Blic – Najnovije vesti iz politike

Najnovije vesti Nastavak

Blic online

Blic online RSS - Politika

Srbija bi uskoro mogla da dobije novog ambasadora u Parizu, a za to mesto je "viđena" dosadašnja otpravnica poslova ambasade u Londonu Nataša Marić, piše današnja "Politika".
Posted: July 23, 2018, 7:00 am
Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković sastaće se danas sa predsednikom Predstavničkog doma Kipra Demetrisom Silurisom, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji na poziv predsednice srpskog parlamenta.
Posted: July 23, 2018, 6:21 am
Izaslanik predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije, ministar odbrane Aleksandar Vulin, boraviće od 23. do 27. jula u poseti Narodnoj Republici Kini.
Posted: July 22, 2018, 7:52 pm
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da je dobro što Bedžet Pacoli nije posetio Sandžak i da je na taj način smanjena šteta zbog poziva da dođe u Novi Pazar.
Posted: July 22, 2018, 7:39 pm
Takozvani „sveobuhvatni sporazum“ sa Prištinom o kome se govori po svoj prilici neće sadržati nijednu bitnu stavku osim te da Beograd neće blokirati „Kosovo“ za članstvo u međunarodnim organizacijama, uključujući UN. To je neprihvatljivo i nepotrebno.
Posted: July 22, 2018, 6:50 pm
Međunarodni sud pravde (MSP) potvrdio je 22. jula 2010. godine punu nezavisnost Kosova i ta odluka nije mogla da bude drugačija, tvrdi predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji.
Posted: July 22, 2018, 6:24 pm
- Odluka Međunarodnog suda pravde (MSP) zaključila je legitimnost i međunarodni subjektivitet proglašenju nezavisnosti Kosova - rekao je kosovski ministar inostranih poslova Bedžet Pacoli povodom osme godišnjice savetodavnog mišljenja MSP, prenosi prištinski "Zeri".
Posted: July 22, 2018, 5:35 pm
Ljudi u Srbiji ne treba da brinu za provokacije i neodgovorne izjave, poput onih koje je izgovarao Sulejman Ugljanin koji je u posetu Sandžaku zvao Bedžeta Pacolija, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Posted: July 22, 2018, 1:37 pm
Prvi put smo na "malenom tragu" u vezi s razrešnjem ubistva Olivera Ivanovića, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić i dodao da prvi put imamo neka operativna saznanja o tome, koja imaju i neke logike.
Posted: July 22, 2018, 12:39 pm
Stav Međunarodnog suda pravde o legalitetu deklaracije o nezavisnosti doveo je do jedne od najvećih međunarodnih pobeda Kosova, istakao je kosovski predsednik Hašim Tači povodom osme godišnjice savetodavnog mišljenja MSP.
Posted: July 22, 2018, 11:01 am
Šef kosovske delegacije u tehničkom dijalogu Prištine i Beograda Avni Arifi izjavio je da teme kao što su naplata ratne odštete, nestali i podela imovine bivše Jugoslavije neće biti razmatrane u briselskom dijalogu dok se prethodno dogovoreni sporazumi ne primene u potpunosti, prenosi RTK na srpskom jeziku.
Posted: July 22, 2018, 10:47 am
Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća Sulejman Ugljanin je posle uskraćivanja dozvole Bedžetu Pacoliju da poseti Novi Pazar, vlast u Srbiji nazvao "nacionalističkim režimom". Mada Ugljanin kao prvi čovek BNV ne bi smeo da daje političke izjave, on je nastavio sa provokacijama i ozbiljnim optužbama.
Posted: July 22, 2018, 8:38 am
Da prištinske vlasti žele da formiraju svoju vojsku nije nikakva nepoznanica, ali ono što upada u oči ovih dana jeste i to da im, malo po malo, stiže i oprema i novac za Kosovske snage bezbednosti (KSB).
Posted: July 22, 2018, 5:54 am
Nordijski model države, uz političku stabilnost, ekonomski rast, vreme, ali i visoke poreze, nije nemoguće stvoriti i na Zapadnom Balkanu, rekao je danas ambasador Danske u Srbiji Anders Hougard.
