RTS – Radio televizija Srbije – Kultura

RTS – Radio televizija Srbije – Kultura


Internet portal Javnog medijskog servisa aktiviran je, sa novim, srpskim, domenom: www.rts.rs, 28. juna 2008. godine, višestruko uvećavši broj poseta u odnosu na prethodni period.

Time se RTS svrstao među vodeće “onlajn” medije u Srbiji i u sam vrh internet izdanja regionalnih javnih servisa.

"Ana Karenjina" u Nišu posle 80 godina

Posle 80 godina, na sceni Narodnog pozorišta u Nišu – Ana Karanjenina. Anu igraju dve glumice: Dragana Mićalović, kao gošća, i Katarina Arsić, tako da će, prema rečima reditelja Irfana Mensura, niška publika dobiti praktično dve predstave.

Umetnici u rezidenciji - inspiracija Beograd

U Kulturnom centru Grad u toku je projekat "Umetnici u rezidenciji - inspiracija Beograd", koji je nastao 2014. godine. Do ove godine bio je namenjen inostranim umetnicima koji žele da žive i stvaraju izvesno vreme u našem gradu. Kovid 19 promenio je mnogo toga pa i koncept ovog projekta. Od 12 umetnika, samo je troje iz inostranstva.

Sedam romana u finalu izbora za Ninovu nagradu

Ninov žiri, u sastavu Marija Nenezić, Branko Kukić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević i Teofil Pančić, od 17 naslova iz užeg izbora, odabrao je sedam romana za finale.

Tri knjige u najužem izboru za nagradu "Nikola Milošević", odluka o dobitniku 28. januara

U najuži izbor za ovogodišnju nagradu "Nikola Milošević", koju dodeljuje Radio Beograd 2 za najbolju knjigu u oblasti teorije književnosti i umetnosti, estetike i filozofije, žiri je uvrstio tri knjige. Odluka o dobitniku nagrade biće doneta 28. januara.

Poznat širi izbor knjiga za nagradu "Nikola Milošević"

U prostorijama Radio Beograda održana je sednica žirija za ovogodišnju nagradu "Nikola Milošević", koju dodeljuje Radio Beograd 2 za najbolju knjigu u oblasti teorije književnosti i umetnosti, estetike i filozofije.

Hoće li Kolarac dobiti status Nacionalne institucije

Zbog epidemije koronavirusa i kultura je morala da se prilagodi i većina događaja organizovana je na Internetu. Na taj način omogućeno je umetnicima da održe kontakt sa publikom i predstave im svoj rad. Međutim institucije kulture, kakva je i Kolarčeva zadužbina, ostale su i bez publike i bez prihoda.

Terapija za dušu - "Tvoje slike, moje pesme, naše priče"

Zbirku pesama "Tvoje slike, moje pesme, naše priče", Snežana Kecojević Miljević napisala je brzo, ali ideja o takvoj knjizi u njoj je živela dugo. Pesme su žanrovski različite, strogog ili slobodnog stiha, tematski povezanih pričom o Kosovu i Metohiji. Stihove je nizala onako kako su iz duše izlazili, olakšavajući tegobu koju je decenijama čuvala u sebi o svojoj rodnoj grudi.

Upoznajte Petograd - mesto sačinjeno od pet gradića, čiji su simboli riba, vuk, medved, svinja i sova

Knjiga za decu na određeni način nosi iskustvo kompletnog življenja pisca, ali pročišćeniji je i malo svedeniji oblik celokupnog znanja kaže Zoran Penevski. Povod za susret sa piscem je "Okean od papira" proglašen najboljim romanom za decu i mlade u protekloj godini i nagrađen priznanjem Zmajevih dečjih igara "Rade Obrenović".

Kolarcu sredstva iz budžeta kao pomoć za rad u uslovima pandemije

Kolarčeva zadužbina je saopštila da su joj opredeljena finansijska sredstva iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja kao pomoć u cilju obezbeđivanja uslova za nesmetano obavljanje delatnosti u vanrednim i otežanim okolnostima usled pandemije.

