Blic – Najnovije vesti iz politike

Najnovije vesti Nastavak

Blic online

Blic online RSS - Politika

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da zapadne zemlje prikrivaju zločine počinjene tokom vojne operacije NATO u Saveznoj Republici Jugoslaviji 1999. godine.
Posted: March 22, 2019, 10:39 am
Bombardovanje SR Jugoslavije bilo je greška drugih, a ne građana koji su u sred Evrope na kraju 20. veka bili žrtve onih sa kojima su se u dva svetska rata borili, kaže predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.
Posted: March 22, 2019, 9:55 am
Srbija bi trebalo da traži hitnu sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) zbog vežbi takozvanih Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) i Vojske Albanije koje su počele ove nedelje, kaže ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.
Posted: March 22, 2019, 9:55 am
Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji boravi u zvaničnoj poseti Urugvaju, sastao se u Montevideu se sa svojim kolegom, ministrom inostranih poslova te zemlje Rodolfom Nin Novoom.
Posted: March 22, 2019, 8:27 am
Presuda kojom je prvi predsednik i ratni komandant RS Radovan Karadžić osuđen na doživotnu robiju za sobom je donela dve važne stvari i obe su podelile javnost.
Posted: March 22, 2019, 5:52 am
U Zrenjaninu je večeras održan protest "1 od 5 miliona" na kojem je zatražena promena republičke vlasti i sistema.
Posted: March 21, 2019, 10:06 pm
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ocenilo je danas da je suđenje bivšem lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću, koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora, pokazalo pristrasnost i politizaciju Međunarodnog mehanizma za krivične tribunale u Hagu (Haškog tribulana za ratne zločine).
Posted: March 21, 2019, 7:39 pm
Deo javnosti smatra da je do radikalizicije došlo kada su protest preuzele stranke, kao i da je potreban odgovor građanske Srbije i vraćanje protesta pod njihovo okrilje.
Posted: March 21, 2019, 7:25 pm
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da treba sačekati s reagovanjem na presudu bivšem predsedniku Republike Srpske u Hagu Radovanu Karadžiću.
Posted: March 21, 2019, 6:47 pm
Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici jedina je visokoškolska ustanova na srpskom jeziku na Kosovu i Metohiji i u potpunosti funkcioniše u srpskom sistemu, međutim, prištinske privremene vlasti planiraju da ga "prebace" u svoju nadležnost, i to pomoću Nacrta kosovskog Zakona visokom obrazovanju.
Posted: March 21, 2019, 6:35 pm
Premijerka Ana Brnabić kaže da nasilje koje se u subotu dogodilo upadom demonstranata na RTS ne sme da se ponovi, ocenjuje da su mirni protesti tim upadom završeni, te poručuje da nasilje nikako ne sme da se relativizuje.
Posted: March 21, 2019, 6:09 pm
Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas da je rasprava o AP Vojvodini pokazala da u parlamentu sede ozbiljni poslanici koji argumentima sučeljavaju mišljenja i dodala da je sada bio trenutak da u salu uđu svi poslanici.
Posted: March 21, 2019, 5:42 pm
Predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji razgovarao je danas u Prištini s ministrom spoljnih poslova Crne Gore Srđanom Darmanovićem o kosovsko-crnogorskim odnosima.
Posted: March 21, 2019, 5:20 pm
Da je žena pre svega genetski programirana za produženje vrste, te da rođenjem dobija čari i lepotu što je njen kapital, kao i da one sa uspešnom karijerom nemaju mnogo toga što ih čini srećnim, samo su neke od izjava odbornika SRS Nikole Savića na sednici niške Skupštine.
Posted: March 21, 2019, 5:00 pm
Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je danas Demokratsku stranku i Savez za Srbiju da konačno kažu kako vide rešenje problema ubrzanog propadanja Vojvodine i "kršenje Ustava kroz poništavanje ionako fasadne autonomije naše pokrajine".
