Blic – Najnovije vesti iz politike

Najnovije vesti Nastavak

Blic online

Blic online RSS - Politika

Grupa građana "Jedan tim" iz Lučana zbog, kako navode, velikih pritisaka gotovo svih političkih protivnika ozbiljno razmišlja da odustane od kandidature za predstojeće lokalne izbore u ovoj opštini, zakazane za 16 decembar.
Posted: November 19, 2018, 6:31 pm
Pričati o dobrim odnosima sa Srbijom, a podržavati da tzv. Kosovo uđe u Interpol vrhunac je licemerja, kaže Jovan Vučurović, poslanik Demokratskog fronta.
Posted: November 19, 2018, 5:34 pm
Šefica diplomatije Evropske unije Federika Mogerini najavila je da će ministri spoljnih poslova EU razmatrati situaciju na Zapadnom Balknu na narednom sastanku Saveta EU u decembru.
Posted: November 19, 2018, 5:19 pm
Mehanizam za međunarodne krivične tribunale u Hagu ima vrlo dobru saradnju sa Vladom Srbije, ocenio je danas predsednik Mehanizma Teodor Meron tokom sastanka sa ministarkom pravde Nelom Kuburović.
Posted: November 19, 2018, 5:04 pm
Ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da je najavom da će glasati za prijem Kosova u Interpol zvanična Crna Gora pokazala da su za nju veze među narko kartelima važnije i dublje od veza među narodima.
Posted: November 19, 2018, 4:47 pm
Iz Centralne Srbije na Kosovo od sada će moći da se izvozi samo roba na čijoj deklaraciji piše "Republika Kosovo". To je najnovija, skandalozna mera prištinskih vlasti, kojom se pratično onemogućava trgovina sa južnom pokrajinom i stavlja blokada na robu koja dolazi iz centralne Srbije, ali i BiH.
Posted: November 19, 2018, 3:34 pm
Nakon što zemlje članice EU "izmere" šta je postignuto u poglavljima 23 i 24 koji se odnose na vladavinu prava, i poglavlje 35 koje se tiče dijaloga Beograda i Prištine, očekujem da Srbija do kraja godine otvori tri poglavlja u pregovaračkim procesima, kaže ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.
Posted: November 19, 2018, 2:46 pm
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj, koji boravi na ekonomskom Forumu u Beču, nije mogao ili nije hteo da odgovori na pitanje - da li će 28. novembra na Dan zastave, kako je do sada najavljivao, biti formirana vojska Kosova.
Posted: November 19, 2018, 2:45 pm
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas sa predsednikom Mehanizma Ujedinjenih nacija za međunarodne krivične tribunale za bivšu Jugoslaviju i Ruandu sudijom Teodorom Meronom, koji boravi u zvaničnoj poseti Beogradu, 19. i 20. novembra.
Posted: November 19, 2018, 2:41 pm
Odnosi sa Srbijom su najbolji od nezavisnosti, kaže ministar spoljnih poslova Crne Gore, i poručuje da će ta država glasati za prijem Prištine u članstvo Interpola.
Posted: November 19, 2018, 2:33 pm
Od Egipta smo dobili obećanje da neće podržati članstvo takozvanog Kosova na Skupštini Interpola koja se održava u Dubaiju, kaže predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.
Posted: November 19, 2018, 2:12 pm
Međunarodni francuski radio RFI navodi da se pretpostavlja da bi francuski predsednik Emanuel Makron mogao da podrži ideju o "korekciji granica", koja bi trebalo da reši sporove između Beograda i Prištine, i da podstakne Beograd da prizna nezavisnost Kosova.
Posted: November 19, 2018, 12:47 pm
Brisel radi na postizanju dogovora o mogućem otvaranju novih pregovaračkih poglavlja sa Srbijom i odluka će biti doneta u decembru, izjavio je danas šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.
Posted: November 19, 2018, 12:40 pm
Kosovo neće dobiti vojsku 28. novembra, potvrdili su za prištinski list "Zeri" članovi Odbora za nadzor Bezbednosnih snaga Kosova.