Posted: July 21, 2018, 8:35 pm
"Večeras sam izabran za predsednika Srpskog patriotskog saveza - SPAS-a", napisao je Aleksandar Šapić na svom zvaničnom Tviter nalogu.
Posted: July 21, 2018, 6:42 pm
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da je poziv predsednika Bošnjačkog nacionalnog veća Sulejmana Ugljanina da Bedžet Pacoli, u funkciji ministra spoljnih poslova Kosova, poseti Novi Pazar, kontraproduktivan i da ne vodi rešavanju problema.
Posted: July 21, 2018, 6:32 pm
Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković danas je u Požarevcu na svečanom obeležavanju 300 godina od potpisivanja Požarevačkog mira istakla da se mudrom politikom mora misliti na generacije koje dolaze i sačuvati zemlja od bilo kakvih sukoba.
Posted: July 21, 2018, 6:25 pm
Izraelski predsednik Ruven Rivlin će tokom sledeće nedelje posetiti Srbiju, piše današnji "Džeruzalem post".
Posted: July 21, 2018, 4:37 pm
Ceh za proslavu 10 godina stranke Pokret socijalista, a na kojoj je služilo osoblje Vojne ustanove "Dedinje" ministar odbrane Aleksandar Vulin platio je tek pošto je "Blic" postavio pitanje da li je tačno da je to angažovanje bilo besplatno.
Posted: July 21, 2018, 4:10 pm
Zgradom Vlade Srbije odskora, sudeći prema fotografijama, špartaju miševi, ali pravi - ne u odelima! Službe održavanja krenule su u obračun sa glodarima i postavljene su odgovarajuće kutije sa preparatima koji bi trebalo da suzbiju nezvane goste.
Posted: July 21, 2018, 12:46 pm
Izuzetno mi je žao što hrvatska politika ne može da se oslobodi dubokog kompleksa koji oseća prema Srbiji i Srbima, kaže ministar odbrane Aleksandar Vulin, povodom izjave hrvatske predsednice Kolinde Graba Kitarović da su "Hrvatska i Albanija braća po oružju".
Posted: July 21, 2018, 11:32 am
Kosovski šef diplomatije Bedžet Pacoli potvrdio je da mu je zabranjen ulazak u centralnu Srbiju, odnosno poseta Novom Pazaru, gde je danas trebalo da prisustvuje sednici Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV).
Posted: July 21, 2018, 11:03 am
Na poziv meksičkog ministra spoljnih poslova Luisa Videgaraja Kase i ministra privrede Ildefonsa Guaharda Viljareala, prvi potpredsednik Vlade i šef diplomatije Ivica Dačić boraviće od 22. do 24. jula u Puerto Valjarti, u Meksiku, gde će učestvovati u radu 13. samita Pacifičke alijanse.
Posted: July 21, 2018, 9:49 am
Savez za Srbiju za cilj ima afirmaciju političkih vrednosti koje su već jednom uništile ovu zemlju, ocenjuje lider Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović.
Posted: July 21, 2018, 9:35 am
Nova runda razgovora između Beograda i Prištine u Briselu, na najvišem političkom nivou, mogla bi da bude održana početkom septembra.
Posted: July 21, 2018, 9:28 am
Predsednica Vlade Ana Brnabić, koja je u poseti Sjedinjenim Američkim Državama, upozorila je jutros čelnike Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) da poštuju zakone svoje države, a pre svega Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, koji zabranjuje članovima Saveta da se bave politikom.
Posted: July 21, 2018, 8:46 am
Srbija nije dala dozvolu kosovskom ministru spoljnih poslova Bedžetu Pacoliju da poseti centralnu Srbiju, ali mu nije ni zabranila ulazak, tako da će, pišu kosovski mediji, on najverovatnije prisustvovati sednici Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) u Novom Pazaru.
Posted: July 21, 2018, 8:29 am
Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da se politika NATO o zaštiti svih članica Alijanse odnosi na sve zemlje, ne samo velike, uključujući Crnu Goru.
