RTS – Radio televizija Srbije – Najnovije vesti iz ekonomije

RTS – Radio televizija Srbije – Najnovije vesti iz ekonomije


Najnovije vesti iz ekonomije –

Internet portal Javnog medijskog servisa aktiviran je, sa novim, srpskim, domenom: www.rts.rs, 28. juna 2008. godine, višestruko uvećavši broj poseta u odnosu na prethodni period.

Time se RTS svrstao među vodeće “onlajn” medije u Srbiji i u sam vrh internet izdanja regionalnih javnih servisa.

Pojednostavljena procedura za kupce-proizvođače energije za sopstvene potrebe

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o izmenama i dopunama Uredbe o kriterijumima, uslovima i načinu obračuna potraživanja i obaveza između kupca-proizvođača i snabdevača električne energije, čime je dodatno pojednostavljena procedura za proizvodnju energije za sopstvene potrebe iz obnovljivih izvora energije.

Abazović: Resetovanje odnosa i kroz privredu

Predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović sastao se sa predsednikom Privredne komore Srbije Markom Čadežom i ocenio taj susret kao pokušaj da se resetovanje odnosa Srbije i Crne Gore svede na ono što je najvažnije za građane – a to je privreda.

Vlada odredila maksimalne cene životnih namirnica i naftnih derivata

Vlada Srbije donela je na sednici Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica kojom je određena maksimalna maloprodajna cena belog kristal šećera od 96,99 dinara po kilogramu za sva pakovanja, a UHT mleka sa 2,8 odsto mlečne masti od 113,99 dinara po litru.

Izvoz Srbije porastao 30,3 odsto

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije od januara do maja 2022. godine iznosila je 26,45 milijardi evra, što je rast od 40,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Kupovina stana po meri, šta to znači u praksi

Kupovina stana po meri, novina koju su investitori i banke odnedavno uveli u praksu, zapravo podrazumeva da se organizuju ture zainteresovanih kupaca koji obilaze novoizgrađene komplekse. Posluženje je gratis, ljubaznost i predusretljivost na visini zadatka, a prva iskustva pokazuju da se sve to isplati.

Žetva pšenice u punom zamahu, koliki se prinosi očekuju

Vreli dani ubrzali su početak žetve pšenice, a mnogi poljoprivrednici imaju problem jer ne znaju šta će sa prošlogodišnjim količinama. Predsednica Udruženja "Žita Srbije" Sunčica Savović navela je za RTS da se ove godine očekuje rod od oko tri miliona tona i prinosi veći od petogodišnjeg proseka.

Cene transporta na istorijskom maksimumu – šta treba da preduzmu prevoznici, a šta nadležni

Stalna poskupljenja pravdaju se skokom cena energenata i cenama transporta koje su na istorijskom maksimumu. Jedan kontejner iz Kine do Beograda koji je do korone koštao 2.500 evra, sada je oko 12.000 evra, a poskupeli su i drugi vidovi transporta. Profesor Slobodan Aćimović sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu rekao je za RTS da cena nafte uvek može da poraste i da se nasložilo nekoliko problema koje smo imali poslednje dve godine.

Mali sa Damjanovićem: Robna razmena sa Crnom Gorom će preći milijardu evra u 2022.

Ministar finansija Siniša Mali i ministar finansija Crne Gore Aleksandar Damjanović razgovarali su o ekonomskoj saradnji dve zemlje i mogućnostima za njeno dalje unapređenje, o projektima od zajedničkog interesa, kao i o izazovima pred kojima se nalaze svetske ekonomije.

Er Srbija uvodi dodatne letove do Istanbula, Turkiš erlajns raspoređuje širokotrupne avione

Er Srbija, srpski nacionalni avio-prevoznik i Turkiš erlajns, nacionalna avio-kompanija Turske, najavili su dodatno unapređenje komercijalne saradnje novim Memorandumom o razumevanju, koji je zvanično potpisan u Dohi tokom 78. godišnje generalne skupštine IATA, saopšteno je iz "Er Srbije".

