RTS – Radio televizija Srbije – Kultura

RTS – Radio televizija Srbije – Kultura


Kultura

Internet portal Javnog medijskog servisa aktiviran je, sa novim, srpskim, domenom: www.rts.rs, 28. juna 2008. godine, višestruko uvećavši broj poseta u odnosu na prethodni period.

Time se RTS svrstao među vodeće “onlajn” medije u Srbiji i u sam vrh internet izdanja regionalnih javnih servisa.

Koncert za bas i klavir prvi put od 1984. na Kolarcu

Nakon skoro 40 godina u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine biće održan koncert za bas i klavir.

Visoki Dečani – najlepše što je srpska ruka stvorila za pokolenja

Prema podacima organizacije "Evropa nostra", koja aktivno deluje u oblasti nasleđa više od 50 godina u preko četrdeset zemalja Evrope, manastir Visoki Dečani je među sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa za 2021. godinu. Dečani su najbolje očuvani hram iz doba Nemanjića i po svojoj arhitekturi i dostignućima predstavljaju nešto najlepše što je srpska ruka stvorila za pokolenja.

Tamara Rađenović je poslednja učenica Monserat Kabalje i već je nastupala širom sveta

Poslednja učenica Monserat Kabalje, sopran Tamara Rađenović ima 26 godina a već je nastupala na operskim scenama 13 zemalja. Sve što je naučila od operske dive Monserat Kabalje, pokazala je ovih dana na Kolarcu u Beogradu.

"Tiho teče Misisipi" od utorka na repertoaru Beogradskog dramskog

U Beogradskom dramskom pozorištu zakazana je premijera predstave "Tiho teče Misisipi". Predstava, uz mnogo žive muzike na sceni, nastala je po prvom romanu Vladimira Tabaševića, koji otkriva da je svakodnevnim radom sa pozorišnom ekipom produbio i proširio sopstveno delo.

Rođendan pozorišta - sve što stane u život, pa i virus, stane na scenu

Na dan kada se slavi pozorište, u Ateljeu 212, na sceni „Mira Trailović", premijera predstave „Sin". U srpskim i pozorištima širom sveta, čita se i poruka Helen MIren povodom Svetskog dana pozorišta. Čuvena glumica, između ostalog, piše da je „sve one koji rade u pozorištu, možda uvek prisutna nesigurnost, učinila sposobnijima da visprenošću i hrabrošću prežive ovu pandemiju".

Izložba „Molitva, Sećanje, Vaskrsenje“ nas poziva da sagledamo svoje unutrašnje stanje

U Galeriji „Singidunum“ otvorena je izližba radova Milice Mišić u duhu pravoslavne ikonografije „Molitva, Sećanje, Vaskrsenje“. Posetioci će imati priliku da vide trinaest radova oslikanih na svili i vati, tehnikom akvarela i jajčane tempere.

Prva diskoteka, tajni ugovor sa Bugarskom, "srpska Mona Liza" - sve u jednoj kući u Beogradu

Život i delo Jevrema Grujića vezuje se za važne političke i društvene događaje u Srbiji. Porodična kuća Grujića pamti sedam generacija. I danas na drugom spratu živi porodica koja čuva i promoviše naše nacionalno blago. A malo ko zna da je u podrumu Doma Grujića otvorena prva diskoteka na ovim prostorima.

Srpska poezija kao izvozni proizvod – da li je to moguće

Svet je onlajn čitanjem obeležio Dan poezije. Unesko je 21. mart posvetio stihovima. U vremenu kada je mnogo toga stalo, poezija prelazi granice.

Polovina zaostavštine "prve dame" naše ilustracije od sada u Narodnoj biblioteci

Dela Bosiljke Kićevac Popović, "prve dame" naše ilustracije, čuvaju se u muzejima i galerijama u Srbiji i u svetu. Povodom petogodišnjice smrti, porodica je polovinu njene zaostavštine darovala Narodnoj biblioteci Srbije.

Slikovnice Džulije Donaldson za svoje mališane rado biraju i roditelji u Srbiji

Knjige Džulije Donaldson već dvadeset godina su među najtraženijim delima za decu širom sveta. Samo u Velikoj Britaniji, otprilike na svakih 11 sekundi kupi se jedna njena knjiga. Mnoge se smatraju klasicima dečje književnosti i pretočene su u animirane filmove. Slikovnice Džulije Donaldson i roditelji u Srbiji rado biraju za svoje mališane.

"Prolećni Brankovi dani" od 15. do 28. marta

U ponedeljak u Sremskim Karlovcima i Novom Sadu počinje manifestacija "Prolećni Brankovi dani", kojom se obeležava 197. rođendan jednog od najvećih srpskih pesnika Branka Radičevića.

Virtuelni "ŽeNSki muzej" predstavlja život i rad žena koje su obeležile istoriju Novog Sada

"ŽeNSki muzej" predstavlja digitalizovanu zbirku o životu i radu žena koje su obeležile istoriju Novog Sada. U razgovoru za RTS jedna od urednica Vera Kopicl kaže da je ideja ŽeNSkog muzeja" da učini vidljivim marginalizovano žensko kulturno nasleđe i da u tom smislu naglasi onu ideju da kulturni identitet jednog naroda nije pun ako nema i taj deo kulturnog stvaralaštva.

Enesu Haliloviću uručena nagrada "Zlatni suncokret"

Nagrada "Zlatni suncokret" uručena je Enesu Haliloviću za roman "Ljudi bez grobova" na svečanosti koja se tradicionalno održava u staroj beogradskoj kafani "Tri šešira".

