Blic – Najnovije vesti iz politike

Najnovije vesti Nastavak

Blic online

Blic online RSS - Politika

Predsednik Srpske radikalne stranke (SRS) i osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj kuću u Hrtkovcima kupio je od A. P. koja je do 1991. s porodicom živela u Vukovaru.
Posted: May 23, 2018, 6:34 pm
Od opcije da budemo provincija proširene Srbije, Crna Gora je u međuvremenu postala ekonomski najrazvijenija zemlja na Zapadnom Balkanu, lider reformi i pregovora sa EU i, izvesno prva sledeća članica tog saveza, rekao je stari-novi predsednik Crne Gore Milo Đukanović pre tri dana, kada je na Cetinju položio predsedničku zakletvu.
Posted: May 23, 2018, 5:05 pm
Predsednica Vlade Ana Brnabić ocenila je danas, u razgovoru sa predsednikom Sobranja Makedonije Talatom Džaferijem, da su regionalna saradnja i evropski put regiona, ključ uspeha za stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana.
Posted: May 23, 2018, 4:45 pm
Brukanje Srbije od strane ambasadora u Parizu Rajka Ristića i direktora Kulturno-informativnog centra u tom gradu Radoslava Pavlovića uskoro će prestati, pošto će i jedan i drugi biti povučeni sa svojih funkcija i vraćeni u Srbiju.
Posted: May 23, 2018, 2:55 pm
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će Srbija u oblasti vladavine prave sarađivati i primeniti preporuke Venecijanske komisije, a kada je medijska strategija u pitanju, osloniće se, kako je rekao, na pomoć OEBS-a.
Posted: May 23, 2018, 2:41 pm
Bivši ministar odbrane i predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac rekao je na konferenciji o bezbednosti u organizaciji Atlanstskog saveta u Crnoj Gori da se Srbija nalazi na repu regiona u ekonomskom i bezbednosnom smislu.
Posted: May 23, 2018, 1:48 pm
U Skupštini Srbije danas je nastavljena rasprava po amandmanima na leks specijalis u vezi sa izgradnjom stanova po subvencionisanim cenama za pripadnike snaga bezbednosti, a najviše su polemisali ministarka Zorana Mihajlović i poslanik Zoran Živković o broju stanova koji će se graditi.
Posted: May 23, 2018, 1:31 pm
Srpska lista neće podržati bilo kakav pokušaj Prištine da formira vojsku samoproglašenog Kosova, rekao je danas u ime Srpske liste Dalibor Jevtić.
Posted: May 23, 2018, 1:30 pm
Zapadni Balkan je na kritičnoj prekretnici. Dalji napredak ka 'pozitivnom miru' može se jedino postići ako vlade u regionu najveći prioritet daju ispravljanju slabosti u oblasti vladavine prava - navodi se u studiji Istraživačkog servisa Evropskog parlamenta.
Posted: May 23, 2018, 1:10 pm
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa novim ambasadorom Republike Italije u Srbiji Karlom Lo Kašom o bilateralnim odnosima dve države, situaciji u regionu i napretku Srbije na putu ka Evropskoj uniji.
Posted: May 23, 2018, 12:41 pm
Hrvatski portal "Index.hr" objavio je slike grafita u Đakovu, koje im je dosatvio anonimni čitalac, a na kom piše "Je**t ćemo srpsku djecu".
Posted: May 23, 2018, 11:48 am
Pridajem veliku pažnju razvoju kinesko-srpskih odnosa i spreman sam da sa vama uložim napor da naše državne odnose podignemo na novi nivo, poručio je predsednik Kine Si Đinping u odgovoru na pismo predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
Posted: May 23, 2018, 11:40 am
Premijerka Ana Brnabić će krajem sledeće nedelje izneti predlog o tome ko bi mogao da zameni Dušana Vujovića na poziciji ministra finansija.
Posted: May 23, 2018, 11:34 am
Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova mogla bi ove godine da poseti Sabor trubača u Guči, i to kao gošća srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića.
Posted: May 23, 2018, 11:17 am
Odnosi Srbije i Makedonije su na najnižem mogućem nivou, i neophodno je da Skoplje promeni pristup prema srpskoj zajednici u toj zemlji i Srbiji, kaže predsednik Odbora makedonskog Sobranja za saradnju sa Skupštinom Srbije Ivan Stoilković.
