Blic – Društvo

Najnovije vesti Nastavak

Blic online

Blic online RSS - Drustvo

U Srbiji će danas ujutru ponegde biti slabog mraza. Tokom dana u svim krajevima umereno do potpuno oblačno i uglavnom suvo.
Posted: November 16, 2018, 9:33 pm
Samo 40 dana do izbora naslednika Rodoljuba Šabića, ali njegovo ime nije poznato, a poverenik smatra da nije primereno da ga on imenuje.
Posted: November 16, 2018, 8:27 pm
Vuk Grujičić rođen je u 24. nedelji sa 470 grama i premda lekari nisu verovali da će preživeti noć, ovaj veliki borac danas ima šest godina i upravo je načinio još jedan podvig - pročitao je prve reči!
Posted: November 16, 2018, 7:23 pm
Crkva Blage Marije u Banstolu podno Fruške gore, u narodu već prozvana "Putinova", nikla je u tom mestu i uskoro će početi da radi.
Posted: November 16, 2018, 7:22 pm
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je 50 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije za revnosnu službu i izuzetne zasluge povodom Dana Kopnene vojske i Dana pešadije, a odlikovanja su danas svečano uručena u niškom Domu vojske.
Posted: November 16, 2018, 6:44 pm
Roditelji i vaspitačice iz vrtića “Zmaj” u Sremskoj Kamenici organizuju tri humanitarne akcije kako bi pomogli četvorogodišnjoj devojčici Jovani Štikovac koja će morati da odlazi na operacije u Rusiji u određenim vremenskim razmacima dok bude rasla.
Posted: November 16, 2018, 6:34 pm
"Probao sam da se obesim nekoliko puta, jednom i da prerežem vene. Nikada nije bilo to u afektu ili iz inata, tj. u fazonu "e sad ćete da vidite vi kada se ja ubijem". Svaki put je to bilo iz duboke tuge i shvatanja da je to jedini način da se sve ovo zaustavi, i zbog toga što sam mislio da sam JA problem i da JA činim ljude nesrećnim i ljutim", priča u ispovesti za "Blic" Aleksandar Stanojković (31) iz Beograda o svojoj borbi sa depresijom.
Posted: November 16, 2018, 6:22 pm
Po Zakonu o budžetu, država ne može da finansira zaštitu Rajačkih i Rogljevačkih pimnica, koje su spomenici kulture, jer se nalaze u privatnom vlasništvu, pa su zato prepuštene Nevladinoj organizaciji CHwB iz Tirane.
Posted: November 16, 2018, 6:16 pm
Premda je najavljeni talas hladnog vremena već zahvatio Srbiju i doneo naglo zahlađenje na području cele države, tokom predstojećeg vikenda očekuje nas još hladnije vreme sa temperaturama i ispod nule.
Posted: November 16, 2018, 6:04 pm
U Srbiji je večeras saobraćaj očekivano pojačanog intenziteta, shodno kraju radne nedelje i predstojećem vikendu, saopštio je AMSS.
Posted: November 16, 2018, 5:14 pm
Uprkos apelima vatrogasaca, policije, lokalne samouprave i poljoprivrednih stručnjaka, ne smanjuje se broj požara na otvorenom u Pomoravskom okrugu.
Posted: November 16, 2018, 4:58 pm
Vlada Srbije usvojila je danas Predlog zakona o fondu za nauku Republike Srbije, kojim će se unaprediti oblast naučnoistraživačke delatnosti i obezbediti njen kontinuiran razvoj ka društvu zasnovanom na znanju.
Posted: November 16, 2018, 3:09 pm
Na društvenim mrežama od juče kruže fotografije šaltera u subotičkoj bolnici, koji je toliko nizak da pacijenti moraju maltene da čučnu ili se maksimalno sagnu da bi videli kome predaju zdravstvenu knjižicu i dokumentaciju ili da bi se obratili medicinskoj sestri.
Posted: November 16, 2018, 2:51 pm
Lek hidrohlortiazid koji se daje skoro svim obolelima od hiperteznije, bolesti koju ima gotovo polovina stanovništa Srbije, a za koji je Agencija za lekove obavestila lekare da postoji rizik od pojave raka kože, neće biti povučen sa tržišta. Jedini savet nadležnih i doktora pacijentima koji se leče tim lekom jeste da redovno pregledaju kožu i na prve promene jave se lekaru.
