RTS – Radio televizija Srbije – Najnovije vesti iz ekonomije

RTS – Radio televizija Srbije – Najnovije vesti iz ekonomije


Internet portal Javnog medijskog servisa aktiviran je, sa novim, srpskim, domenom: www.rts.rs, 28. juna 2008. godine, višestruko uvećavši broj poseta u odnosu na prethodni period.

Time se RTS svrstao među vodeće “onlajn” medije u Srbiji i u sam vrh internet izdanja regionalnih javnih servisa.

Sporazum za Transbalkanski koridor od Obrenovca do Bajine Bašte

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da je izgradnja Transbalkanskog koridora strateški važna investicija ne samo za Srbiju, već predstavlja projekat od regionalnog i evropskog značaja.

Referentna kamatna stopa ostaje ista

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od jedan odsto, imajući u vidu da se efekti prethodno donetih mera monetarne i fiskalne politike mogu očekivati i u narednom periodu, kao i da je najavljen treći paket mera pomoći privredi i građanima, navodi se na sajtu NBS.

Mali se sastao sa misijom MMF-a, u narednih 10 dana kamen temeljac za fabriku vakcina

Ministar finansija Siniša Mali sastao se sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju prevodi Jan Kes Martejn. Ovim sastankom se nastavljaju razgovori sa tom finansijskom institucijom, koji su juče započeti u video-formatu, u okviru konsultacija po članu IV Statuta MMF-a koje traju do 23. aprila.

Od januara fiskalne kase moraju da koriste gotovo svi, ali ne i advokati i taksisti

Od naredne godine fiskalne kase moraju da koriste gotovo svi preduzetnici i zanatlije i da promet evidentiraju u realnom vremenu. Međutim, van sistema su i dalje advokati i taksisti. To je nepravda, kažu stručnjaci, a Vlada odgovara da je dobro odmerila situaciju.

Atanasković: Male i srednje firme generator privrednog rasta

Ministarka privrede Anđelka Atanasković posetila je mlekaru "Stara planina" u Dimitrovgradu i kompaniju "Pexim" iz Pirota koje su, zahvaljući pomoći države, kupile opremu i na taj način unapredile svoje poslovanje i konkurentnost. Ministarka ističe da su investitori zainteresovani za "Tigar".

Mihajlović: Zabranjujemo gradnju MHE u zaštićenim područjima, bilo je propusta na svim nivoima

Novima Zakonom o obnovljivim izvorima energije izgradnja svih hidroelektrana u zaštićenim područjima prvog, drugog i trećeg stepena zaštite biće zabranjena, a razlog je nesavesna realizacija projekata malih hidroelektrana u prethodnom periodu, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Počeli pregovori s MMF-om, jedna od tema i novi aranžman

Zvanični razgovori predstavnika Srbije s misijom Međunarodnog monetarnog fonda počeli su plenarnim sastankom, koji je održan u video-formatu, dok se u nastavku razgovaralo o monetarnoj politici i finansijskom sistemu.

Da li je u Srbiji zaštićena konkurencija – kako karteli na aukcijama oštećuju državni budžet

Profesor Ekonomskog fakulteta Dejan Trifunović kaže za RTS da u Srbiji ima grana u kojima je konkurencija na visokom nivou, poput maloprodaje, ali i onih gde postoji velika mogućnost zloupotrebe dominantnog položaja ili kartelskog udruživanja.

Vlada usvojila strategiju državnog vlasništva – šta to znači za javna preduzeća

Vlada Republike Srbije usvojila Strategiju državnog vlasništva i upravljanja privrednim subjektima koji su u vlasništvu Republike Srbije za period od 2021. do 2027. godine. Dragan Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu privrede, navodi za RTS da je cilj ove strategije da se održivim i efikasnim upravljanjem privrednim subjektima sprovede njihova reforma, poveća korist od državnog vlasništva za državu i građane i zaštite opšti interesi države.

