RTS – Radio televizija Srbije – Kultura

RTS – Radio televizija Srbije – Kultura


Kultura

Internet portal Javnog medijskog servisa aktiviran je, sa novim, srpskim, domenom: www.rts.rs, 28. juna 2008. godine, višestruko uvećavši broj poseta u odnosu na prethodni period.

Time se RTS svrstao među vodeće “onlajn” medije u Srbiji i u sam vrh internet izdanja regionalnih javnih servisa.

Zbog čega je nova "Borba" besplatna

Posle 11 godina "Borba" je ponovo pred čitaocima, ali u novom formatu i sa drugačijim konceptom. Nova "Borba" sada je mesečnik bez svakodnevnih teških tema, bez politike i sporta, ali ga nema na kiosku.

Donkin kutak u Domu legata Udruženja Adligat

Želeći da se na pravi način sačuva sećanje na ličnost, rad i delo Donke Špiček, brat nekadašnje novinarke i dugogodišnje urednice programa za decu i mlade TV Beograd, Milan D. Špiček poklonio je Udruženju Adligat njenu dokumentaciju i predmete. Njen kutak formiran je u Domu legata.

Antologija "Pre vremena čuda", omaž Pekićevoj umetnosti

Povodom 90 godina od rođenja Borislava Pekića priređena je antologija "Pre vremena čuda". Šesnaest domaćih pisaca različitih generacija i stilova ovako se odužilo velikanu naše književnosti čije su reči i danas aktuelne, a dela ostaju trajna inspiracija i baština.

Radost Evrope, radionice i onlajn nastupi

Prvi put za pola veka, Međunarodni susret dece "Radost Evrope", bez masovnog višednevnog druženja mališana. Zbog epidemije Beograd neće moći da ugosti decu iz drugih zemlja. Festival prijateljstva, kulture i igre, biće održan na drugačiji način.

Nenadu Grujičiću "Kočićeva nagrada"

Dobitnik ovogodišnje "Kočićeve nagrada" za ukupno književno delo je pesnik i pisac Nenad Grujičić. Nagradu je jednoglasno dodelio stručni žiri 55. Kočićevog zbora u ime Grada Banjaluke.

"Lounli planet" ili hoće li svet povratiti izgubljenu solidarnost ili postati još suroviji

Zbog opasnosti od širenja zaraze, pozorišta su prva zatvorila vrata, a pokušaj da se beogradski teatarski repertoar izmesti u otvoren prostor, na Tašmajdan, je propao. Ipak, petoro pozorišnih stvaralaca, uhvatilo se u koštac sa srpskom pozorišnom letargijom, pa su u Ateljeu 212 pripremili predstavu ''Lounli planet''.

Bilo je to jednom davno - zašto je važno ponovo čitati bajke

Bajka večno živi, inspiracija je umetnicima, izazov pedagozima. O njima je i istraživački rad bibliotekarke Branke Alimpijević "Bajke u obrazovanju i vaspitanju" kojim poziva na ponovno čitanje bajki.

Priznanje "Etno brend Srbije" Galeriji naivne umetnosti

Galerija naivne umetnosti iz Kovačice dobila je priznanje "Etno brend Srbije" za 2019. godinu, kao korporativni brend u oblasti kulture i umetnosti. To je samo jedna od mnogobrojnih nagrada, koja potvrđuje koliki je značaj te ustanove i slikara koji sa njom sarađuju, pre svega u negovanju slovačke kulturne baštine.

Šta se dogodilo sa čuvenim orguljama iz Doma sindikata

Malo je Beograđana koji se sećaju da su se nekada u Domu sindikata nalazile orgulje jedinstvene u Evropi. Oni retki koji ih pamte ponekada uđu u potpuno renovirano zdanje i pitaju portira šta je sa tim orguljama.

Kulturni život preseljen u galerije

Zbog pandemije svi koncerti, festivali i tek otvorene pozorišne scene zatvoreni su ovog leta. Čitav kulturni život preselio se u galerije, uz sve mere zaštite.

Akcija prikupljanja knjiga za biblioteku manastira Tumane

Bratstvo manastira Tumane je u januaru na Fejsbuku objavilo da formira manastirsku biblioteku i uputilo molbu javnosti pre svega izdavačima, bibliotekama i drugim manastirima da pomognu i poklone knjige. Najaktivnija u prikupljanju knjiga do sada je bila slikarka Nataša Marinković Petrić.

Oslikana crkva na Altini

Na radost verujućih i onih koji su oslikavali Hram posvećen đakonu Avakumu i igumanu Pajsiju na Altini u Zemunu, u vreme pandemije korone zablistao je u punom sjaju.

Kraljevačko pozorište ponovo pred publikom

Glumci Kraljevačkog pozorišta, posle gotovo tri meseca, ponovo su pred publikom. Sezonu su nastavili izvođenjem dve predstave na otvorenom, uz poštovanje preporučnih zdravstvenih mera. Jednu od njih poklonili su radnicima u kraljevačkom zdravstvu.

Objavljena prva knjiga u Srbiji o autizmu koju je napisao mladić sa autizmom

"Kada dobijete signal" prva je knjiga o životu deteta sa autizmom koju je napisala osoba sa autizmom iz Srbije. Autor je dvadesetogodišnjak odrastao u Beogradu, a svoju pripovest potpisuje kao Donald Dejvid Elmvuds.

Izabrano novo rukovodstvo Matice srpske

U Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu održana je 129. redovna Skupština Matice srpske na kojoj je za predsednika izabran Dragan Stanić, a izabrani su potpredsednici, generalni sekretar, Upravni i Nadzorni odbori.