Posted: November 19, 2018, 11:54 am
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u ime Srbije i lično ime, zahvalio predsedniku NR Kine Si Đinpingu i ambasadoru Li Mančangu na velikoj podršci koju ta zemlja pruža Srbiji u očuvanju teritorijanlog integriteta.
Posted: November 19, 2018, 11:50 am
Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Turska vrše snažan pritisak, pre svega na pojedine afričke države, da glasaju za prijem Kosova u Interpol, prenose "Novosti".
Posted: November 19, 2018, 11:37 am
Politizacija Generalne skupštine Interpola se nastavlja, i to ne samo od strane zemalja koje su priznale takozvanu nezavisnost Kosova, već i od Generalnog sekretarijata ove policijske organizacije, kaže potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.
Posted: November 19, 2018, 11:17 am
Pet zemalja članice Interpola pridružilo se zahtevu Srbije da se glasanje o članstvu takozvanog Kosova "skine" sa dnevnog reda Generalne skupštine ove institucije.
Posted: November 19, 2018, 11:16 am
Taksama suprotnim CEFTA sporazumu, Priština diskriminiše sve što je srpsko, kaže premijerka Ana Brnabić.
Posted: November 19, 2018, 10:51 am
Beograd ne može da ima posledice zbog odbijanja da učestvuje na sastancima radnih tela CEFTA koji će u Prištini biti održani u utorak i sredu, kaže ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.
Posted: November 19, 2018, 10:39 am
Grupa zemalja članica Evropske unije iskazala je "veliki skepticizam" u pogledu odobrenja vizne liberalizacje za Kosovo, a samo dve su podržale uvođenje Prištine u šengenski prostor, piše u izveštaju kosovskog ministarstva spoljnih poslova u koji je "Koha" imala uvid.
Posted: November 19, 2018, 10:25 am
Hrvatski poslanik i general Željko Glasnović priznao je u intervjuu za DW da je tokom rata pod svojom komandom imao i članove nemačke NPD, stranke koja okuplja neonaciste. Sada je Glasnović bio njihov počasni gost.
Posted: November 19, 2018, 10:18 am
Naša pozicija je jasna - nismo priznali Kosovo, i koliko znam naš stav po tom pitanju se neće promeniti, izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Izraela Emanuel Našon srpskim medijima u Jerusalimu.
Posted: November 19, 2018, 9:41 am
Savest mi je čista za sve što se dešavalo u zoni 37. motorizovane brigade 1999. godine, kaže bivši načelnik Generaštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, i dodaje da neće biti iznenađenje ako Kosovo bude primljeno u Interpol u Dubaiju.
Posted: November 19, 2018, 9:18 am
Predsednica Vlade Ana Brnabić prisustvovaće danas radnom doručku u Beču s premijerima Zapadnog Balkana, na kojem će se, na poziv austrijskog kancelara Sebastijana Kurca, razgovarati o evropskoj perspektivi regiona.
Posted: November 19, 2018, 7:19 am
- Srbija se menja, ide u pravom smeru veoma brzo i ponosna sam na to - poručila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić u intervjuu za "Si-En-En".
Posted: November 19, 2018, 6:44 am
"Neću o politici!" U odsečnom tonu kojim je to saopštila Vida Ognjenović moglo bi se prepoznati razočaranje, duboka svest o uzaludnosti priče na tu temu, pomalo i umor od dnevnopolitičkih trivijalnosti, ponajpre teški prezir.
Posted: November 18, 2018, 7:32 pm
Odluka predsednika Srpskog narodnog veća Milorada Pupovca da na memorijalnom groblju u Vukovaru položi venac za stradale Hrvate, nije dobra i neće doprineti uspostavi boljih odnosa između Srba i Hrvata u Vukovaru i u Hrvatskoj, ocenio je danas predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.
Posted: November 18, 2018, 6:47 pm
Sudbina je udesila da se ono što je počelo maglovitim mitom iz Notr Dama pre šest i kusur vekova završi otrežnjenjem na istom mestu.
Posted: November 18, 2018, 6:30 pm
Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da je sam početak sednice Generalne skupštine obeležilo neprincipijelno ponašanje Generalnog sekretarijata Interpola.