Zašto su mala i srednja preduzeća tokom krize ranjivija od velikih

Od ukupnog broja firmi u Srbiji, više od 90 odsto su mikro, mala i srednja preduzeća. Država uviđa njihov značaj i zato je u toku izrada nove Strategije razvoja malih i srednjih preduzeća. Međutim, taj sektor je tokom krize ranjiviji od velikih kompanija. O problemima sa kojima se suočavaju i prvom superklasteru za RTS je govorio Lazar Lekić, menadžer projekta "Srbija inovira".

Radnici "Fijata": Dobili smo novu, poboljšanu ponudu

Radnici "Fijata" su nakon razgovora u Predsedništvu Srbije rekli da su dobili novu, poboljšanu ponudu. Država je radnicima "Fijat Srbije" ponudila 250 radnih mesta u fabrikama namenske industrije "Zastava tervo" u Kragujevcu i "Borbeni složeni sistemi" u Velikoj Plani, a oni koji odluče da idu u Slovačku, tamo bi bili tri meseca a mesec dana kod kuće.

Dnevno u Srbiji nikne 10 firmi čiji su vlasnici Rusi, kako pokreću biznis i čime se najčešće bave

Od početka rata u Ukrajini, oko 10.000 državljana Rusije doselilo se u Srbiju. Najčešće rade u IT sektoru i žive u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu. U tim mestima osnovano je gotovo 1.300 firmi, a procenjuje se da će ih u našoj zemlji biti sve više. Istovremeno, Rusi su postali i najčešći gosti u našim hotelima – gotovo dva i po puta ih je više nego ranije.

Radnici Fijata došli u Predsedništvo na sastanak

Radnici Fijata su ponovo na sastanku u Predsedništvu u Beogradu. Sastanak je počeo oko 12 časova.

Odbor direktora MMF-a potvrdio drugu reviziju aranžmana sa Srbijom

Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) doneo je, u Vašingtonu, odluku o uspešnom završetku drugog razmatranja rezultata savetodavnog aranžmana (PCI – The Policy Coordination Instrument) sa Srbijom. Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je ispunjen veliki broj ciljeva iz aranžmana, kao i da naša zemlja nastavlja sa strukturnim i institucionalnim reformama, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Kako u krizi "plivaju" mala i srednja preduzeća

Mala i srednja preduzeća obeležavaju svoj dan. Katarina Obradović Jovanović iz Ministarstva privrede rekla je za RTS da su mala i srednja preduzeća u Srbiji imala težak perid tokom kovid krize, sada je došla situacija koja se na njih reflektuje kroz cenu energenata, i napomenula da se ove godine radi nova strategija razvoja malih i srednjih preduzeća.

Prosečna plata u IT sektoru u Srbiji veća od 1.500 evra, najveća 8.500

Prosečna plata u IT sektoru u Srbiji u 2021. godini, prema podacima sajta za zapošljavanje IT kandidata "HelloWorld.rs", bila je veća od 1.500 evra, a najveća je bila za senior softver developera (na platformi "IT insajder") od 8.500 evra.

Završena izgradnja puta od Donjih Nedeljica do Grnčare

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović obišao je radove na rekonstrukciji lokalnih puteva u Gornjim i Donjim Nedeljicama i izjavio da je do sada uloženo više od 200 milona dinara u izgradnju puteva u tom kraju.

Borba za energiju, EU razmatra rešenja za funkcionisanje bez ruskog gasa

Isporuka gasa iz Rusije u zemlje Evropske unije opada. Nova odluka Evropskog parlamenta je da sve zemlje članice napune 80 odsto skladišnog prostora do 1. decembra. Gorivo na pumpama u Srbiji skuplje je za tri dinara.

Žetva pšenice odmiče, počeo otkup – prve analize obećavaju kvalitetan rod, a šta je sa cenom

Na poljima širom Srbije u toku je žetva pšenice i, prema prvim procenama, biće ostvaren predviđeni plan od tri miliona tona žita. Za razliku od prethodnih godina, kada su ratari uglavnom ostavljali pšenicu na čuvanje, ove godine je prodaju ne čekajući bolju cenu.