Grafički kolektiv dobio novu adresu, struju još čekaju

Posle iseljenja iz galerije na Obilićevom vencu zbog restitucije, Grafički kolektiv je dobio novu adresu. Usled administrativnih zastoja ta izuzetno značajna kulturna institucija više od godinu nema struju.

Izložbom Aleksandre Kokotović otvorena sezona u galeriji vranjanskog Narodnog muzeja

U dve galerije u Vranju izložene su slike tamošnje umetnice i gošće iz Beograda. To su prve postavke ove godine, a galerije nastavljaju da rade u restriktivnom režimu.

Goranki Matić uručena nagrada Fondacije "Tanja Petrović"

Nagrada Fondacije "Tanja Petrović" za izuzetan doprinos afirmisanju kulture i umetnosti u medijima uručena je istoričarki umetnosti i fotografkinji Goranki Matić na svečanosti u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.

Rođendan Narodne biblioteke, kompletiran predlog arhitektonskog rešenja za novi depo

Narodna biblioteka Srbije obeležila je 189. rođendan. Najstarija ustanova kulture na novom je početku, sa novim vršiocem dužnosti upravnika i ambicioznim planovima.

"Lepota tajne" u galeriji "Singidunum"

U Galeriji "Singidunum" otvorena je izložba Tanje Babić "Lepota tajne". Svojom prvom izložbom predstavila se publici pokušavajući da sačuva fenomen slikanja figuracije koji je savladala tokom studiranja.

Uručene Vukove nagrade dobitnicima za 2020. godinu

Vukova nagrada, koju dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije za izuzetan doprinos u širenju kulture, obrazovanja i nauke u Srbiji i na svesrpskom kulturnom prostoru, uručena je danas dobitnicima na svečanosti u Predsedništvu Srbije.

Ponovo radi "Geca Kon", nastavlja se 120 godina tradicije

Ponovo radi knjižara "Geca Kon". Zvanični spomenik kulture posle dugog propadanja potpuno je obnovljen. Knjižara je delila sudbinu osnivača, a potom agoniju nekada najveće izdavačke kuće na Balkanu "Prosvete". Sporazum sa "Službenim glasnikom" obezbedio je vraćanje u život najpoznatije knjižare.

"Kutije sećanja"- dela zaboravljena u uglovima ateljea Bojana Savića

U Maloj galeriji ULUPUDS-a otvorena je izložba "Kutija sećanja", Bojana Savića. Postavku čine dela neobičnog umetničkog izraza u kojem se uočava umetnikova želja da se publici predstavi drugačije.

Goranka Matić dobitnica Nagrade Fondacije Tanja Petrović

Istoričarka umetnosti i fotografkinja Goranka Matić ovogodišnji je dobitnik Nagrade Fondacije Tanja Petrović, odluka je članova Upravnog odbora Fondacije, saopštili su iz Fondacije Tanja Petrović.

Gde su granice srpske književnosti – jedan od odgovora daje knjiga Jovana Deretića

Na pitanje "šta je to srpska književnost" jedan od odgovora daje knjiga profesora Jovana Deretića "Put srpske književnosti", u izdanju Srpske književne zadruge. Govori o njenom identitetu i granicama.

Šta je preostalo u "Ostacima sveta" Igora Marojevića

Književnik Igor Marojević dobitnik je nagrade "Meša Selimović" za najbolju domaću knjigu objavljenu minule godine. Njegov roman "Ostaci sveta" dobio je najveći broj glasova velikog žirija sa 60 književnih kritičara, teoretičara i istoričara književnosti. Izbor 33. put organizuju "Večernje novosti".

Igoru Marojeviću nagrada "Meša Selimović"

Književnik Igor Marojević dobitnik je nagrade "Meša Selimović" za najbolju domaću knjigu objavljenu prošle godine.

Pronađeno neobjavljeno Prustovo delo - ključni deo slagalice "U traganju za izgubljenim vremenom"

Narednog meseca izlazi 75 stranica do sada nebjavljenog rukopisa Marsela Prusta, koji sadrži protoverzije epizoda razvijenih u "U traganju za izgubljenim vremenom", prenosi Gardijan.

Nova generacija glumaca startovala Brehtovim komadom

Izvođenje diplomske predstave na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, studentski je prozor u svet i rezultat dobre, višedecenijske saradnje nacionalnog teatra i Fakulteta dramskih umetnosti. Ovih dana predstavljena je nova generacija glumaca, čija je diplomska predstava "Kavkaski krug kredom" Bertolta Brehta, premijerno izvedena pred beogradskom publikom.

Novici Miliću uručena nagrada "Nikola Milošević"

Nagrada "Nikola Milošević" za najbolju knjigu u oblasti teorije književnosti i umetnosti, estetike i filozofije objavljenu u protekloj godini, za delo "Politička naratologija. Ogled o demokratiji", u izdanju "Akademske knjige" iz Novog Sada uručena je Novici Miliću u Kamenoj sali Radio Beograda.

Svetislavu Basari uručena NIN-ova nagrada

Virtuelna ceremonija dodeljivanja 67. NIN-ove nagrade laureatu Svetislavu Basari za roman godine "Kontraendorfin" održana je preko Zoom platforme i Fejsbuk stranice NIN-a.

Svetozar Rapajić dobitnik Statuete Joakim Vujić

Ovogodišnji dobitnik Statuete "Joakim Vujić" koja se dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji je profesor i reditelj Svetozar Rapajić.
Related posts