Posted: May 23, 2018, 11:15 am
Viši sud u Beogradu potvrdio je danas sporazum o priznanju krivičnog dela izmedju Višeg javnog tužilaštva i policijca Dežurne službe beogradske policije Gorana Stamenkovića prema kojem je priznao nesavestan rad po pitanju rušenja nelegalnih objekata u Savamali.
Posted: May 23, 2018, 10:50 am
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa delegacijom Odbora za evropske poslove Senata Republike Francuske sa kojima je razgovarao o bilateralnim odnosima, situaciji u regionu i evropskom putu Srbije.
Posted: May 23, 2018, 10:27 am
Srbin Radomir Laban, za kojim je Interpol raspisao poternicu po nalogu Srbije, izabran je za sudiju Ustavnog suda Kosova. Labana srpski organi traže zbog izdržavanja zatvorske kazne u trajanju od šest godina, na koju je osuđen zbog primanja mita, u postupku protiv takozvane carinske mafije.
Posted: May 23, 2018, 10:19 am
Srbija i Makedonija imaju zajednički spoljnopolitički cilj - punopravno članstvo u Evropskoj uniji i na tom putu jedna drugoj pružaju podršku, poručili su danas predsednici parlamenata dve zemlje Maja Gojković i Talat Džarefi i istakli da postoji prostor za produbljivanje saradnje dve države.
Posted: May 23, 2018, 9:49 am
Savetnik kosovskog premijera Halil Matoši tvrdi da su Sjedinjene Američke Države (SAD) već uključene u dijalog Beograda i Prištine.
Posted: May 23, 2018, 9:33 am
Zamenik kosovskog ministra unutrašnjih poslova Izmi Zeka kaže da je članstvo Kosova u "Interpolu" jedan od prioriteta kosovske vlade i da su lobistički napori doveli do toga da se Kosovo nađe na agendi za glasanje na sledećoj sednici Skupštine ove organizacije krajem godine.
Posted: May 23, 2018, 9:25 am
Predsednik Sobranja Makedonije Talat Džaferi istakao je danas, povodom posete Beogradu, da je doputovao sa porukom dijaloga i saradnje, te naglašava da je pogrešan utisak da Skoplje zapostavlja saradnju sa Srbijom.
Posted: May 23, 2018, 9:10 am
Misija Evropske unije, Euleks, koja je deset godina na Kosovu bila zadužena za policiju i pravosuđe, od 14. juna imaće samo savetodavnu ulogu, a tačan format i broj službenika buduće misije još nije poznat, rekka je za Dojče vele portparol Euleksa Donika Gaši.
Posted: May 23, 2018, 9:01 am
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa članom Odbora nemačkog Bundestaga za odnose sa Evropskom unijom Manuelom Sarazinom.
Posted: May 23, 2018, 6:47 am
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastaće se danas sa predsednikom Sobranja Republike Makedonije Talatom Džaferijem.
Posted: May 23, 2018, 6:41 am
Za samo godinu dana, bivši zaštitnik građana Saša Janković je prešao put od najjačeg opozicionog lidera do izolovanog borca za cenzus, a njegov PSG je na političkom rolerkosteru odavno na putu nadole.
Posted: May 23, 2018, 5:00 am
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović susreo se danas na marginama 2BS Foruma u Bečićima sa predsednikom privremenih kosovskih institucija Hašimom Tačijem, koji mu je čestitao preuzimanje nove funkcije i tom prilikom istakao da je to dobra vest ne samo za Crnu Goru, već i za ceo region.
Posted: May 22, 2018, 9:25 pm
Intenzivna diplomatska aktivnost domaćih i stranih aktera govori u prilog tome da se ubrzava donošenje rešenja ili bar predloga rešenja za odnos Beograda i Prištine, smatra generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić, koja ukazuje da se Srbija ne sme ostaviti poraženom, jer takvo rešenje neće biti održivo.
Posted: May 22, 2018, 9:11 pm
Od početka 2016, samo je pet zemalja priznalo jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost, a prištinski portal Ljajmi konstatuje da bi se ovaj period mogao okarakterisati kao "period visoke aktivnosti srpske diplomatije protiv procesa priznavanja Kosova".