Posted: March 21, 2019, 2:24 pm
Nihad Aličković, glavni aktivista organizacije "Anti Dejton" juče je prekršio pravila Haškog tribunala i emitovao na svom Fejsbuk profilu uživo izricanje pravosnažne presude Radovanu Karadžiću, dok je prema odluci suda ceo svet gledao ovaj prenos 30 minuta odloženo.
Posted: March 21, 2019, 2:06 pm
Ambasador Maroka u Srbiji Mohamed Almin Belhaž potvrio je danas, u razogovoru sa predsednicom poslaničke grupe prijateljstva sa Marokom Stefanom Miladinović, stav njegove zemlje po pitanju teritorijalnog suvereniteta i integriteta Srbije i istakao da će Maroko podržati Srbiju u svim medjunarodnim i parlamentarnim forumima.
Posted: March 21, 2019, 1:17 pm
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se 25. aprila u Pekingu sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, saznaje Tanjug.
Posted: March 21, 2019, 1:14 pm
Prvi predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić, koji je juče osuđen na doživotnu robiju i proglašen krivim za genocid u Srebrenici, zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, praktično je do hapšenja 2008. godine, živeo potpuno slobodno.
Posted: March 21, 2019, 12:13 pm
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa šefom Odeljenja za istraživanje obrazovnih sistema Švajcarskog ekonomskog instituta dr Ursulom Renold, sa kojom je razgovarao o dosadašnjoj primeni dualnog obrazovanja u Srbiji.
Posted: March 21, 2019, 11:51 am
Nakon što je uhvaćen u laži da ga je ministar spoljnih poslova Alžira Ramtan Lamamra putem tviter poruke pozvao da u narednih nekoliko nedelja poseti Alžir, šef kosovske diplomatije Bedžet Pacoli pokušao je da baci ovaj događaj u senku, podsećajući na navodne laži srpskog šefa diplomatije, tvrdeći da je Ivica Dačić paranoik.
Posted: March 21, 2019, 11:50 am
Demokratska stranka (DS) jučerašnje izricanje presude Radovanu Karadžiću smatra bitnim za suočavanje sa prošlošću, utvrđivanje odgovornosti i stvaranje pretpostavki za građenje budućnosti bez hipoteke prošlosti.
Posted: March 21, 2019, 11:50 am
Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković sazvala je novu sednicu parlamenta za sredu, 27. marta, a na dnevnom redu biće predlozi zakona o zdravstvenom osiguranju i o zdravstvenoj zaštiti.
Posted: March 21, 2019, 11:42 am
Nemamo "crvenu liniju" kada je reč o rešavanju problema Kosova, što ne znači da ćemo prihvatiti svako rešenje, poručio je francuski ambasador u Srbiji Frederik Mondoloni.
Posted: March 21, 2019, 11:22 am
Nisam se distancirala od građanskih protesta, ali ne mogu da pristanem da slobodu osvajam sa Boškom Obradovićem koji ima fašističke stavove. Distrancirala sam se od Obradovića, kaže glumica Bojana Maljević.
Posted: March 21, 2019, 11:09 am
Bojana Maljević nazvala je Boška Obradovića fašistom, te povodom njegovog učešća na protestima, rekla da sa njim neće da "osvaja slobodu". Lider Dveri reagovao je tako što je tvitovao da je - bio zaljubljen u poznatu glumicu!
Posted: March 21, 2019, 11:07 am
Direktorka Beogradskog festivala igre Aja Jung izjavila je da je "kamenovanje" kojem je bila izložena u svom rodnom Beogradu zbog učešća u politici, na nivou "talibanskog obračuna nad ženama u Avganistanu".
Posted: March 21, 2019, 9:24 am
Živadinka Avramović (61) je nova predsednica opštine Grocka, nakon što ju je opštinski parlament posle usvojene ostavke njenog prethodnika Dragoljuba Simonovića, postavio na ovu funkciju sa 28 glasova “za” i samo četiri “protiv”.
Posted: March 21, 2019, 9:11 am
Kaznom doživotnog zatvora ratnom lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću pravda je pobedila, premda Bosna i Hercegovina ostaje duboko podeljena njegovim nasleđem koje i dalje inspiriše nacionaliste i rasiste u svetu, pišu svetski mediji posle konačne presude Žalbenog veća Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu.