Posted: July 21, 2018, 6:41 am
Lideri Saveza za Srbiju utanačili su 30 programskih ciljeva oko kojih će se ujediniti i opoziciono delovati, na sastanku održanom pre dva dana, saznaje „Blic“.
Posted: July 20, 2018, 5:10 pm
Predsednica vlade Ana Brnabić boraviće u poseti Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) od 23. do 26. jula, što će biti njena prva poseta toj zemlji u svojstvu predsednice vlade.
Posted: July 20, 2018, 3:52 pm
Zamenik predsednika Demokratskog saveza Kosova (DSK) Ljutfi Haziri, potvrdio je da je američki ambasador u Prištini prisustvovao danas sastanku koji je "održan u kući lidera tog saveza Ise Mustafe".
Posted: July 20, 2018, 2:40 pm
Srbija je vojno neutralna i odlučna da sama donosi odluke, kaže ministar odbrane Aleksandar Vulin.
Posted: July 20, 2018, 2:39 pm
Bedžet Pacoli će sutra najverovatnije boraviti u Novom Pazaru, ali u privatnoj poseti i u svojstvu građanina, saznaje Tanjug.
Posted: July 20, 2018, 2:03 pm
Predstavnici Radne grupe za istraživanje zločina OVK na KiM sastali su se danas sa predstavnicima Vlade Srbije i službi bezbednosti, a na sastanku je predstavljena struktura takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) "po dubini", i direktna veza predstavnika OVK sa zločinima koji su se desili u zonama njihove odgovornosti.
Posted: July 20, 2018, 1:48 pm
Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta danas je, kao još jednu u nizu brutalnih ali očekivanih provokacija, ocenio izjavu hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović da su Hrvati i Albanci braća po oružju, i da su mnogi Albanci žrtvovali život za Hrvatsku.
Posted: July 20, 2018, 1:32 pm
Premijer privremenih kosovskih institucija Ramuš Haradinaj protivi se ideji o, kako navodi, razmeni teritorija sa Beogradom ili podeli Kosova, i poručuje da za njega "podela znači rat".
Posted: July 20, 2018, 12:50 pm
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da su UN najznačajnija međunarodna organizacija, koja je od posebne važnosti za pitanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, a pomoćnik generalnog sekretara UN za politička pitanja Miroslav Jenča preneo da UN i generalni sekretar Antonio Gutereš veoma cene doprinos Vučića i Srbije očuvanju mira i stabilnosti u regionu.
Posted: July 20, 2018, 11:30 am
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas, poredivši dijalog Beograda i Prištine sa šahovskim mečom, da ima još figura na tabli, i da ćemo probati da izvučemo remi.
Posted: July 20, 2018, 11:22 am
Čini mi se da do susreta Bedžeta Pacolija u svojstvu ministra spoljnih poslova Kosova i predstavnika Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Sulejmana Ugljanina u Novom Pazaru neće doći, kaže ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.
Posted: July 20, 2018, 10:46 am
Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini Srbije Aleksandar Martinović, "briljirao" je juče tokom skupštinske rasprave o Predlogu zakona o presađivanju ljudskih organa.
Posted: July 20, 2018, 10:33 am
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić razgovarao je danas sa pomoćnikom generalnog sekretara UN za politička pitanja Miroslavom Jenčom, kojeg je upoznao sa tokom dijaloga Beograda i Prištine i naglasio opredeljenost Beograda za rešavanje problema u regionu kompromisom i mirnim putem.
Posted: July 20, 2018, 10:06 am
Dugogodišnji vodočitač iz Obrenovca Aleksandar Bogićević je na sednici Vlade Srbije održanoj 17. jula izabran za v. d. pomoćnika ministra poljoprivrede za oblast ruralnog razvoja.
Posted: July 20, 2018, 10:05 am
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i predsednik Parlamenta Arapske Republike Egipat Ali Abdel Al Ahmed konstatovali su danas da će skora revitalizacija rada Mešovitog komiteta za privrednu saradnju omogućiti da se definišu sve oblasti saradnje za koje postoji obostrani interes i realni potencijali.
Posted: July 20, 2018, 10:01 am
Normalno je da u Skupštini Srbije bude burnih rasprava, kaže predsednica parlamenta Maja Gojković i dodaje da se ljuti kada neko zbog toga poredi parlament sa cirkusom.