Posted: May 22, 2018, 8:45 pm
Predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom Tomislav Nikolić u razgovoru je sa zamenikom gradonačelnika Šangaja Peng Čenleiom istakao da su svi putevi saradnje Srbije i Kine otvoreni. Podseti je da je prijateljstvo sa Kinom učvršćeno pre šest godina, te da je ono za Srbiju izuzetno značajno.
Posted: May 22, 2018, 6:26 pm
Evropska unija nema snage za novi talas proširenja, a članstvo zemalja Zapadnog Balkana donelo bi brojne rizike - nacionalizam, manjkave pravne države, društva upućena na novac drugih, napisao je u svom komentaru Kristof Hazelbah za Dojče vele.
Posted: May 22, 2018, 4:33 pm
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj sastao se danas u Vatikanu sa državnim sekretarom Pietrom Parolinijem, a nakon tog susreta je izjavio da je od Svete Stolice tražio da prizna kosovsku nezavisnost.
Posted: May 22, 2018, 4:13 pm
Evidentno je da se približavamo završnoj fazi pregovaračkog procesa između Beograda i Prištine, konstatuje direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović, koja, inače, veruje da će rešenje biti negde na tragu modela "dve Nemačke".
Posted: May 22, 2018, 3:03 pm
Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon kaže da stav francuskog predsednika Emanuela Makrona da Zapadni Balkan treba "usidriti" uz Evropsku uniju, nikako neće zameniti proces pristupanja regiona EU.
Posted: May 22, 2018, 3:00 pm
Posle Samita u Sofiji i izjave francuskog predsednika Emanuela Makrona da proširenje EU treba da sačeka reformu Unije, Srbiji je stigla nova poruka, i to iz Berlina. Kako je danas ministarski za evrointegracije Jadranki Joksimović rekao član odbora nemačkog Bundestaga za odnose sa EU Manuel Sarazin proširenje nije popularna tema, ali napredak svake zemlje će biti vrednovan.
Posted: May 22, 2018, 2:41 pm
Izvršnom direktoru Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) Predragu Petroviću, obijen je stan u kom živi sa suprugom i detetom, a stvari su ukradene samo iz radne sobe, objavio je BCBP na svom zvaničnom Tviter nalogu.
Posted: May 22, 2018, 2:40 pm
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je danas u Budvi da bi dijalog Beograda i Prištine trebalo da bude nastavljen u drugoj polovini juna.
Posted: May 22, 2018, 2:39 pm
Nadzorne kamere u vreme ubistva Olivera Ivanovića, koje su se nalazile na prostorijama njegove stranke - nisu radile, ali su proradile deset minuta kasnije - odgovor je koji je prva Ivanovićeva saradnica, Ksenija Božović, u tužilaštvu dobila na pitanje šta se vidi na snimcima, prenosi portal KoSSev.
Posted: May 22, 2018, 2:20 pm
Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić osmislio projekat pomoći svim pripadnicima struktura bezbednosti.
Posted: May 22, 2018, 12:21 pm
Grad Prizren će ubuduće biti istorijska prestonica južne srpske pokrajine. Tako su pre nekoliko dana odlučili poslanici Skupštine Kosova, a u zakonu koji su doneli napravili su i plan za pravoslavne svetinje u tom gradu, koji Srbi sa Kosova nazivaju "carskim".
Posted: May 22, 2018, 12:21 pm
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić danas je poslanika nemačkog Bundestaga i člana Odbora za odnose sa EU Manuela Sarazina informisao o problemima sa kojima se svakodnevno suočava srpski narod na Kosovu i Metohiji, kao i činjenicom da je nivo održivog povratka interno raseljenih Srba u pokrajinu zanemarljiv.
Posted: May 22, 2018, 11:19 am
Predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava Skupštine Srbije, Meho Omerović, smatra da je čista provokacija, ali, kako je naveo, i očajnički i opasan pokušaj pravosnažno osuđenog za zločin u Hrtkovcima, izjava Vojislava Šešelja o kupovini kuće u tom mestu.