Posted: March 21, 2019, 9:11 am
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je u Buenos Airesu sa argentinskim zamenikom ministra spoljnih poslova i vera Gustavom Slauvinenom, koji je naglasio da Argentina neće promeniti svoju poziciju o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.
Posted: March 21, 2019, 8:39 am
Moguće je da Srbija i Kosovo postignu sporazum o normalizaciji ove godine i to će zavisiti od političke podrške koju budu imali lideri u obe zemlje, rekao je Kurt Volker, bivši američki ambasador pri NATO i sadašnji specijalni izaslanik SAD za Ukrajinu.
Posted: March 21, 2019, 6:52 am
Predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić osuđen je juče u Hagu na doživotnu robiju, što ga čini sedmim Srbinom koji je osuđen na takvu kaznu, a čak 65. koji se našao na haškoj optuženičkoj klupi. Osim Srba, optuženo je 33 Hrvata, devet Bošnjaka i sedam Albanaca, među kojima su i oni kojima je optužnica povučena ili su u međuvremenu oslobođeni krivice.
Posted: March 21, 2019, 5:52 am
Dragan Đilas i Boško Obradović treba da pogledaju Pavla Cvejića u oči i objasne njegovim mladim godinama suštinu njihove borbe - lov na novac! To u intervjuu za "Blic" kaže potpredsednica SNS i predsednica Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Skupštine Srbije Marija Obradović.
Posted: March 21, 2019, 5:30 am
Američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet rekao je da nije problem u zakonu što se na Kosovu ne vodi borba protiv korupcije, već u politici koja se upliće u zapošljavanje i pravo, navodeći da to Amerikanci govore, jer su zabrinuti za budućnost Kosova.
Posted: March 20, 2019, 11:16 pm
Nakon izricanja presude na doživotni zatvor, preko advokata, oglasio se Radovan Karadžić koji je rekao da "presuda nema veze sa pravdom".
Posted: March 20, 2019, 11:00 pm
Nakon što je ratni zločinac i bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić danas osuđen pred Žalbenim većem Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove (MRMKS) na doživotnu kaznu zatvora, postavilo se pitanje gde će on služiti kaznu zatvora.
Posted: March 20, 2019, 8:27 pm
Srbija je zainteresovana za razvoj sveukupne saradnje sa državama koje učestvuju u procesu saradnje Jug-Jug i posvećena je implementaciji svih ciljeva održivog razvoja, izjavio je danas šef sprske diplomatije Ivica Dačić.
Posted: March 20, 2019, 7:38 pm
Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je presuda prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžića prilično arogantna i cinična i deo ravnanja računa među ranijim presudama Haškog tribunala.
Posted: March 20, 2019, 7:08 pm
U Prištini je danas došlo do sukoba između trojice predstavnika Srba na KiM - predsednika Srpske liberalne stranke (SLS) Slobodan Petrovića i dvojice pripadnika Srpske liste (SL).
Posted: March 20, 2019, 6:56 pm
Koliko god to bilo paradoksalno, treba radikalizovati mirne proteste, a za to postoji milion nenasilnih načina. Građanstvo treba da se vrati i distancira od opozicije. Ovakvo ekspresno procesuiranje privedenih tokom protesta je treniranje strogoće nad decom i ubrzava pad vlasti.
Posted: March 20, 2019, 6:34 pm
Današnja presuda prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću očigledno je rezultat političkog pritiska, istakla je za RTRS potpredsednica Narodne skupštine i kćerka Radovana Karadžića, Sonja Karadžić Jovičević.
Posted: March 20, 2019, 6:11 pm
Član Gradskog odbora Beograd Srpske napredne stranke Nemanja Manjak rekao je danas da se čini da su Dragan Đilas i Vuk Jeremić, sudeći po okupljenima danas u Grockoj, otišli na "zasluženi odmor" posle nasilja koje su tokom vikenda demonstrirali na ulicama Beograda, a za koje su zloupotrebili decu.