Potpisan sporazum o izgradnji auto-puta od Beograda do Temišvara

Srpska i rumunska strana potpisale su sporazum o utvrđivanju detalja za povezivanje auto-puta Beograd–Vatin i auto-puta Temišvar–Moravica. Time je načinjen prvi korak ka uspostavljanju veze između Srbije i Rumunije direktnim povezivanjem. Početak radova najavljen je za 2024. godinu, a vrednost projekta koji bi trebalo da bude završen za tri godine je oko 450 miliona evra.

Nove cene goriva – benzin 201 din, dizel 212

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija objavilo je nove cene goriva koje će važiti do 30. juna – benzin i dizel poskupeli su za po tri dinara po litru.

Savet za BDP: U julu se očekuje pad inflacije

Premijerka Ana Brnabić predsedavala je zajedničkoj sednici Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) i Komisije za kapitalne investicije na kojoj su analizirani postignuti rezultati u privrednim oblastima u prvom kvartalu 2022. godine koje utiču na BDP i razmatrani koraci koje treba preduzeti kako bi rezultati u svim sektorima do kraja godine bili zadovoljavajući.

Prevare sve češće – na šta treba da obratite pažnju kada angažujete agenta za nekretnine

Pomoćnik ministra trgovine Jasmin Hodžić kaže za RTS da građani koji žele da uđu u poslovni odnos sa agencijom za nekretnine treba pre svega da pogledaju i provere da li je agencija odnosno posrednik upisan u registar posrednika, što je moguće učiniti tek nakon položenog stručnog ispita.

Hotel "Fruške terme" postao prvi "Movenpick" hotel u Srbiji

Ugovor o franšizi kojim je hotel "Fruške terme" u Vrdniku postao prvi "Movenpick" hotel u Srbiji, potpisan je u prisustvu premijerke Ane Brnabić, a prve goste novi hotel će dočekati do kraja godine.

Čadež: Nema potrebe da građani razmišljaju o tome da li će imati hrane

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kaže za RTS da je potražnja u prodavnicama stabilizovana i da ljudi više ne prave zalihe. Naglašava da hrane ima dovoljno i da nije potrebno da građani razmišljaju o tome da li će je biti, ali upozorava da zamrznute cene osnovnih životnih namirnica mogu dovesti do poteškoća u snabdevanju i logistici, kao što se već desilo sa brašnom i šećerom.

Za nekoliko meseci ruska nafta neće dolaziti na naše tržište, hoćemo li naći alternativu

Prošle su već tri nedelje od kada je Evropska unija uvela embargo na uvoz ruske nafte. Šesti paket snakcija predvideo je zabranu uvoza ruske nafte koja se doprema brodovima, sa izuzetkom zemalja koje nemaju izlaz na more. To su Mađarska, Češka i Slovačka, a Bugarska i Hrvatska su dobile "privremena odstupanja" od sankcija za određene vrste nafte. To znači da za nekoliko meseci ruska nafta neće dolaziti ni na naše tržište.

Cene nafte pale više od dva odsto

Cene nafte su nastavile da se povlače spustivši se za više od dva odsto, jer investitori ponovo analiziraju procene rizika od recesije i potražnje za gorivom zbog podizanja kamata u velikim ekonomijama.

Majdanpek dobija novu zelenu toplanu na biomasu

U Ministarstvu rudarstva i energetike potpisan je ugovor koji će omogućiti da u Majdanpeku bude izgrađena toplana na biomasu što će od oktobra 2023. godine omogućiti 24 satno daljinsko grejanje bez zagađenja, a ukupna vrednost projekata je 1,4 milijarde evra.

Sindikalni lider u Fijatu kaže da su pregovori propali, za sutra najavljuje blokadu ulica u Beogradu

Jedan od sindikalnih lidera u kragujevačkoj fabrici automobila Zoran Miljković kaže da su pregovori radnika Fijata, kompanije Stelantis i Vlade Srbije propali nije objavljen broj radnika koji su se prijavili za odlazak u inostranstvo, niti ima ponude za one koji se nisu odlučili na to.

Prijava za novčanu pomoć za proizvođače brašna do petka

Proizvođači brašna mogu do petka, 24. juna, da se prijave za dobijanje novčane podrške od države na osnovu poziva koji je raspisala Uprava za agrarna plaćanja pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Related posts