Posted: May 22, 2018, 11:17 am
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavio je danas posetu Azerbedžanu polaganjem venca u Bakuu na spomenik lideru nacije Hejdaru Alijevu, sastankom sa parlamentarcima, ali i posetom Azerbejdžanskom univerzitetu za jezike, gde je otvoren Centar za srpski jezik i kulturu.
Posted: May 22, 2018, 10:29 am
Priča o proširenju EU nakon Samita u Sofiji ponovo je otvorena i u javnosti evropskih zemalja, a nemački mediji su svojim čitaocima predstavili "lične karte" svih šest potencijalnih novih članica (Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, Bosna i Hercegovina, Albanija, Kosovo). I bilo je rekacija, uglavnom negativnih.
Posted: May 22, 2018, 9:45 am
Kada sam polagao zakletvu kao premijer svojevremeno, rekao sam koja je politika Srbije. To je prijateljstvo sa Rusijom, nećemo joj uvoditi sankcije, ali je Srbija i na putu evrointegracija, i to se neće promeniti, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Posted: May 22, 2018, 9:44 am
Patrijarh srpski Irinej danas putuje u Moskvu na poziv Patrijarha moskovskog i sve Rusije Kirila.
Posted: May 22, 2018, 9:16 am
Miša Vacić, deklarisani nacionalista, prisustvovao je proslavi Dana škole "Jelena Ćetković" na Zvezdari i fotografisao se sa učenicima te škole. Kako direktorka škole objašnjava, on nije bio pozvan, dok je njegova poseta uznemirila roditelje, koji se pitaju odakle on tu.
Posted: May 22, 2018, 8:25 am
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je danas da razume reakciju ministra odbrane Aleksandra Vulina, ali da spoljno-politički prioritet Srbije ostaje priključenje EU.
Posted: May 22, 2018, 7:53 am
Rukovodstvo vojvođanskog odbora Pokreta slobodnih građana (PSG) podnelo je ostavke na godišnjoj skupštini održanoj za vikend, nezadovoljno stavom lidera Saše Jankovića da se ne priključe "Savezu za Srbiju" Dragana Đilasa, ali i načinom na koji se donose odluke, pišu "Večernje novosti".
Posted: May 22, 2018, 7:48 am
Skupština Srbije nastaviće danas raspravu o amandmanima na Predlog zakona o izgradnji stanova za pripadnike snaga bezbednosti po subvencionisanim cenama.
Posted: May 22, 2018, 7:28 am
U Kosovskoj Mitrovici juče su otvoreni novi boksovi za kontejnere, kojih je na 25 lokacija trenutno postavljeno 15. Simbolična ceremonija obavljena je u centru grada, kod kružnog toka, uz prisustvo predstavnika implementacionih partnera – EU, Nemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ), opštine Severna Mitrovica i Omladinsko-edukativne organizacije ”Sinergija”.
Posted: May 22, 2018, 6:43 am
Bezobrazluk, inat, politička provokacija... Tako bi ukratko mogao da se protumači potez lidera SRS Vojislava Šešelja da kupi kuću u Hrtkovcima, mestu gde je zbog govora mržnje devedesetih godina i progona Hrvata, pred Haškim tribunalom osuđen na 10 godina zatvora.
Posted: May 22, 2018, 6:33 am
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da je bilo preleta bespilotnih letelica iznad Srbije, ali da nisu obarane jer nisu ugrožavale bezbednost zemlje.
Posted: May 22, 2018, 6:28 am
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je BiH u "permanentnoj krizi sistema odlučivanja i nadležnosti", kao i da su problemi sa migrantima koje je Evropa rešila pre nekoliko godina, sada zadesili BiH.
Posted: May 22, 2018, 6:14 am
Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je da su reči ministra odbrane Aleksandra Vulina i izjava ambasadora EU u Beogradu Sema Fabricija, na čiju je poruku da je odnos prema KiM ključni uslov za ulazak Srbije u EU reagovao Vulin - prenaglašene i nepotrebne.
Posted: May 22, 2018, 5:59 am
Američka agencija AP prenela je danas izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić da je cilj Srbije da se pridruži EU, uprkos, kako se navodi, pozivu ministra odbrane Aleksandra Vulina za okretanje Beograda Rusiji.