Posted: November 18, 2018, 3:39 pm
Prvi dan zasedanja Generalne skupštine Interpola u Dubaiju obeležio je niz skandala i brojna kršenja propisa rada ove međunarodne policijske organizacije, kao i brojne provokacije prištinske delegacije na račun predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, nezvanično saznaje "Blic".
Posted: November 18, 2018, 1:55 pm
Hrvatska je danas u znaku "Dana sećanja na žrtvu Vukovara", koji se i ove godine obeležava pod sloganom "Vukovar - mesto posebnog pijeteta", a koji zvanični Zagreb obeležava kao dan "pada" tog grada.
Posted: November 18, 2018, 11:29 am
Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma boravi u radnoj posetu Egiptu, a trećeg dana boravka delegacija je posetila beduinsko selo Hamata.
Posted: November 18, 2018, 9:37 am
Postoje dobre šanse da Kosovo ne uđe u Interpol, izjavio je danas Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije i dodao da ima više razloga za to, a da je jedan od njih što Kosovo nije primljeno ni u UN.
Posted: November 18, 2018, 9:17 am
Generalna skupština Interpola počinje u nedelju u Dubaiju, a svakako najzanimljivija tema za Balkan, biće ona o mogućem prijemu Kosova u tu organizaciju - čemu se Beograd oštro protivi.
Posted: November 18, 2018, 8:34 am
Izjava Ane Brnabić da zločin u Srebrenici nije genocid, ponovo je pokrenuo pitanje da li je reč o državnoj politici Srbije ili ličnom stavu političara. Dok u regionu protestuju zbog takvog stava premijerke, stručna javnost u zemlji podseća da izjava Ane Brnabić ne predstavlja ništa novo.
Posted: November 18, 2018, 8:30 am
Novopostavljeni komandant američke vojne baze Bondstil na Kosovu Roj Makareg izjavio je u intervjuu Tanjugu, prvom datom srpskim medijima nakon ceremonije preuzimanja komande, da će njegova jedinica "biti spremna da izvede operacije u slučaju bilo kakvih nasilnih delovanja protiv bezbednosti i sigurnosti kako bi održžali tu bezbednost i sigurnost".
Posted: November 18, 2018, 7:25 am
Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović istakao je večeras da bi članstvo takozvanog Kosova u Interpolu bilo pogrešno iz političkih, pravnih i policijskih razloga i da bi takav presedan ugrozio profesionalnost Interpola.
Posted: November 18, 2018, 7:12 am
Ukoliko Kosovo bude primljeno u Interpol, na poternici će se na zahtev Prištine naći bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, saznaje "Blic".
Posted: November 18, 2018, 7:02 am
Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma je u poseti Egiptu. Već prvog dana je stigao da zatraži povlačenje priznanja Kosova i da uzjaše kamilu.
Posted: November 17, 2018, 8:08 pm
Bivši komandant američke vojne baze Bondstil na Kosovu Nik Dučić izjavio je, sumirajući devet meseci koje tu proveo, da među najvećim postignućima misije vidi to što je američki kontingent pod njegovom komandom uspeo da dopre do srpske zajednice.
Posted: November 17, 2018, 7:56 pm
Prošlo je više od godinu dana od kada su Igor Jurić, osnivač Fondacije "Tijana Jurić", i Predrag Mihailović, glavni i odgovorni urednik "Blica", predali Maji Gojković, predsednici Skupštine, predlog izmene Krivičnog zakona kojim se zahteva uvođenje doživotnog zatvora za ubice dece i bremenitih žena.
Posted: November 17, 2018, 6:25 pm
Kontroverzni Predrag Belić Baki, nekadašnji predsednik opštine Alibunar, nakon što je izbačen iz Srpske napredne stranke planira da se učlani u redove Narodne stranke Vuka Jeremića.
Posted: November 17, 2018, 6:05 pm
Rusija pruža punu podršku Srbiji po pitanju Kosova i za nju je prihvatljivo svako rešenje koje je prihvatljivo za srpski narod i koje je u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, ocenili su danas u Beogradu ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i zamenik predsednika Odbora za spoljne poslove Saveta federacije Rusije Andrej Klimov.