Posted: November 16, 2018, 2:46 pm
U Kliničkom centru Srbije danas su laparoskopski operisana dva pacijenta koja su obolela od karcinomom pankreasa i imali ciste na tom organu, a intervenciju je izveo ruski hirurg Igor E. Khatkov, vodeći evropski stručnjak u laparoskopskoj hirurgiji pankreasa.
Posted: November 16, 2018, 2:38 pm
Od pokretanja kampanje 2015. Srbija je smanjila upotrebu antibiotika za čak 32,8 odsto, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar na konferenciji povodom Evropskog dana svesnosti o racionalnoj upotrebi antibiotika.
Posted: November 16, 2018, 2:34 pm
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da svaki lek ima svoje dobre i loše efekte i da je najvažnije što su o mogućim štetnim posledicama supstance hidrohlortiazida, a koja se nalazi u lekovima za visok krvni pritisak obavešteni lekari, ali i oni koji lekove koriste.
Posted: November 16, 2018, 2:09 pm
Istraživanja pokazuju da građani Srbije više vole da sami sebi "postave dijagnozu" pa zato neretko piju lekove na svoju ruku.
Posted: November 16, 2018, 12:39 pm
Komora javnih izvršitelja saopštila je danas da je njen sajt hakovan još početkom meseca, zbog čega će oglasna tabla javnih prodaja biti nedostupna za građane do 19. novembra.
Posted: November 16, 2018, 11:43 am
Kina je zainteresovana za obuku pilota u Vazduhoplovnoj akademiji u Vršcu, kaže ambasador NR Kine u Srbiji Li Mančang, tokm posete SMATSA u Vršcu.
Posted: November 16, 2018, 11:39 am
Tokom izjašnjavanja po odeljenjima o ponuđenoj ostavci predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), Vladimira S. Kostića, velika većina članova SANU nije prihvatila ovu ponudu i zahtevala je da nastavi sa radom na funkciji predsednika.
Posted: November 16, 2018, 11:27 am
Lazar i Dušan iz Sremske Mitrovice bili su duboko pogođeni što njihov drug iz klupe nema topao dom i osnovne uslove za život. Nisu sedeli skrštenih ruku i sada će zahvaljujući ovim humanim dečacima njihov drug Aleksandar zimu dočekati u renoviranoj kući.
Posted: November 16, 2018, 11:15 am
Tokom prošle godine u Srbiji je zaključeno 36.047 brakova, što je za skoro 1.000 manje nego pre dve godine, a, prema službenim podacima, pomera se i starosna granica i u brak ulazi sve kasnije.
Posted: November 16, 2018, 10:22 am
Na Kopaoniku je jutros oko sedam sati počeo da pada sneg i za manje od dva sata u potpunosti zabeleo ovu planinu.
Posted: November 16, 2018, 9:28 am
" Danas, kad Srbija i ceo svet obeležžavaju Međunarodni dan tolerancije, važžno je da se podsetimo na lepotu različitosti i potrebu da svi zajedno treba da doprinosimo međusobnom uvažavanju i slozi, bez obzira koje smo nacionalnosti, vere, političkog opredeljenja ili, pak, toga da li smo mušškarac ili žžena" izjavila je potpredsednica Vlade i predsednica Kooridnacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.
Posted: November 16, 2018, 8:29 am
Teretna vozila na izlazu iz Srbije prema Mađarskoj na graničnom prelazu Horgoš čekaju oko pet, a na Kelebiji oko dva časa, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srbije.
Posted: November 16, 2018, 8:15 am
Povodom Međunarodnog dana tolerancije danas će u svim školama u Srbiji prvi čas biti posvećen toleranciji, međusobnom poštovanju i razumevanju, a na inicijativu Poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković, koja ocenjuje da je Srbija, bez obzira na povećan broj pritužbi za diskriminaciju, postala zrelije društvo koje prihvata i bolje razume različitosti.
Posted: November 16, 2018, 6:46 am
Vozači će morati još da pričekaju na otvaranje autoputa od Obrenovca do Preljine jer se deonica Ub - Lajkovac praktično gradi iz početka, pošto je neverovatno loše urađena u vreme ministrovanja Milutina Mrkonjića.
Posted: November 16, 2018, 5:52 am
"Volimo Francusku kao što je ona nas volela."
