohodna su za korišćenje obnovljivih izvora energije i u domaćinstvima.

Novi model fiskalizacije – mnogo pitanja privrednika

Iako je zakonom predviđena od 1. januara, e-fiskalizacija će početi dva meseca ranije, uz prelazni period do aprila iduće godine. Uz predlog izmena zakona Vlada će do kraja meseca usvojiti i Uredbu o načinu raspodele subvencija za nabavku opreme, neophodne da se fiskalni računi u trenutku izdavanja očitavaju i u Poreskoj upravi. Za to je obezbeđeno šest milijardi dinara.


Related posts