Posted: November 17, 2018, 4:59 pm
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je jasno da se vladajuća elita u Zagrebu uporno trudi da rehabilituje ustaštvo, a poslednji primer za to je izložba u Hrvatskom saboru na kojoj su zastupljeni ustaški simboli.
Posted: November 17, 2018, 4:17 pm
Predstavnici liste "Ivica Dačić - Socijalistička partija Srbije" predali su potpise za predstojeće lokalne izbore, koji će se održati 16. decembra ove godine, u Doljevcu.
Posted: November 17, 2018, 2:22 pm
U Bondstilu, američkoj vojnoj bazi pod komandom Kfora kod Uroševca na Kosovu, danas je izvrššena primopredaja dužžnosti komandanata i na čelu baze pukovnika Nika Dučića zamenio je takođe pukovnik Roj Makareg.
Posted: November 17, 2018, 1:54 pm
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je da je iz budžeta njegovog Ministarstva izdvojeno dodatnih 30 miliona dinara za unapređenje rada Socijalno-ekonomskog saveta (SES).
Posted: November 17, 2018, 12:40 pm
"Živimo u strahu koji je dobio patološke razmere, a život u strahu može da utiče na ljude i da ih poremeti. Meni se čini da je to mehanizam totalitarnih vlasti, da se vlada strahom i to je jedan od recepata kako da se ljudi drže u pokornosti", rekao je za N1 reditelj Goran Marković.
Posted: November 17, 2018, 11:42 am
U Bondstilu, američkoj vojnoj bazi pod komandom KFOR na Kosovu, danas je izvrššena primopredaja dužžnosti komandanata. Na čelu baze pukovnika Nika Dučića zamenio je pukovnik Roj Makareg.
Posted: November 17, 2018, 11:14 am
Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) će u ponedeljak, 19. novembra, obeležiti Dan SANU, a očekuje se da će na svečanosti govoriti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a premijerka Ana Brnabić otvoriti Audiovizuelni arhiv i Centar za digitalizaciju SANU.
Posted: November 17, 2018, 11:00 am
Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izjavio je da Austrija podržava kvalitet pre brzine kada je reč o pregovorima Beograda i Prištine.
Posted: November 17, 2018, 10:47 am
Ugovor o formiranju Poslovnog saveta Egipta i Srbije su u Mars Alamu potpisali predsednik Jedinstvene Srbije, narodni poslanik i Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma i guverner oblasti Crvenog mora Ahmed Abdalah, a tom činu je prisustvovao ambasador Srbije u Egiptu Jugoslav Vukadinović, kao i brojni privrednici iz Egipta i Jagodine.
Posted: November 17, 2018, 10:34 am
Još se ne zna kada će se sastati članovi komisije za sukcesiju iz Srbije i Hrvatske povodom spornih pitanja oko podele imovine SFRJ, a direktor Republičke direkcije za imovinu Srbije Jovan Vorkapić kaže da je Hrvatska proteklih godina stvorila nezakonit okvir za slobodno raspolaganje srpskom imovinom na njenoj teritoriji.
Posted: November 17, 2018, 10:28 am
Formiranje kosovske vojske je nedopustivo, jer bi se na njenom čelu nalazili kriminogeni faktori koji su izvršili monstruozne zločine nad civilnim stanovništvom, kako nad svojim, tako i nad nealbanskim, izjavio je bivši vojnik, kanadski novinar, publicista i vlasnik uticajnog vojnog magazina "Esprit de Corps" Skot Tejlor.
Posted: November 17, 2018, 10:21 am
Sporazum CEFTA nije ššvedski sto sa koga se možže uzimati ono ššto vam odgovara, a ne primenjivati ono što vam ne odgovara, istakao je danas ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić nakon najave da Srbija i BiH neće prisustvovati sastancima radnih tela CEFTA u Prišštini, 20. i 21. novembra.