Posted: March 20, 2019, 5:55 pm
Presuda Radovanu Karadžiću ne može vratiti u život desetine hiljada žrtava i ublažiti bol njihovih porodica, ali mora da posluži kao trajna opomena o pogubnosti velikorpske politike, poručila je hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović.
Posted: March 20, 2019, 5:37 pm
Brojni svetski mediji su danas izveštavali iz Haga gde je doneta konačna presuda na suđenju Radovanu Karadžiću. Podsetimo, on je drugostepenom presudom osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog ratnih zločina.
Posted: March 20, 2019, 5:10 pm
Savetnica za medije predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Suzana Vasiljević, na pitanje "Blica" da li će predsednik prisustvovati utakmici Srbija - Nemačka u Volsburgu, rekla da predsednik Vučić, na žalost zbog nedostatka vremena neće prisustvovati utakmici.
Posted: March 20, 2019, 5:00 pm
Bivši tužilac Haškog tribunala Džefri Najs izjavio je danas da bi bio iznenađen kada bi Ratko Mladić imao uspeha sa svojom žalbom, nakon danas izrečene presude Radovanu Karadžiću.
Posted: March 20, 2019, 4:53 pm
Advokat bivšeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića Piter Robinson izjavio je danas, nakon izricanja presude žalbenog veća, da njegov klijent oseća moralnu odgovornost za ratne zločine počinjene tokom oružanih sukoba 1992-1995, ali da se ne slaže sa odlukom suda da "nosi individualnu odgovornost".
Posted: March 20, 2019, 4:45 pm
Na presudu kojom je prvi predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić osuđen na doživotni zatvor, pored političara iz regiona, reagovali su i evropski zvaničnici.
Posted: March 20, 2019, 4:34 pm
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio je danas predsedniku Vlade nemačke pokrajine Donja Saksonija Štefanu Vajlu investicione potencijale Srbije, dok je njegov sagovornik, na sastanku u Hanoveru, poručio da je imidž Srbije u Nemačkoj vema dobar i da je naša zemlja faktor stabilnosti na Balkanu.
Posted: March 20, 2019, 4:09 pm
Današnja presuda prvom predsedniku SDS i Republike Srpske Radovanu Karadžiću nije presuda srpskom narodu, već isključivo njemu, kaže haški tužilac Serž Bramerc.
Posted: March 20, 2019, 4:03 pm
Radovan Karadžić, bivši predsednik Republike Srpske, osuđen je danas u Hagu na doživotnu robiju, nakon što je proglašen krivim za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Karadžić je pre tri godine osuđen na 40 godina zatvora za iste zločine, a kazna je sada, nakon žalbenog postupka, preinačena i povećana na doživotnu.
Posted: March 20, 2019, 3:51 pm
Član Predsedništva SNS Goran Vesić izjavio je danas da je zahtev lidera SzS Dragana Đilasa da se Žandarmerija ukine opasan za Srbiju i da su pretnje smisao njegovog bavljenja politikom.
Posted: March 20, 2019, 3:20 pm
Ratni predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić osuđen je danas u Hagu na doživotnu robiju.
Posted: March 20, 2019, 2:48 pm
Ratni predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić osuđen je danas u Hagu na doživotnu kaznu zatvora.
Posted: March 20, 2019, 2:48 pm
Radovan Karadžić je kriv za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Zločini koje je počinio bili su "neviđenih razmera i brutalnosti" - navedeno je u konačnoj presudi prvom i ratnom predsedniku Republike Srpske koji je danas u Hagu osuđen na doživotnu robiju.
Posted: March 20, 2019, 2:34 pm
Skupština Srbije počela je danas novu sednicu na čijem su dnevnom redu su samo dve tačke koje se odnose na AP Vojvodina, a koje su predložili poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenada Čanka.
Posted: March 20, 2019, 1:12 pm
Muškarac sa srpskom zastavom verbalno je napadnut danas ispred zgrade Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu.
Posted: March 20, 2019, 12:49 pm
Sat uoči izricanja drugostepene presude i haškom osuđeniku Radovanu Karadžiću došlo je do incidenta, kada su na zaštitnoj ogradi porodice stradalih i predstavnici bošnjačkih udruženja postavili transparent na kojem se prvi predednik RS poredi sa Hitlerom.
