RTS – Radio televizija Srbije – Kultura

RTS – Radio televizija Srbije – Kultura


Kultura

Internet portal Javnog medijskog servisa aktiviran je, sa novim, srpskim, domenom: www.rts.rs, 28. juna 2008. godine, višestruko uvećavši broj poseta u odnosu na prethodni period.

Time se RTS svrstao među vodeće “onlajn” medije u Srbiji i u sam vrh internet izdanja regionalnih javnih servisa.

Preminuo Igor Mandić

Novinar, književni kritičar i kolumnista Igor Mandić preminuo je u 82. godini, javljaju hrvatski mediji.

Gorani Raičević nagrada "Nikola Milošević"

Knjiga Gorane Raičević "Agon i melanholija - život i delo Miloša Crnjanskog", u izdanju Akademske knjige iz Novog Sada, ovogodišnji je dobitnik nagrade "Nikola Milošević", koju dodeljuje Radio Beograd 2 za najbolju knjigu u oblasti teorije književnosti i umetnosti, estetike i filozofije.

"Devojke iz Voronježa" pred Smederevcima

U okviru dana duhovne kulture Rusije u Srbiji publici u Smederevu večeras se predstavio ansabl "Devojke iz Voronježa" spletom pesama, folklornim tačkama i instrumentalnim numerama. Inače ovaj ansabl svoje nastupe je imao u više od 40. zemalja sveta svih kontinenata, a svojom pesmom i igrom osvojili su brojne nagrade u Rusiji i inostranstvu.

"Timočka lira" Anđeli Đokić

U okviru festivala kulture mladih Srbije u Knjaževcu za najboljeg pesnika do 30 godina starosti proglašena je Anđela Đokić iz Beograda.

Potpisan sporazum o digitalizaciji Miroslavljevog jevanđelja

Sporazum o digitalizaciji Miroslavljevog jevanđelja, najstarijeg sačuvanog srpskog ćiriličnog rukopisa, potpisan je u Narodnom muzeju u Beogradu.

Darku Tanaskoviću "Belovodska rozeta"

U organizaciji kruševačkog Kulturnog centra i mesne zajednice u selu Bela Voda kod Kruševca, poznatom po retkom kamenu, održava se 45. put Belovodska rozeta, tradicionalna manifestacija u slavu peščara. Od 1989. ustanovljena je nagrada "Belovodska rozeta", koja se dodeljuje istaknutim ličnostima koje su doprinele razvoju srpske kulture i umetnosti i očuvanju istorijskih i duhovnih vrednosti.

"Dum-dum", 18 godina za 18 priča Pavla Zelića

Pavla Zelića šira javnost upoznala je protekle godine prvenstveno kao farmaceuta, ali nije mali broj onih koji ga znaju i kao pisca fantastike, filmskog i strip scenaristu i kritičara. Priče su mu objavljivane u književnim i popularnim časopisima i antologijama u zemlji i regionu, a većina je sada u knjizi "Dum-dum".

Letnji pozorišni maraton za decu u "Studenjaku" – obradujte najmlađe i pošaljite humanitarni SMS

Dom kulture Studentski grad i teatar "Talija" i ovog četa organizuju Letnji pozorišni maraton za decu. Predstave se održavaju vikendom na letnjoj sceni DKSG. Festival, na kojem učestvuju pozorišne grupe iz cele Srbije, ima humanitarni karakter.

Vučić sa proslavljenim dirigentom Zubinom Mehtom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je čuvenog svetskog dirigenta Zubina Mehtu, koji će sutra održati gala koncert sa Beogradskom filharmonijom.

Najbolja predstava 66. Sterijinog pozorja "Ako dugo gledaš u ponor"

Žiri 66. "Sterijinog pozorja" odlučio je većinom glasova da nagrada za najbolju predstavu pripadne "Ako dugo gledaš u ponor" u režiji Zlatka Pakovića, Regionalnog pozorišta Novi Pazar i Kulturnog centra Novi Pazar.

"Dani Slovenije" prvi put u Pančevu

Prvi put se u Pančevu održava se manifestacija "Dani Slovenije", koja promoviše kulturu i turizam te bivše jugoslovenske republike. Organizator je udruženje "Logarska dolina".

Međunarodnom konferencijom obeležena 60. godišnjica dodele Nobelove nagrade Ivi Andriću

Međunarodna konferencija "Beogradski kontrapunkt", posvećena 60. godišnjici dodele Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću, održana je onlajn uz učešće nekoliko stručnjaka za Andrićevo delo. Pozdravnu reč je uputila ministarka kulture Srbije Maja Gojković.

Sajam knjiga od 11. do 19. septembra

Međunarodni sajam knjiga održaće se od 11. do 19. septembra na Beogradskom sajmu.

Retrospektiva povodom šest i po vekova Kruševca

Povodom 650 godina od osnivanja grada u Umetničkoj galeriji u Kruševcu upriličena je retrospektivna izložba radova sa likovnog simpozijuma priređenog pola veka ranije, u čast velikog jubileja.

"Kakva sve čuda znam", knjiga o životu za roditelje i decu

Deca će postati izuzetni ljudi i pravi nosioci sopstvenog života ako im roditelji ponude čistu, iskrenu ljubav, ljubav bez nestrpljenja i nervoze, kaže lekarka i pesnikinja Radmila Šehić.

Knjige Nila Gejmena - "Poslastica za decu i roditelje"

Ako želimo da obrazujemo decu treba da ih naučimo da čitaju ali imamo obavezu da deci čitamo naglas stvari u kojima uživaju, smatra Nil Gejmen, proslavljeni autor stripa i pisac fantastike. Preporuka za zajedničku čitalačku avanturu može biti njegova priča u stihovima "Gusarski gulaš" za predškolce, ali i novela "Od i Ledeni divovi" namenjena školarcima.