Posted: November 16, 2018, 5:30 am
Spomenik najvoljenijem i najcenjenijem srpskom patrijarhu Pavlu postavljen je na platou ispred Crkve Svetog Marka u Tašmajdanskom parku, gde bi danas, na godišnjicu njegove smrti, trebalo da bude otkriven.
Posted: November 16, 2018, 5:22 am
U Srbiji će danas biti pretežno oblačno i hladno, ponegde sa slabom kišom, na planinama moguće provejavanje snega, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHZS).
Posted: November 15, 2018, 11:59 pm
Vojna bolnica u Petrovaradinu obeležava svoj 235 rođendan, a taj veliki jubilej svrstava je u najstariju ustanovu tog tipa u Evropi, koja nije prekidala sa radom ni u najtežim ratnim uslovima.
Posted: November 15, 2018, 7:10 pm
Predrag Čanović, desna ruka bivšeg rektora Univerziteta u Kragujevcu Nebojše Arsenijevića osuđen je na šest meseci zatvora, dve godine uslovno zbog premlaćivanja poznatog kragujevačkog hirurga Radeta Markovića, saznaje "Blic".
Posted: November 15, 2018, 6:14 pm
Lek koji je u izuzetno širokoj primeni u Srbiji jer se daje skoro svim pacijentima koji su oboleli od hipertenzije, a sadrži aktivnu suspstancu hidrohlortiazid, može da izazove takozvani nemelanomski rak kože, poslednje je upozorenje Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) svim zdravstvenim radnicima u zemlji.
Posted: November 15, 2018, 6:06 pm
Teretna vozila na izlazu iz Srbije večeras čekaju po više sati - na Batrovcima oko pet sati, na Horogošu, Kelebiji, Bačkoj Palanci oko četiri sata, a na Šidu oko dva sata.
Posted: November 15, 2018, 5:55 pm
Vrhovni kasacioni sud uvažio je žalbu Ministarstva za zaštitu životne sredine, poništio presudu Upravnog suda i potvrdio rešenje Ministarstva kojim se zabranjuje gradnja male hidroelektrane "Pakleštica", na reci Visočici.
Posted: November 15, 2018, 4:16 pm
Srbija je napravila veliki iskorak u racionalizaciji potrošnje antibiotika, ali je stopa rezistencije i dalje visoka, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar i apelovao na građane da antibiotike nikako ne koriste na svoju ruku.
Posted: November 15, 2018, 2:38 pm
Smanjivanje liste čekanja, nove savremene operativne metode dostupne svima i  potpuni prelazak sa “papirnih kartona i knjižica” na one elektronske su glavni benefiti koje možemo očekivati od potpune primene digitalizacije u zdravstvu. Ako može Estonija, moramo i mi.
Posted: November 15, 2018, 2:37 pm
Dobitna kombinacija za sedmicu na lotou, koja se izvlači sutra, iznosi čak 4,65 miliona evra. Ako bude izvučena "sedmica", to će biti drugi najveći dobitak od kada postoji nagradna igra Državne lutrije u Srbiji.
Posted: November 15, 2018, 2:05 pm
Velika količina bele tečnosti koja se danas izlila u korito Đetinje u najstrožem centru Užica, izazvala je pomor salmonidnih vrsta riba na potezu dugom nekoliko stotina metara.
Posted: November 15, 2018, 1:29 pm
Svako peto dete u Srbiji ima potrebu za podrškom u najranijem uzrastu zbog smetnji u razvoju ili raste u sredini koja negativno utiče na njegov razvoj i umanjuje njegova životna postignuća.
Posted: November 15, 2018, 12:37 pm
Spomenik patrijarhu Pavlu, smešten na platou ispred Crkve Svetog Marka, otkriven je danas tačno u podne, na devetu godišnjicu njegove smrti, u prisustvu gradskih čelnika i crkvenih velikodostojnika.
Posted: November 15, 2018, 12:33 pm
Na današnji dan, 2009. godine, preminuo je Patrijarh Pavle. Poruke i reči čoveka, koga je narod za života proglasio svecem, i danas odzvanjaju. Njegova dela i reči "svetlela su i svetle" kao duhovni putokaz jednom narodu. Danas se sećamo svega što je za života pokušao da nas nauči...
Posted: November 15, 2018, 8:37 am
U Srbiji će danas biti pretežno oblačno, još malo hladnije i uglavnom suvo, samo je uveče i tokom noći u jugozapadnim, južnim i jugoistočnim krajevima moguća slaba kisa, a na planinama provejavanje snega.