Nedimović: Sprečićemo zloupotrebe pri uvozu mleka

Država će sprečiti svaki pokušaj zloupotrebe u vezi sa kvalitetom mleka pri uvozu u Srbiju, poručio je ministar Branislav Nedimović.

Devizne rezerve NBS od februara do marta porasle za 852 miliona evra

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su 14.27 milijardi evra na kraju marta 2021. godine, što je za 852,8 miliona evra više nego u februaru, objavila je NBS.

Najavljena nova linija subvencija za poljoprivrednike, uskoro javni poziv

Pored tradicionalnih mera koje postoje za subvencije i koje su dostupne već nekoliko godina, uskoro kreće nova linija subvencija za agrar koja se zove "50-40-10", kaže za RTS ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. Javni poziv počinje 22. aprila i trajaće 30 dana.

Za pet godina država u kompanije uložila 158 milijardi dinara – koliko brzo se vrate investicije

Ministarstvo privrede je napravilo analizu šta je urađeno sa novcem koji je država uložila u preduzeća. Pokazalo se da se novac vrati za 16 meseci i to četvorostruko.

Zašto je poskupelo ulje i koliko bi litar trebalo da košta

Jestivo ulje u prodavnicama skuplje je nego pre godinu dana, a cena je u proseku skočila za oko 30 dinara, kod nekih i više. Prošle godine je otkupna cena suncokreta bila 38 dinara, što uz proizvodnju ulja, PDV i marže, obezbeđuje cenu ispod 130 dinara. To govori da je nepravedno došlo do povećanja cene ulja, kaže za RTS Vojislav Stanković, agroekonomski analitičar. Poručuje da u narednom periodu uljari kalkulišu otkupnu cenu suncokreta na 49 dinara što uz ostale koeficijente omogućava maloprodajnu cenu ispod 150 dinara.

Ministar za izvoz Velike Britanije za RTS: Novi sporazum će održati kontinuitet

Britanski ministar za izvoz Grem Stjuart rekao je za RTS da se nada da će trgovinski sporazum između Srbije i Velike Britanije biti potpisan narednih dana.

Vučić: Dolazak "Nideka" veličanstveni poklon za Srbiju

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je dolazak japanske grupacije "Nidek", koja će u Novom Sadu izgraditi fabriku pogonskih motora za električna vozila, veliki dan za Srbiju, jer će doprineti razvoju tog grada i cele zemlje, kao i da veruje da je to samo početak dolaska većeg broja japanskih investitora u Srbiju.

Gde je u Srbiji kupljeno najviše nekretnina u martu

Na tržištu nepokretnosti Srbije tokom marta zabeležen obim prometa za četvrtinu veći nego u februaru, a vrednost sklopljenih ugovora je veća za skoro 40 odsto, saopštio je Republički geodetski zavod.

Vučić sa predstavnicima japanske kompanije "Nidek"

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se sa delegacijom japanske grupacije "Nidek korporejšen" koja u Novom Sadu planira izgradnju fabrike pogonskih motora za električna vozila.

Mihajlović: Plan je povećati udeo rudarstva i energetike u BDP-u na 9 odsto

Četiri nova zakona iz oblasti energetike i rudarstva omogućiće nam da idemo u proces energetske tranzicije i klimatski neutralan razvoj, izjavila je potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović. Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da ti zakoni, koji će biti na dnevnom redu sednice parlamenta iduće nedelje, uređuju materiju od strateške nacionalne važnosti.

Počela proizvodnja u novoj fabrici tekstila u Pirotu, do leta najavljuju posao za 300 radnika

U Pirotu je pre nekoliko dana počela da radi tekstilna fabrika koja će do kraja juna zaposliti trista radnika. Investitor iz Turske uložio je više od milion evra, i to je njegova druga fabrika u Srbiji.