Posted: May 22, 2018, 5:43 am
Srbija će u nekom trenutku, najkasnije pred ulazak u EU, morati da dozvoli sklapanje istopolnih zajednica. U pripremi su dva zakona o gej brakovima koja bi trebalo da budu usvojena najkasnije tokom 2019. godine. Ipak, pitanje je da li su srpski političari glasanjem za ove zakone spremni da ugroze poverenje kod, nesumnjivo, tradicionalnih glasača u Srbiji.
Posted: May 22, 2018, 4:52 am
Jugoslav Vukadinović, koji je svojevremeno sklonjen iz konzulata u Solunu zbog sumnji da je pomagao članu zemunskog klana Dejanu Milenkoviću Bagziju, krajem prošle godine je postavljen za ambasadora Srbije u Egiptu.
Posted: May 21, 2018, 8:07 pm
Skupština Srbije završila je rad večeras, a raspravu o amandmanima na Predlog zakona o izgradnji stanova za pripadnike snaga bezbednosti po subvencionisanim cenama nastaviće sutra.
Posted: May 21, 2018, 7:37 pm
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će u narednih desetak dana u Srbiju doputovati delegacija Azerbejdžana kako bi razmotrila mogućnosti za investicije.
Posted: May 21, 2018, 6:17 pm
Upravljački tim za uspostavljanje Zajednice srpskih opština razgovarao je danas sa direktorima najvećih privrednih subjekata sa severa pokrajine i sa dekanom Ekonomskog fakulteta Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, o stvaranju uslova za dinamičniji razvoj opština sa srpskom većinom.
Posted: May 21, 2018, 2:48 pm
Stateški cilj Srbije je Evropska unija i od tog puta nećemo odustati, poručila je danas u Novom Sadu predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i dodala da ministar Aleksandar Vulin ima pravo na svoje mišljenje, ali da je državna politika nešto drugo.
Posted: May 21, 2018, 2:44 pm
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da će Vlada Srbije raspisati javni poziv i odabrati najpovoljniju banku za kreditiranje stanova po subvencionisam cenama za pripadnike snaga bezbednosti.
Posted: May 21, 2018, 1:31 pm
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio je danas ocene da se država ponaša kao da joj je SPC kriva po pitanju Kosova i Metohije, ali je istakao da ne misli da ključne političke odluke treba da donosi crkva.
Posted: May 21, 2018, 1:05 pm
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je danas u dvodnevnu posetu Azerbejdžanu, gde se sastao sa predsednikom te zemlje Ilhamom Alijevim. Tokom posete srpske delegacije Bakuu, potpisano je više sporazuma koji će doprineti jačanju odnosa dve države.
Posted: May 21, 2018, 12:20 pm
Bivši gradonačelnik Beograda i predsednik DS, iako je pre izvesnog vremena izašao iz stranke na čijem je čelu bio, čini se da nastavlja saradnju sa svojim nekadašnjim stranačkim kolegama.
Posted: May 21, 2018, 11:35 am
Srpska lista kritikuje učestale greške u prevodima nacrta zakona koje kosovska skupština dobija na usvajanje, čime se krše ljudska prava Srba, a novi slučaj je nacrt dopune Krivičnog zakonika.
Posted: May 21, 2018, 11:23 am
Učestale krađe imovine u srpskim selima u poslednjih nekoliko meseci u potpunosti zaustavljaju povratak, a na taj način se vrši pritisak i na preostale Srbe da se isele iz sredina gde se ovakvi incidenti dešavaju, ocenio je danas potpredsednik kosovske vlade i ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić.
Posted: May 21, 2018, 11:11 am
Kosovska vlada čeka da Skupština podrži platformu za dijalog sa Beogradom kao način za legitimizaciju tog procesa, ali ukoliko parlament to ne učini, zvaničnici Vlade navode da bi onda ona zajedno sa političkim strankama trebalo da sedne i odluči šta dalje, piše list "Zeri".
Posted: May 21, 2018, 8:45 am
"Crna Goro, srećan ti Dan nezavisnosti", napisao je kosovski šef diplomatije Bedžet Pacoli na srpskom jeziku.
Posted: May 21, 2018, 8:45 am

blic

Tagovi: , ,

Kategorije: Najnovije vesti, Politika