Posted: November 15, 2018, 6:07 am
U Rakiti kod Babušnice, gde lokalno stanovništvo već više od godinu dana protestvuje zbog izgradnje mini hidroelektrane, u subotu je došlo do novog incidenta u kojem je, po rečima meštana, meštanin Dragan Ilijev od jednog pripadnika obezbeđenja investitora gradilišta dobio udarac u stomak.
Posted: November 15, 2018, 5:30 am
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tražio je od kineskog predsednika Si Đinpinga tri raketna sistema FK-3, a o detaljima u vezi sa nabavkom treba da se dogovore tokom posete Sija Srbiji sledeće godine, saznaje nezvanično "Blic".
Posted: November 14, 2018, 9:10 pm
"Ovo je Srbija, govore grobovi ratnika iz slavnog vremena", zapevalo je nekoliko desetina mališana iz Gračanice povodom proslavljanja praznika Svetog blagovernog Kralja Stefana Milutina, ktitora Manastira Gračanica, a taj prizor nateraće vam suze na oči.
Posted: November 14, 2018, 8:12 pm
Saobraćaj je umerenog inteziteta i odvija se bez zastoja i vanrednih obustava na svim frekventnim i glavnim putnim pravcima u Srbiji, vidljivost je dobra, ali zbog moguće magle tokom noći iz Auto-moto saveza Srbije savetuju vozačima dodatnu opreznost i sporiju vožnja.
Posted: November 14, 2018, 7:52 pm
Roditelji mališana iz užičkih vrtića koji učestvuju u projektu obuke zaštite dece na internetu, o opasnostima koje vrebaju sa računarske mreže u savremenom društvu uče kao u prošlosti. O zamkama interneta obučavaju se bez pristupa internetu - sa papira.
Posted: November 14, 2018, 6:20 pm
Iranac Muhamed Abasi, koji je sa ćerkama smešten u prihvatnom centru kraj Šida, mesec dana nalazi se u Srbiji i već mu je "prekipelo". Nije mogao da gleda prelepu prirodu zatrpanu đubretom i otpacima, te je zasukao rukave i krenuo u akciju čišćenja.
Posted: November 14, 2018, 4:52 pm
Građani Aranđelovca su nakon sinoćnog protesta protiv narkomanije u tom gradu, od lokalne samouprave tražili da se do kraja nedelje oformi radno telo čiji će cilj biti bori protiv droge.
Posted: November 14, 2018, 3:45 pm
Srpska pravoslavna crkva Svetog Save u Njujorku, koja je izgorela u požaru na Vaskrs 2016. godine, dobiće do Božića nov krov, nakon čega će u tom hramu moći povremeno da se služe liturgije, uz odobrenje njujorškog Zavoda za zaštitu spomenika.
Posted: November 14, 2018, 2:25 pm
Odluka da se krene u rat protiv Srbije u avgustu 1914. godine bila je najtragičniji potez u toku duge vladavine cara Franca Jozefa, i početak velike katastrofe 20. veka. Sovjetski komunizam i nacional-socijalizam bili su otrovano voće tog čina. Mi ne možemo da vratimo istoriju, ali možemo da se trudimo da naučimo nešto iz istorije - kazao je bečki kardinal Kristof Šenborn povodom 100. godišnjice završetka Velikog rata.
Posted: November 14, 2018, 2:04 pm
Studenti Geografskog fakulteta koji nisu položili ispit kod profesorke Mile Pavlović mogli bi da se upišu u Ginisovu knjigu rekorda. Mnogi na prolaznu ocenu čekaju i više od dve decenije, a rekord drži student koji je čak 27 puta izlazio kod nje na ispit.
Posted: November 14, 2018, 1:42 pm
Na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" danas je podignuta najveća državna zastava Srbije, veličine 72 metra kvadratna.
Posted: November 14, 2018, 1:33 pm
Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas da nije zadovoljan rezultatima istraživanja o dostupnosti usluga dodatne podrške deci i rezultatima uvođenja i razvoja inkluzivnog obrazovanja u Srbiji.
Posted: November 14, 2018, 1:17 pm
Jednoj Beograđanki pre dve noći je hakovan nalog na Fejsbuku i Instagramu. Od njenih prijatelja zatraženo je da joj uplate po 500 dinara, međutim, nekima je sa računa skinut i znatno veći iznos.