Refinansiranje kredita na šalteru jedne banke – Dušan Uzelac smatra da je to odlična vest

Ako je otplata kredita postala skupa i komplikovana, bilo zbog rate, bilo zbog kamate, proces dobijanja olakšica je pojednostavljen. Novina je da je Narodna banka uvela daleko praktičniju metodu refinansiranja kredita gde se odlaskom u banku koja daje bolju ponudu završava sve odjednom, kaže za RTS Dušan Uzelac sa portala "Kamatica".

Potpisan ugovor sa "Štadlerom" o nabavci brzih vozova

Ugovor o nabavci tri elektro-motorna voza za brzine od 200 kilometara na sat potpisali su ministar saobraćaja Tomislav Momirović i direktor prodaje za Centralnu i Istočnu Evropu kompanije "Štadler" Željko Davidović.

Matić: Tržište Velike Britanije značajno, naše maline i organski proizvodi se jako cene

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić kaže za RTS da je cilj sporazuma sa Velikom Britanijom, koji uključuje i trgovinske odnose, da se zadrže svi benefiti koji su postojali i pre izlaska te zemlje iz Evropske unije.

"Zlatne kvake nisu bitne pri kupovini stana, gledajte temelj i konstrukciju"

Kada se kupuje stan gleda se sve – od ulaza u zgradu do krova. Međutim, ima mnogo stvari koje ne vidimo, a važne su. Ekspert za visokogradnju Marko Marinković kaže za RTS da to da li imate zlatne kvake ili pozlaćene česme nije bitno pri kupovini stana, bitna je konstrukcija i da li je dobar temelj, jer to ne možete sami zameniti.

Matićeva i britanski ministar za izvoz: Sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji prioritet

Sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji Srbije i Velike Britanije treba da obezbedi kontinuitet saradnje između dve zemlje i u političkom i u ekonomskom delu, saglasili su se ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić i ministar za izvoz Velike Britanije Grejam Stjuart.

Otvorena petlja kod Batajnice, omogućen direktan izlaz na auto-put i obilaznicu

Petlja Batajnica, kojom stanovnici tog naselja dobijaju direktan izlaz na auto-put E-75 i vezu sa starim novosadskim putem, otvorena je danas u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Na evidenciji 3,9 odsto više nezaposlenih, u planu novi podsticaji i programi NSZ

Nacionalna služba za zapošljavanje dobiće pet milijardi i 750 miliona dinara da bi prekvalifikovala ljude bez posla, omogućila zapošljavanje žena, mladih, osoba sa invaliditetom, korisnika novčane socijalne pomoći i Roma, jer je to grupa za koju je procenjeno da je u nepovoljnom položaju na tržištu rada. Procenat nezaposlenih na evidenciji službe porastao je za 3,9 odsto, kaže direktor NSZ Zoran Martinović.

Početak izvoza srpskog voća i povrća u Bahrein planira se već u maju

Posle unapređenja političkih odnosa, Srbija i Bahrein ubrzano jačaju ekonomsku saradnju. Ni mesec dana od posete srpske delegacije toj zemlji - bahreinski privrednici u Beogradu razgovaraju o investicijama i povećanju trgovinske razmene. Prvi izvoz našeg voća i povrća na to tržište - planira se već u maju.

MMF zadržao prognozu rasta Srbije na pet posto za ovu godinu

Međunarodni monetarni fond zadržao je projekciju rasta bruto domaćeg proizvoda Srbije na 5,0 posto za ovu godnu, i na 4,5 procenata za 2022, koliko je predviđao i u januaru.

MMF povećao prognozu rasta svetskog BDP-a na šest posto

Međunarodni monetarni fond podigao je procenu rasta globalne ekonomije za 2021. godinu na 6,0 posto u odnosu na januarsku prognozu od 5,5 procenata, saopštila je Gita Gopinat, glavni ekonomista MMF-a, na današnjoj konferenciji za novinare.
Related posts