Posted: July 20, 2018, 8:33 am
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je danas ministarki spoljnih poslova Surinama Ildiz Polak-Beil na odluci te zemlje da povuče priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i uručio joj pismo za predsednika Desirea Botersa, u kojem ga poziva u zvaničnu posetu našoj zemlji.
Posted: July 20, 2018, 8:26 am
Lider Stranke demokratske akcije i predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Sulejmana Ugljanina zabio je prst u oko sprstvenoj državi kada je kroz zvanični dokumet BNV uputio poziv kosovskom funkcionari Bedžetu Pacoliju da dođe u Novi Pazar, u svojstvu, kako u dokumentu navodi, "zamenika premijera i ministra vanjskih poslova Republike Kosovo".
Posted: July 20, 2018, 4:52 am
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je danas da u Briselu nije bilo lako razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ocenjuje da je Vučićevo razmišljanje o Kosovu "daleko od realnosti".
Posted: July 19, 2018, 8:09 pm
Mala je verovatnoća da će kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli prihvatiti poziv predsednika Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) da poseti Novi Pazar, s obzirom da, prema saznanjima "Blica", on još nije zatražio dozvolu srpskih vlasti da poseti centralnu Srbiju.
Posted: July 19, 2018, 7:21 pm
Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković sazvala je posebnu sednicu za ponedeljak, 23. jul, na kojoj će se obratiti predsednik Predstavničkog doma Kipra Demetris Siluris, koji će boraviti u zvaničnoj poseti Srbiji.
Posted: July 19, 2018, 6:32 pm
Aleksandar Vulin možda nije služio vojsku, što je, kako je rekao, bio njegov životni san, ali se trudi da ostvari makar nešto od onog o čemu je maštao. Iako ne nosi ni pušku ni pištolj, često ga viđamo kako u tamno plavoj, crnoj ili vojničko - zelenoj uniformi "maršira" ili salutira pripadnicima Vojske Srbije. U najmanju ruku, sasvim neprikladno za ministra odbrane, koji je, ipak, civilno lice.
Posted: July 19, 2018, 5:20 pm
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa pomoćnikom generalnog sekretara UN za politička pitanja Miroslavom Jenčom, a razmenjena su mišljenja o aktuelnim političkim dešavanjima u regionu, te u tom smislu naglašena važnost očuvanja mira i stabilnosti i daljih reformskih procesa.
Posted: July 19, 2018, 4:09 pm
Bivši ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić, koji je u vreme svog mandata masovno zapošljavao starlete na savetničke pozicije, nedavno je otišao u penziju, ali je i dalje državni funkcioner. Mada je bio karijerni diplomata i imao zvanje ambasadora, njega je nedavno Vlada Srbije postavila za člana Nadzornog odbora Jugoslovenskog rečnog brodarstva, gde prima dodatnih 63.000 dinara.
Posted: July 19, 2018, 4:00 pm
Slavica Živković iz SDPS-a zameniće Mehu Omerovića u poslaničkim klupama, potvrdio je danas Administrativni odbor.
Posted: July 19, 2018, 3:50 pm
Kosovski predsednik Hšim Tači danas je najavio da će prištinske vlasti u "bliskoj budućnosti izneti opipljive rezultate" istrage ubistva Olivera Ivanovića, uz tvrdnju da će oni "izazvati glavobolju mnogima i na Kosovu i u Beogradu".
Posted: July 19, 2018, 3:42 pm
Ivica Dačić, potpredsedik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova, danas se u jutarnjem programu jedne televizije pojavio sa neobičnim poklonom za voditeljku kojoj je danas rođendan.
Posted: July 19, 2018, 2:07 pm
Skupština Srbije konstatovala je danas ostavku poslanika SDPS-a Meha Omerovića, koji je bio i predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova.
Posted: July 19, 2018, 1:54 pm
Predsednik Odbora za KiM Milovan Drecun sastao se danas sa pomoćnikom generalnog sekretara UN za politička pitanja Miroslavom Jenčom i rekao da je formirana jedinstvena baza podataka o svim počinjenim zločinima terorističke OVK, te da ona nije selektivna u odnosu na nacionalnu pripadnost žrtava.