"Slikar poetskog nadahnuća" u Galeriji RTS-a

U galerijskom prostoru RTS-a otvorena je izložba dela akademskog slikara Milivoja Olujića (1926 – 2012). U postavci koja nosi naziv "Slikar poetskog nadahnuća", autora Zdravka Vučinića, predstavljeno je oko 40 dela.

Matija Bećković: Crnu Goru stvorio pesnik Njegoš, to je dovoljno da bude spasena

Crna Gora je deo poezije i delo poezije, nju su stvarali najveći pesnici koji su govorili o jeziku, rekao je akademik Matija Bećković za RTS.

Igor Vuk Torbica sahranjen u Rovinju

Reditelj Igor Vuk Torbica koji je tragično preminuo prošle nedelje, sahranjen je u Rovinju u krugu najbliže porodice.

Šta će biti sa Kolarčevom Zadužbinom

Danas je Svetski dan muzike, u čitavom svetu organizuju se besplatni i virtuelni koncerti, a obeležava se i kod nas. Povod i da se setimo problema u našoj kulturi – statusa Kolarčeve Zadužbine.

Predstava "Guliver", putovanje kroz preispitivanje različitosti

Malo pozorište "Duško Radović" priprema dve premijere "Guliver" i " Dečak sa koferom". Organizuje audiciju za Tinejdž projekte i prilagođava svoje tri predstave za izvođenje na Tašmajdanu u okviru Beogradske letnje scene. Glumačku ekipu zatekli smo na probi predstave "Guliver".

Komemoracija Igoru Vuku Torbici 7. jula u Zagrebačkom kazalištu mladih

Komemoracija preminulom reditelju Igoru Vuku Torbici zakazana je za 7. jul 2020. godine u Zagrebačkom Kazalištu mladih, objavljeno je na sajtu te pozorišne kuće.

Kultura kao avion koji je ostao bez goriva – potrebna finansijska injekcija

Šta posle korone? Odgovor na ključno pitanje današnjice traže i u kulturi. Neka rešenja ponudilo je udruženje "Kreativna Srbija," a Vlada je povukla prve poteze.

Igor Vuk Torbica bio je izuzetan i neobičan

Igor Vuk Torbica (1987 – 2020) je iz generacije koja je ostala bez iluzija, koja ne veruje u laži koje se svakodnevno serviraju, koja ima hrabrosti da nam saspe istinu u lice i koja ne trpi nepravdu. Uz to, Igor je u svet pozorišta uložio svu svoju mladalačku svežinu, duhovit cinizam, savremenost, drskost koja je neophodna talentu da se ostvari, jednu plemenitu etiku i estetiku.

"Carbon copy", kako indigo papir postane deo društvene memorije

U beogradskoj galeriji na Kosančićevom vencu otvorena je izložba "Carbon Copy". Predstavljena su najnovija ostvarenja grafičara Vladimira Milanovića, docenta Fakulteta likovnih umetnosti.

Bitef pomera granice

Beogradski festival novih pozorišnih tendenicija, Bitef pomera granice, ne samo metaforično već i stvarno. Uz mere predostrožnosti zbog pandemije i posebne dozvole Bitef je stigao u Ljubljanu. Srpska delegacija je donela nagrade sa prethodnog i najavu programa predstojećeg festivala.

Vukosavljević: Publika prepoznala nesvakidašnji dar Igora Vuka Torbice

Povodom smrti Igora Vuka Torbice, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uputio je telegram porodici i prijateljima izražavajući duboko i iskreno saučešće.

Najlepši radovi "Dece Palilule" u Galeriji RTS-a

Izložba najlepših dečjih likovnih radova na temu Vaskrsa i najlepše oslikanih jaja, u okviru tradicionalne manifestacije "Dečje vaskršnje čarolije" u organizaciji "Dece Palilule", otvorena je večeras u Galeriji RTS-a. To je prva postavka posle višemesečne pauze u izlagaštvu Radio-televizije Srbije zbog epidemije izazvane koronavirusom. Izložba će trajati do 22. juna.

Zavirite u Stari muzej, poigrajte se sa nekadašnjim i sadašnjim vrednostima

Nakon vanrednog stanja Muzej Jugoslavije otvara vrata. Posle Kuće cveća i Parka skulptura, za publiku je otvoren i Stari muzej, koji čuva nasleđe nekadašnje Jugoslavije.

Stihovi koji se čitaju, vole i uvode najmlađe u čaroliju knjige

"Dignuće me skoro krila" – slogan je 63. Zmajevih dečjih igara koje će se u Novom Sadu održati od 22. do 26. juna. Organizator festivala, Međunarodni centar književnosti za decu izdavač je i novog izbora poezije koju je Čika Jova Zmaj darovao najmlađima. Zbirku stihova "Zgodno mesto" priredili su pisci Branko Stevanović i Gordana Maletić. Poznata su i imena dobitnika nagrada 63. Zmajevih dečjih igara.

Brnabić: Bez kulture nema ekonomski jake zemlje

Bez kulture i stvaralaštva nema ekonomski jake zemlje, poručila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić u Novom Sadu gde je predstavljen projekat mreže kulturnih stanica koji je nastao kao rezultat projekta "Novi Sad – Evropska prestonica kulture". Novi Sad će najverovatnije biti Evropska prestonica kulture tek 2022. godine. Proglašenje se pomera za godinu zbog pandemije koronavirusa.


Related posts