Posted: November 14, 2018, 12:44 pm
Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović sastao se danas sa ambasadorom Mađarske, Atilom Pinterom, sa kojim je razgovarao o zainteresovanosti mađarskih kompanija za infrastrukturne projekte u AP Vojvodini.
Posted: November 14, 2018, 11:31 am
"Prvi put posle 34 godine od kada mi se utopio petogodišnji sin Goran nisam mogao da priđem mestu na obali Rakitske reke na kojem je nađeno njegovo telo i da mu zapalim sveću za pokoj duši. Čekao sam dva i po sata na štakama i na kraju je policija rekla da nema ništa protiv, ali investitor ne da. Osećao sam se grozno, poniženo".
Posted: November 14, 2018, 11:04 am
Najnovija taktika divljih, neregistrovanih taksista predviđa krađu ili kopiranje taksi tabli.
Posted: November 14, 2018, 10:20 am
Potpredsednica vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović i direktorka UNICEF-a u Srbiji Ređina De Dominikis potpisali su danas u Beogradu memorandum o saradnji koji predviđa zajednički rad na poboljšanju položaja dece i suzbijanje dečijih brakova u romskoj populaciji.
Posted: November 14, 2018, 10:07 am
Sredina radne nedelje donosi umeren intenzitet saobraćaja, dok i dalje lepo vreme za ovo doba godine donosi dobre uslove za vožnju, saopštio je jutros Auto-moto savez Srbije (AMSS), ali i upozorava vozače da magla ujutro i uveče smanjuje vidljivost, a samim tim i otežava vožnju.
Posted: November 14, 2018, 8:55 am
Ako stranke pred sudovima u Srbiji do zaključenja prvog ročišta za glavnu raspravu reše spor medijacijom, sudskim poravnanjem, priznanjem ili odricanjem od tužbenog zahteva, biće oslobođeni plaćanja svih sudskih taksi.
Posted: November 14, 2018, 8:16 am
Novi slučaj paljenja niskog rastinja uz sam kolovoz zabeležen je na području Paraćina, iako je paljenje trave na putu i zemljištu pored puta zabranjeno i kažnjivo zatvorskom kaznom do čak 12 godina.
Posted: November 14, 2018, 5:15 am
Profesor Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu Ž. Đ. (62) je pod istragom policije i Tužilaštva za visokotehnološki kriminal, pošto je protiv njega studentkinja prve godine M. M. (20) podnela prijavu, jer ju je, kako ona tvrdi, seksualno uznemiravao neprimerenim porukama. Nakon njene prijave, profesor je otišao na bolovanje.
Posted: November 13, 2018, 9:29 pm
Javno preduzeće "Putevi Srbije" saopštilo je da će se od 15. novembra do 2. decembra izvoditi radovi na izradi kružne raskrsnice, na državnom putu I B reda broj 13, deonica Zrenjanin-Ečka.
Posted: November 13, 2018, 9:15 pm
Šta je zapravo sreća i koliko je teško dostići? Da li vas one male stvari, poput lepe reči, gutljaja kafe, zagrljaja i osmeha čine srećnim ili je za nju potrebno nešto više? U potrazi za odgovorim, koračali smo ulicama Beograda i pitali ljude kada su poslednji put osetili sreću, a odgovori su nas iznenadili. Pogledajte:
Posted: November 13, 2018, 8:17 pm
Vladika Petar Petrović Njegoš rođen je na današnji dan pre tačno 205 godina. O njemu se malo toga ne zna, zbog čega smo se mi potrudili da izvučemo manje poznate detalje iz Njegoševog života:
Posted: November 13, 2018, 6:00 pm
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar i ministar finansija Siniša Mali borave u radnoj poseti italijanskoj regiji Veneto, u okviru koje su imali priliku da sa italijanskim kolegama razmene iskustva i primere dobre prakse, naročito u pogledu organizacije i funkcionisanja zdravstvenog sistema.
Posted: November 13, 2018, 5:44 pm
Premoreni putnici koji su proveli produženi vikend van granica Srbije i tako iskoristili četiri dana školskog jesenjeg raspusta, noćas su bili šokirani nepreglednim kolonama i ogromnom gužvom na granici Mađarske sa Srbijom, na prelazu Reske-Horgoš, do koje su došli tek posle oko šest sati čekanja.
Posted: November 13, 2018, 5:39 pm

blic

Tagovi: ,

Kategorije: Društvo, Najnovije vesti