Posted: July 19, 2018, 1:06 pm
Odnosi Surinama i Srbije su jako dobri i zasnivaju se na obostranoj koristi, obostranom razumevanju i prijateljstvu, kao i na poštovanju teritorijalnog integriteta i nemešanja u unutrašnje političke stvari druge države, saglasni su ministri spoljnih poslova Srbije i Surinama, Ivica Dačić i Ildiz Debora Polak Beli.
Posted: July 19, 2018, 12:59 pm
Vrlo je zanimljivo kako se Ugljanin, očigledno prema finansijskim potrebama, okreće ka Beogradu ili Prištini. Dok je bio u Vladi Srbije ništa mu nije smetalo i bio je zadovoljan. Čim je izgubio mesto u vlasti i postao je opozicija svojoj državi, kaže srpski šef diplomatije Ivica Dačić.
Posted: July 19, 2018, 12:18 pm
Skupština Srbije počela je danas raspravu o oko 800 amandmana na više predloženih zakona, među kojima je Predlog zakona o ćelijama i ljudskim tkivima na koji je podneto 526 amandmana.
Posted: July 19, 2018, 11:58 am
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u Beogradu razgovarao s hrvatskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem o daljem unapređenju odnosa Srbije i BiH, sveukupnim odnosima srpskog i hrvatskog naroda i situaciji u regionu.
Posted: July 19, 2018, 11:47 am
Ministar odbrane Aleksandar Vulin angažovao je trinaestoro zaposlenih iz Vojne ustanove "Dedinje" za proslavu desetogodišnjice svoje partije, Pokreta socijalista. Vojni sindikat je prvo tvrdio da im za tročasovno služenje nije plaćeno, dok su danas saopštili da je usluga naknadno plaćena i da su ugovori antidatirani. Iz Vojske kažu da je sve urađeno u skladu sa zakonom.
Posted: July 19, 2018, 11:44 am
Aljbin Kurti, lider kosovske opozicionog Pokreta "Samoopredeljenje" ponovo je danas pozvao na nacionalno ujedinjenje sivh Albanaca jer, kako tvrdi, ovaj projekat (velika Albanija) nije u sukobu sa politikom EU, a do potpunog ujedinjenja predlaže da Albanija i Kosovo postanu federacija ili konfederacija.
Posted: July 19, 2018, 11:12 am
Predsednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže nakon jučerašnje runde dijaloga u Briselu da je očigledno da dolazi doba dugih razgovora, mučnih, loših vesti, da bi na kraju bilo "potpisano ono što mora biti potpisano".
Posted: July 19, 2018, 10:40 am
Predsednik Srpske radikalne stranke, Vojislav Šešelj operisan je danas na Klinici za maksilo-facijalnu hirurgiju Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.
Posted: July 19, 2018, 10:29 am
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Parlamenta Arapske Republike Egipat Alij Abdel Aal razgovarali su danas o bilateralnim odnosima, situaciji u regionu i globalnim pitanjima.
Posted: July 19, 2018, 10:01 am
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova stiže u Guču, i da će se verovatno posetiocima sabora trubača obratiti na koncertu Dejana Petrovića koji je zakazan za 10. avgust.
Posted: July 19, 2018, 8:13 am
"Razgovori u Briselu bili su tešški, ali moramo da budemo svesni posledica eventualnog nepostizanja dogovora", kaže direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.
Posted: July 19, 2018, 7:32 am
Trojica visokih funkcionera Socijalističke partije Srbije - Ivica Tončev, Veljko Odalović i Dragan Simović, udomila su svoju decu u Ministarstvu spoljnih poslova.
Posted: July 19, 2018, 6:00 am
Među glavnim temama posete parlamentarne delegacije iz Egipta, koja sutra dolazi u posetu Beogradu, biće i dogovor o povlačenju odluke te afričke republike o priznavanju Kosova, pišu Novosti.
Posted: July 19, 2018, 5:57 am

blic

Tagovi: , ,

Kategorije: Najnovije vesti, Politika