U užem izboru za Ninovu nagradu 17 romana

Žiri za dodelu Ninove nagrade načinio je drugu selekciju dela koja konkurišu za Roman godine 2020. Na listi izbora nalaze se nove knjige dva književnika koja su ranije već dobila NIN-ovu nagradu, tri pisca kojima je nagrada prethodnih godina zamalo izmakla, i čak četiri romana - prvenca.

Dodelom nagrada obeležen jubilej Biblioteke grada Beograda

Na današnji dan pre 90 godina počela je da radi Biblioteka grada Beograda. Obeležavanje jubileja počelo je, kao i svakog 11. januara, uručenjem nagrada.

Biblioteka grada Beograda slavi 90. rođendan, RTS se pridružuje obeležavanju jubileja

Na današnji dan, pre 90 godina, osnovana je Biblioteka grada Beograda. RTS se pridružuje obeležavanju jubileja emitovanjem posebne emisije večeras u 18 časova na Drugom programu RTS-a.

Kad odete u Muzej Nadežde i Rastka Petrovića dočeka vas zaključana kapija - da li se nešto promenilo

Često nam je pred očima, a i ne pomislimo na to čime nas je sve zadužila i zašto je jedina žena koja se nalazi na novčanicama u Srbiji. Nadežda Petrović je akademska slikarka, humanitarna radnica, jedna od osnivačica Kola srpskih sestara, ratna bolničarka. Pre više od godinu dana izveštavali smo o tome u kakvom je stanju spomen-muzej Nadežde i Rastka Petrovića.

U širem izboru za Ninovu nagradu 38 romana

Žiri za dodelu Ninove nagrade za roman godine sačinio je prvu selekciju i odabrao 38 naslova za širi izbor, a 14. januara biće poznat uži izbor, dok će imena finalista NIN objaviti 21. januara.

"Guliverova novogodišnja putovanja" - šta su deca tražila od Deda Mraza

Malo pozorište "Duško Radović" za svoju publiku priredilo je novogodišnju predstavu. "Guliverova novogodišnja putovanja" su glavnog junaka, pored Sveta džinova i Liliputanije, morala čudnim stazama da odvedu i do Deda Mraza.

Pesnička nagrada Radio Beograda 2 “Timočka lira” Ivanu Marinkoviću

U subotu je u Domu kulture u Knjaževcu održano finalno pesničko veče u okviru 59. Festivala kulture mladih Srbije, nakon čega je saopšteno ime dobitnika pesničke nagrade "Timočka lirča” koju dodeljuje Radio Beograd 2 najboljem pesniku do 30 godina starosti.

Izložba slika Vlaha Buhovca, omiljenog Titovog slikara otvorena u SANU

Srpska akademija nauka i umetnosti bila je danas pozornica dva značajna događaja kulture. Otvorena je retrospektivna izložba odabranih dela velikog majstora kičice, "Vlaho Bukovac - slikarstvo neprolazne lepote". Traje do 28. marta. Izdavačka delatnost predstavila je godišnju produkciju.

Siniši Paviću nagrada "Dositej Obradović" za životno delo

Žiri za dodelu nagrade "Dositej Obradović" za životno delo, na završnoj sednici održanoj 22. decembra 2020. godine, jednoglasno je doneo odluku da se nagrada za životno delo za 2020. godinu dodeli književniku i scenaristi Siniši Paviću.

Čak 212 romana konkuriše za NIN-ovu nagradu

Spisak knjiga koje ulaze u širi izbor NIN-ove nagrade biće objavljen 7. januara 2021, godine, sedam dana kasnije nego što je to poslednjih godina bio slučaj, a na konkurs je pristiglo rekordnih 212 romana, saopštila je redakcija NIN-a.