Posted: March 20, 2019, 12:32 pm
Slovenija ne odustaje od priznanja samoproglašene nezavisnosti Kosova, ali u vezi sa tim ipak postoji "nekoliko otvorenih pitanja", kaže šef slovenačke doplomatije Miro Cerar.
Posted: March 20, 2019, 12:29 pm
Vlada Srbije smenila je prošle nedelje Milicu Škiljević iz Regionalne kancelarije za saradnju mladih, jer kako kažu u Ministarstvu sporta, nije poslušala preporuke o učešću na sastanku tog tela koji je trebalo da bude održan u Prištini.
Posted: March 20, 2019, 11:36 am
Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Nemanja Šarović, izjavio je danas na sednici skupštine da je "siguran da će o ubijenom premijeru Srbije Zoranu Đinđiću “istorija suditi onako kako mu sude srpski radikali".
Posted: March 20, 2019, 11:14 am
Prištinski univerzitet sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici bio je i biće u srpskom obrazovnom sistemu, kaže direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.
Posted: March 20, 2019, 10:38 am
Na sednici Skupštine opštine Grocka, koja se održava u poslednji čas kako zbog neaktivnosti ne bi bio raspušten opštinski parlament, usvojena je ostavka dugogodišnjeg predsednika Dragoljuba Simonovića, čime je prestala funkcija i njegovoj zamenici i članovima Veća.
Posted: March 20, 2019, 10:20 am
Ne vidim nikakvo validno opravdanje za eventualno usporavanje procesa evropskih integracija Srbije zbog unilateralnih poteza Prištine, kaže ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.
Posted: March 20, 2019, 10:10 am
Izvestilac za istočno-evropsku politiku nemačke stranke "Zeleni" Manuel Saracin, izjavio je da je "više etiketa, nego realnost" da je Crna Gora lider među kandidatima za Evropsku uniju i da Berlin "mora opomenuti" crnogorskog predsednika Mila Đukanovića, pišu danas podgoričke "Vijesti".
Posted: March 20, 2019, 9:00 am
Prvi predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić, koji je bio političar, psihijatar, pesnik, pa čak i "iscjelitelj Novog doba", živeo je raznolik život pre nego što ga je Haški tribunal osudio na osnovu optužbi za ratne zločine, piše AFP pred današnje izricanje drugostepene presude.
Posted: March 20, 2019, 8:56 am
Saradnik Instituta drušštvenih nauka u Beču Ivan Vejvoda ocenio je da česte posete međunarodnih zvaničnika Beogradu i Prišštini imaju za cilj da podstaknu nastavak dijaloga koji će voditi ka pronalažženju obostrano prihvatljivog reššenja, a koje mora biti verifikovano u Savetu bezbednosti UN.
Posted: March 20, 2019, 7:45 am
Viši sud u Beogradu odbio je predlog tužilaštva da odredi pritvor trojici osumnjičenih za nasilničko ponašanje prilikom upada učesnika protesta u zgradu RTS-a i oni će se u daljem toku krivičnog postupka braniti sa slobode, navodi se u saopštenju.
Posted: March 20, 2019, 6:34 am
Prvi predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić dobiće danas, najverovatnije, pravosnažnu presudu u Hagu pošto je pre tri godine prvostepeno osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici i zločina u BiH.
Posted: March 20, 2019, 6:00 am
Predstavnici  opozicije u Nišu  napustili su danas sednicu Skupštine, iz razloga što se na dnevnom redu nisu našli zahtevi građana koji se  svakog petka okupljaju u centru grada kako bi izrazili nezadovoljstvo. Miodrag Stanković, šef odborničke grupe Demokratske stranke kaže da je opozicija bila složna da  bojkotuje rad  Skupštine iz razloga što  lokalna i republička vlast, prema njegovim rečima - potpuno ignoriše zahteve nezadovoljnih građana Niša.
Posted: March 19, 2019, 9:10 pm

blic

Tagovi: , ,

Kategorije: Najnovije vesti, Politika