"Čitač" BDP-a otvorio 25. izdanje festivala "Bez prevoda"

Predstavom "Čitač" Beogradskog dramskog pozorišta, sinoć je u Užicu počeo 25. pozorišni festival "Bez prevoda", smotra najboljih regionalnih pozorišnih ostvarenja u protekloj godini, koje će se nadmetati za jednu od devet nagrada Ardalion.

Pero Zubac : U "Mostarskim kišama" su četiri žene, otkucao sam je na tuđoj mašini i tuđem papiru

"U Mostaru sam voleo neku Svetlanu jedne jeseni" - čuveni su stihovi poeme "Mostarske kiše" Pere Zupca. Ove i druge pesme poznatog pisca mogla je da čuje publika u SKC-u na poetsko-muzičkoj večeri pod nazivom "Razgovori sa gospodinom", na kojoj je učestvovao i njegov sin Miloš, koji je očeve i druge stihove komponovao i izveo na gitari. Čuveni pesnik je za RTS govorio o tome kako je nastala poema.

"I posle svega muzika", koncert za Nišlije oboiste Vladimira Vezenkovića za četiri decenije rada

Prvi oboista Niškog simfonijskog orkestra Vladimir Vezenković proslavio je četiri decenije umetničkog rada koncertom za svoje sugrađane.

Kulturna baština svedočanstvo o viševekovnom životu Srba na Kosovu i Metohiji

Na Kosovu i Metohiji evidentirana su 372 spomenika kulture i više od hiljadu ostataka hrišćanskih obeležja. Kulturna dobra starija od 700 godina svedoče o tamošnjem viševekovnom životu Srba. O zaštiti spomenika srpske prošlosti, ali i njihovom predstavljanju, brinu srpski baštinari. Prestoni hram srpskih patrijaraha, Pećka lavra, jedini je spomenik u kome je dostupan audio-vodič.

Grafički kolektiv u mirnoj luci, od jeseni novi prostor u punom sjaju

Zahvaljujući istrajnosti umetnika, radnika u kulturi i stručne javnosti, slučaj Grafičkog kolektiva trebalo bi uskoro da dobije epilog. Posle višegodišnje borbe i rada u neadekvatnim uslovima, najavljeno je otvaranje reprezentativne galerije u centru Beograda.

Disova nagrada Stevanu Tontiću

Dodelom Disove nagrade, nagrade "Mladi Dis" i nagrade za esej na svečanosti u čast pesnika utopljenih duša u Čačku je završno 58. Disovo proleće.

Pet decenija Đačkog Vukovog sabora u Tršiću - čuvanje jezika i pisma temelj budućnost

Uz poštovanje protivepidemijskih mera u Vukovom domu kulture u Loznici otvoren je jubilarni 50. Đački Vukov sabor, kulturna manifestacija posvećena mladima koja je ove godine u znaku obeležavanja 60 godina od uručenja Nobelove nagrade Ivi Andriću.

Svesrpski dečji sabor na onlajn radionicama, emisija o viteškoj prošlosti Srbije na kanalu RTS Svet

Svake godine povodom Dana slovenske pismenosti Dečji kulturni centar Beograd organizuje Svesrpski dečji sabor sa idejom da afirmiše očuvanje našeg jezika, kulture i tradicije među mladima u dijaspori i regionu, ali i kod nas u Srbiji. Iako zbog epidemije Sabor nije okupio decu iz rasejanja u Beogradu, ona su se spojila kroz onlajn koncerte, kreativne radionice i specijalnu emisiju, prikazanu na kanalu RTS Svet.

Paviljon Srbije otvoren na Međunarodnoj arhitektonskoj izložbi u Veneciji

Na 17. Međunarodnoj arhitektonskoj izložbi u Veneciji otvoren je paviljon Srbije.

"Priča o vojniku" Igora Stravinskog u sali Beogradske filharmonije

U sali Beogradske filharmonije održana je prva od dve izvedbe muzičko-scenskog delo Igora Stravinskog "Priča o vojniku". Autorski tim, uz muzičare, čine pozorišni i video umetnici.

Izložba "Subjektivna fotograska dokumenta" vrhunskih fotografa u Kovinu

U Kulturnom centru Kovina nalazi se Arhiv fotografija Srbije i svakog proleća priređuje se izložba tri autora. Ove godine su to radovi Goranke Matić, Branimira Karanovića i Aleksandra Kelića, pod zajedničkim nazivom "Subjektivna fotografska dokumenta".

Izložba "Nasleđe" u galeriji "Singidunum"- košulja kao deo odeće i svadbenog ruha

U galeriji "Singidunum" otvorena je izložba Selme Đulizarević Karanović "Nasleđe". Na postavci je ženska košulja glavni predmet, kao deo svakodnevne odeće i svadbenog ruha, inspirisan etnografskom građom i tradicionalnom nošnjom sa ovih prostora.

Pirotska galerija – pravi hram umetnosti tog grada

Povodom obeležavanja 40 godina gradske galerije u Pirotu, otvorena je deveta "Majska izložba". Godine 1999. galerija je dobila naziv po Čedomiru Krstiću, jednom od najvećih pirotskih slikara i profesoru Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu.

Reditelj Frank Kastorf za RTS: Pozorište je mesto oslobađanja od straha

Jedan od najznačajnijih evropskih pozorišnih reditelja Nemac Frank Kastorf režiraće predstavu u Beogradskom dramskom pozorištu. Prvi put radi van Zapadne Evrope. Važi za kritičara savremenog društva i smatra da je pozorište mesto oslobađanja od straha.

Related posts