Handkeu i Danojliću Velika nagrada Ivo Andrić

Velika nagrada Ivo Andrić za najbolju knjigu u 2020. godini pripala je nobelovcu Peteru Handkeu za roman "Drugi mač " u prevodu Žarka Radakovića, a u izdanju Lagune, dok je istim priznanjem za životno delo nagrađen pripovedač, romansijer i esejista Milovan Danojlić.

U neobičnoj godini za nama išli smo na sigurno – čitali smo omiljene pisce

Epidemija koronavirusa je zbrisala sve manifestacije u slavu knjige, domaću književnu produkciju smanjila, prema prvim procenama, za trećinu, prodaju knjiga velikim delom usmerila u onlajn tokove. Ipak, i kada su bile zatvorene pozorišne, bioskopske i koncertne sale, mogli smo da čitamo.

Kulturno nasleđe Srbije na platformi Google Arts and Culture

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije saopštilo je da je na platformi Google Arts and Culture počelo onlajn predstavljanje kulturnog nasleđa Srbije.

Ludačka košulja od fiskalnih računa na bijenalu Artija u Kragujevcu

Spomen-park Kragujevački oktobar, organizovao je drugo Međunarodno bijenale umetnosti - radova na papiru i od papira, pod nazivom ARTiJA. Veliki broj umetnika iz zemlje i inostranstva koji se prijavio na konkurs, govori o kvalitetu manifestacije koja, iako se tek drugi put organizuje, ima značajan međunarodni ugled.

Šapčanima je ostavila portrete i lekcije o snovima, više od 500 predmeta u legatu Mare Lukić Jelesić

Narodni muzej u Šapcu eksponate koje čuva obezbeđuje istraživanjem, otkupom ili poklonima. Jedan od najvećih stigao je nedavno - više od 500 ličnih predmeta slikarke Mare Lukić Jelesić.

Počinju decembarski Zmajdani – posvetimo se lepim rečima

Danas počinju "Decembarski Zmajdani lepih reči", manifestacija u čast rođenja Čika Jove Zmaja a svi programi biće dostupni onlajn.

Karikaturama protiv grešaka u pravopisu – Sizifova pravila jednog veroučitelja

Bojan Jokanović, teolog i veroučitelj, ali i talentovani ilustrator i muzičar koji živi i radi u Doboju, pronašao je zabavan i jednostavan način da se bori za očuvanje srpskog jezika i ćirilice. Opismenjuje karikaturom, a svoj rad objedinjuje naslovom "Sto Sizifovih pravopisnih pravila".

Miloš Crnjanski dobio stalnu muzejsku postavku u Italiji

Miloš Crnjanski voleo je Italiju, čuven je njegov putopis "Ljubav u Toskani". Četvrtog novembra ta zemlja mu je odala počast stalnom muzejskom postavkom u gradiću San Vito al Taljamento, malom mestu u regionu Furlanija – Julijska krajina. Ni datum, ni mesto nisu slučajni.

Ljubivoje Ršumović na virtuelnom Danu zahvalnosti sa decom iz dijaspore

Zahvaljujući ideji onlajn škole srpskog jezika, kulture i tradicije „Sava“, srpska deca u dijaspori će ove godine imati priliku da uživaju u neobičnoj proslavi njima dobro poznatog praznika.

Igoru Đorđeviću nagrada "Raša Plaović"

Nagrada "Raša Plaović", koju Narodno pozorište u Beogradu dodeljuje za najbolje glumačko ostvarenje na svim beogradskim pozorišnim scenama u sezoni 2019/2020- pripala je Igoru Đorđeviću za ulogu "Kaligule" nastale po delu nobelovca Albera Kamija u režiji Snežane Trišić.

Memorijal Nadežde Petrović - nagrada publike Katarini Alempijević

Nagradu publike na 30. Memorijalu Nadežde Petrović dobila je Katarina Alempijević za ambijentalnu instalaciju "Kroz šumu".

Related posts