Posted: November 17, 2018, 9:42 am
Praunuk čuvenog generala ŠŠarla Tranijea, Pjer Tranije, pre nekoliko dana je poslao pismo francuskom predsedniku Emanuelu Makronu u kojem je istakao da oseća "u svom telu i krvi sramotu" zbog postupka Francuske prilikom obeležavanja stogodišnjice primirja u Prvom svetskom ratu u Parizu, a danas je objasnio šokiranost postupkom.
Posted: November 17, 2018, 9:38 am
U Bondstilu, američkoj vojnoj bazi pod komandom KFOR na Kosovu, danas će biti izvrššena primopredaja dužžnosti komandanata i na čelu baze, umesto pukovnika Nika Dučića, naći će se pukovnik Roj Makareg.
Posted: November 17, 2018, 8:01 am
Kopredsedavajući Srpskom kokusu u američkom Kongresu, kongresmen Ted Po, uputio je pismo predsedniku SAD Donaldu Trampu, u kom ističe da bi Tramp trebalo da poseti Srbiju, koja, kako naglašava, kao regionalni lider, može da obezbedi trajni mir i prosperitet izgradnjom bližih veza sa transatlantskom zajednicom.
Posted: November 17, 2018, 7:08 am
Američkoj lobističkoj kompaniji "Balards end partners" prošle godine dodeljeno je više od milion evra i, prema detaljima ugovora, ona bi trebalo lično da "služi" kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju. Očekivano, sve ovo će platiti građani Kosova i Metohije, odnosno "država".
Posted: November 16, 2018, 10:08 pm
Samo 40 dana do izbora naslednika Rodoljuba Šabića, ali njegovo ime nije poznato, a poverenik smatra da nije primereno da ga on imenuje.
Posted: November 16, 2018, 8:27 pm
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović kaže da postoji mogućnost da prištinska administracija 28. novembra, kada obeležava Dan zastave, proglasi formiranje "vojske Kosova".
Posted: November 16, 2018, 7:56 pm
Premijerka Ana Brnabić najavila je večeras da će Vlada Srbije do kraja godine podneti inicijativu Skupštini Srbije za izmene Ustava u oblasti pravosuđa.
Posted: November 16, 2018, 6:11 pm
Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici izjavio je danas da današnja diskusija premijerke Ane Brnabić sa njim i ambasadorima zemalja Evropske unije nije bila usredsređena na otvarenje novih poglavlja, navodeći da će se o tome govoriti na Međuvladinoj konferenciji.
Posted: November 16, 2018, 5:51 pm
Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je Srbija, pored oblasti vladavine prava, intenzivno radila i na pripremi drugih pregovaračkih pozicija koje se tiču važnih reformskih oblasti.
Posted: November 16, 2018, 5:21 pm
Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je na sastanku sa šefom Delegacije EU Semom Fabricijem i ambasadorima zemalja EU izrazila zabrinutost zbog sve kompleksnije situacije na Kosovu i Metohiji, imajući u vidu da privremene institucije u Prištini, kako kaže, ne poštuju dijalog, dogovore i sporazume.
Posted: November 16, 2018, 4:44 pm
Haradinaj je za svoju fotelju dao 8.200 hektara teritorije Kosova, a Tači za fotelju daje sever, optužuje danas lider Samoopredeljenja, Aljbin Kurti, i poziva na političku izolaciju Tačija.
Posted: November 16, 2018, 4:37 pm
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa ambasadorom Francuske Frederikom Mondolonijem o predstojećoj poseti francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji, a ambasador je preneo da se radi na pripremi više sporazuma koji bi trebalo da budu potpisani tokom posete.
Posted: November 16, 2018, 3:44 pm
Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić poručio je danas da bez efikasne administracije, nema ni privrednog ni društvenog napretka, i da je zbog toga reforma javne uprave prioritet za punopravno članstvo Srbije u Evropskoj uniji.
Posted: November 16, 2018, 3:43 pm
Nedostaju opipljivi rezultati kada je reč o ključnim oblastima- reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije, ratnim zločinima i slobodi medija - navodi se u nacrtu izveštaja o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24 (pravosuđe i ljudska prava) koji je dostavljen članicama EU.
Posted: November 16, 2018, 3:40 pm

blic

Tagovi: , ,

Kategorije: Najnovije vesti, Politika